Rumunským nemocnicím jsme nabídli kýlní síťky

Se zdravotnickými výrobky chce na rumunském trhu prorazit brněnská firma VUP Medical. Získala tam už první zakázky a hledá další odběratele.



U rumunských nemocnic chce uspět brněnská společnost VUP Medical s nabídkou cévních protéz. Oslovila již několik možných distributorů. „S jedním z nich jsme dokonce navázali spolupráci v oblasti kýlních sítěk. Přinesla několik malých objednávek, ale v současnosti nepokračuje. Nicméně zkušenost to byla velmi poučná. V současnosti komunikujeme s dalšími dvěma firmami, přičemž jedna je specializovaná na oblast cévní chirurgie a druhá na oblast chirurgie obecné. Obě firmy jsou v oboru mnoho let a mají lepší představu o tom, co je třeba udělat v rámci registrace produktů, marketingu, a především prodeje,“ informovala vedoucí obchodu a marketingu VUP Medical Marcela Parolková.

„V telefonickém, e-mailovém i osobním kontaktu jsou Rumuni velmi otevření a přátelští a ochotní spolupracovat. Je důležité reagovat na jejich požadavky pružně a být v kontaktu, co nejčastěji je to možné. Naše zkušenost je taková, že po několika úvodních e-mailech a telefonátech je potřeba do Rumunska vycestovat a seznámit se s lidmi z partnerské firmy osobně. Tím navážete přátelství a důvěru, celá spolupráce nabere jasnější obrysy,“ uvádí Parolková. „Je ovšem poměrně obtížné navázat dlouhodobou spolupráci, protože rumunský trh prochází častými změnami,“ dodává.

Vedle kýlních sítěk vyrábí VUP Medical třeba pletené materiály využívané
v urologii či pahýlové návleky. Společnost VUP je vůbec prvním evropským podnikem,
který s výrobou cévních protéz před více než 60 lety začal.

V Rumunsku podle ní společnosti VUP Medical pomohla síť české ekonomické diplomacie. „Měla jsem možnost se osobně setkat s radou z českého zastupitelského úřadu Milanem Peprníkem, který byl velmi vstřícný. Také vedoucí kanceláře CzechTrade v Bukurešti Michal Holub spolupracoval velmi aktivně, aby nám pomohl najít případného zástupce.

Oslovení z oficiálního místa, jakým je kancelář CzechTrade přímo v Rumunsku, mnohdy víc zaujme distributora a působí důvěryhodně, protože je to oficiální zastoupení českého státu. Tato spolupráce se nám velmi osvědčila formou asistenční služby, kterou jsme už využili v několika dalších státech. Vedle Rumunska například v Jihoafrické republice a v Polsku. V plánu máme také Bulharsko,“ dodává Marcela Parolková.

Pletaři z Brna

Brněnská společnost VUP Medical (původně Výzkumný ústav pletařský) je jedním z nejvýznamnějších výrobců zdravotnických prostředků v České republice. Vyvíjí a vyrábí už víc než 60 let pletené cévní protézy a během let postupně do své nabídky podnik přidal další zdravotnické prostředky – například kýlní síťky a kolagenová hemostatika. Nabízí také ochranné návleky na pahýly po amputaci. Všechny výrobky firmy nesou označení CE, tedy oficiální značku pro zdravotnické prostředky vyráběné v Evropské unii.

VUP je vůbec první evropskou firmou, která s vývojem a výrobou cévních protéz přišla. Historie sahá do padesátých let minulého století. První úspěšná implantace v Československu vyrobené cévy byla provedena v roce 1961. Celkový počet cévních protéz vyrobených ve VUP a implantovaných v celém světě přesáhl od té doby hranici 100 tisíc kusů. Do dnešního dne zůstává VUP Medical jediným výrobcem cévních protéz ve střední a východní Evropě.

Zdravotnické prostředky od „Brňáků“ neboli „pletařů“ (jak výrobce z VUP nazývají někteří čeští lékaři) si vydobyly stabilní postavení nejen na českém trhu, ale vyvážejí se ve velkém i do zahraničí. Ještě před třemi lety se podíl objemu exportovaného zboží pohyboval kolem jedné čtvrtiny, letos bude už více než poloviční.


Převzato z časopisu E15 Český export, přílohy deníku E15 a týdeníku Euro, vycházející ve spolupráci s Ministerstvem zahraničních věcí ČR a agenturou CzechTrade. Autor článku: Tomáš Stingl. Foto: VUP Medical.

• Teritorium: Evropa | Rumunsko | Zahraničí
• Témata: Zahraniční obchod
• Oblasti podnikání: Služby

Doporučujeme