Rozšíření EET dostalo šanci, klesnout má DPH na vodné

Až na osmý pokus uspěla vláda ve Sněmovně s novelou zákona o Elektronické evidenci tržeb. Součástí novely jsou i změny v DPH. Babišův kabinet chce přesunout do snížené desetiprocentní sazby vodné a stočné, stravovací služby či úklid



Zákon, který ležel ve sněmovně několik měsíců, podpořili v polovině února v prvním čtení poslanci vládních stran (ANO a ČSSD) a zelenou mu dali i komunisté.

Podnikatelé, kteří spadají do třetí a čtvrté fáze EET, jíž předloni zastavil Ústavní soud, začnou evidovat společně v jedné vlně – a to šest měsíců poté, co zákon vstoupí v platnost. „Přesný termín spuštění bude záviset na délce legislativního procesu,“ připustila nedávno ministryně financí Alena Schillerová. Rozhodnutí poslanců znamená jediné: není vyloučeno, že k tomu dojde už letos.

Podnikatelé, jejichž hotovostní platby nepřesahují 200 tisíc korun za rok, nejsou plátci DPH a mají nejvýše dva zaměstnance, budou moci evidovat tržby v offline režimu. Nebudou si tedy muset pořizovat software a účtenky evidovat elektronicky.

Papír pro berňák

Tito živnostníci budou vystavovat zákazníkům papírové účtenky (poskytnuté ministerstvem financí). Jednou za čtvrt roku pak pošlou na berňák speciální formulář s údaji o výši tržeb a počtu vydaných či stornovaných účtenek.

„Navrhované řešení nepředstavuje osvobození od zákona o evidenci tržeb, ale alternativní formu evidence pro nejmenší živnostníky a podnikatele. Jeho výhodou je, že si sami rozhodnou, zda budou evidovat on-line nebo prostřednictvím rozšířeného off-line modelu,“ upřesňuje Alena Schillerová.

Podnikatel využívající offline režim musí:

  • být poplatníkem daně z příjmů fyzických osob, nebo poskytovatelem zdravotních služeb hrazených z veřejného zdravotního pojištění bez ohledu na právní formu
  • nebýt plátcem DPH
  • mít maximálně 2 zaměstnance
  • výše jeho hotovostních příjmů z evidovaných tržeb v každých dvanácti po sobě jdoucích kalendářních měsících nesmí přesáhnout 200 tisíc korun


Podle ministerstva se stanovené podmínky pro získání off-line režimu vztahují na poměrně široký okruh podnikatelů – údajně jde o statisíce subjektů. Schillerové rezort ale věří, že jich bude výrazně méně, protože se velká část lidí rozhodne pro elektronickou evidenci dobrovolně.

Výrazně nižší DPH

Novela také snižuje DPH v sektoru stravování, oblasti některých řemeslných a odborných služeb, vodného a stočného.

K významnému snížení DPH dochází u kadeřnických a holičských služeb, oprav jízdních kol, obuvi, úprav a oprav oděvů a textilních výrobků a prodeje točeného piva, kde by mělo dojít k poklesu ze stávající sazby na 10 procent.

Návrh počítá také s dalším snižováním DPH v sektoru stravovacích služeb a podávání nealkoholických nápojů, která byla snížena s náběhem 1. fáze elektronické evidence tržeb z 21 % na 15 %, a to rovněž na 10 %.

Ostrá opozice

Změny opět ostře kritizovala opozice včetně České pirátské strany. „EET je nástrojem online sledování. Každý výnos z EET je virtuální realitou,“ myslí si poslanec ODS Vojtěch Munzar. Neexistuje prý jediný důkaz, že k většímu výběru daní přispěla právě elektronická evidence tržeb.

Piráti jsou přesvědčeni, že kontrolovat, zda EET skutečně využívají zástupci svobodných povolání, nebude možné. „U celé řady svobodných povolání, kde probíhá transakce jeden na jednoho, jsou kontrolní možnosti ze strany státu naprosto minimální. Jediný, kdo na tom skutečně masivně vydělá, jsou prodejci účetních systémů,“ kritizoval vládu poslanec Mikuláš Ferjenčík.

„EET je kanón na vrabce – drahý, ale velmi málo účinný. Velmi prokazatelně ale přispěl k likvidaci stovek malých provozoven, zejména na venkově, čímž zúžil pro život na venkově dostupnost celé řady služeb,“ prohlašuje exministr financí Miroslav Kalousek z TOP 09.

Podle dostupných údajů zanikly od zavedení EET zhruba dvě procenta menších obchodů. Přesto elektronické evidenci fandí většina podnikatelských svazů a organizací.

Jakub Procházka

• Témata: Daně a účetnictví | EET

Doporučujeme