Průmysl i stavebnictví si polepšily, rostly nad očekávání

Česká průmyslová výroba i stavebnictví rostly letos v říjnu slušným tempem. Stavebnictví zažívá v roce 2018 po dvouletém útlumu výrazné oživení a říjnová čísla to potvrzují. Vyplývá to ze statistik, jež zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ).



Výsledek české průmyslové produkce překonal očekávání, k oživení stavebnictví přispěly vyšší vládní investice a injekce v podobě přílivu evropských peněz. Zároveň to ale znamenalo rekordní zdražení stavebních prací – nejvýraznější od roku 2008.

Průmyslová produkce v říjnu reálně meziročně vzrostla o 3,3 %, bez očištění o sezonní vlivy byla vyšší (než v říjnu 2017) o 6,7 procenta. V září 2018 se průmyslu dařilo ještě lépe, pozitivní trend ale říjnová čísla potvrdila. Hodnota nových zakázek se meziročně zvýšila o více než dvanáct procent.

K meziročnímu růstu průmyslu nejvíce přispěla výroba aut, přívěsů a návěsů, a také výroba kovových konstrukcí a kovodělných výrobků. Produkce naopak mírně poklesla v težebním (o 3,1 %) a také v chemickém a textilním průmyslu.

Tržby z průmyslové činnosti v říjnu 2018 v ČR meziročně narostly o 9,6 %. Počet zakázek se zahraničními partnery se zvýšil o 14,2 %, zatímco tuzemské nové zakázky narostly o 8,1 %. I tady se nejlépe dařilo tradičnímu českému odvětví – tedy automotive.

V desátém měsíci rovněž mírně narostl počet zaměstnanců v průmyslových podnicích nad 50 lidí a o 8,4 procenta vyšplhala nahoru průměrná hrubá mzda (až na 33 835 korun).

Průmyslová produkce navíc rostla v celé Evropské unii, byť nižším tempem než v Česku.

Přehnaný optimismus?

„Průmysl zahájil poslední kvartál velmi slušným výsledkem, který překonal očekávání na trhu. Růst byl v říjnu druhý nejvyšší v letošním roce,“ komentuje statistiky ekonom UniCredit Bank Petrik Rožumberský.

Zároveň ale krotí přílišný optimismus. „Přestože se i nové zakázky odrazily k nejvyššímu růstu za poslední rok a půl, další okolnosti naznačují, že říjnová čísla byla spíše ojedinělá a stěží opakovatelná. Mnohé naznačuje aktivita v průmyslu měřená indexem PMI, který pro listopad ukázal nejnižší hodnotu od srpna 2016. Český průmysl zcela jistě čeká nelehké období,“ varuje analytik.

Podle Rožumberského bude český průmysl brzdit zpomalující globální obchod, nižší poptávka po autech v Evropě a případně i rizika spojená s tvrdým brexitem či zavedením cel na dovoz aut do USA. Na straně nabídky budou stát aktivitě průmyslových firem v cestě nedostatek pracovní síly, prudce rostoucí mzdy a zdražující úvěry.

„Očekáváme, že v příštím roce poroste průmyslová produkce v průměru jen o 1,5%, tedy zhruba polovičním tempem v porovnání s předpokládaným letošním růstem,“ doplňuje analytik

Boom stavebnictví pokračuje

Po dvou letech stagnace, se letos nadechlo k růstu české stavebnictví.

Stavební produkce v říjnu 2018 po očištění o vliv počtu pracovních dnů reálně meziročně vzrostla o 9 procent. A jak je to s byty, jejichž ceny nadále rostly? Meziročně byla zahájena výstavba méně bytů než ve stejném období loni, a to o 1,7 procent. Dokončeno ovšem bylo o 55,6 % bytů více.

Stavební produkce v říjnu 2018 po vyloučení sezónních vlivů (včetně vlivu počtu pracovních dnů) byla ve srovnání se zářím 2018 reálně nižší o procento.

Produkce v pozemním stavitelství meziročně posílila o 11,6 %. Produkce inženýrského stavitelství se meziročně zvýšila o 7,7 %, Stejně jako v průmyslu nepatrně přibývalo i zaměstnanců stavebních firem.

„Stavebnictví i v říjnu pokračovalo v letošním silném oživení, a to po dvou letech útlumu. Za celý rok 2018 poroste více než desetinovým tempem, což bude ovšem částečně dáno poměrně nízkou srovnávací základnou loňského roku,“ shrnuje hlavní ekonom Czech Fund Lukáš Kovanda.

„Stavebnictví pomáhá čerpání prostředků z fondů EU, které míří zejména do inženýrského stavitelství, například na opravu silničních komunikací. V současnosti čerpání prostředků z fondů EU postupně zrychluje, což se projevuje i poměrně razantním navýšením investičních výdajů ze státního rozpočtu. Ty za období od září do listopadu dosáhly 54 miliard korun, zatímco od letošního ledna do srpna představovaly jen 49 miliard,“ dodává Kovanda.

Stavební práce zdražují podobně jako ceny průmyslu kvůli růstu mezd a růstu cen energií. Nezanedbatelnou roli hraje podle ekonoma nedostatek některých stavebních materiálů a z něho plynoucí tlak na růst cen.

Nejsilnější odvětví ekonomiky

Pavel Sobíšek z UniCredit Bank připomíná, že stavební výroba rostla meziročně dvojciferným tempem už čtvrtý měsíc v řadě. I on proto očekává, že by si za celý rok mělo stavebnictví polepšit o zhruba deset procent.

„Zásobu práce mají stavebníci nejvyšší za tři roky. Začal k ní výrazněji přispívat veřejný sektor, což se projevuje zejména v inženýrském stavebnictví. V pozemní části lze z hlediska zakázek mluvit spíš o stagnaci a současný růst výroby vyplývá především z dokončovacích prací. V bytové výstavbě se přitom zakázková náplň může překlopit do lehkého poklesu, jak naznačuje již řadu měsíců klesající hodnota nově povolených bytů,“ doplňuje Sobíšek.

Zejména velké stavební firmy jsou nyní zjevně v situaci, kdy si mohou dovolit své zaměstnance lépe zaplatit. „Z hlediska české ekonomiky se stavebnictví stalo nejdynamičtěji rostoucím odvětvím. Předpokládám, že si tuto pozici díky veřejných zakázkám udrží i v roce 2019, kdy jeho výkony porostou o odhadovaných 6%,“ odhaduje Sobíšek.

jap

Doporučujeme