Senegal se obléká do českých látek

Senegal je tradičně demokratickou a jednou z politicky nejstabilnějších zemí západní Afriky, vnitřně se mu daří eliminovat projevy náboženského extremismu a je příkladem náboženské tolerance. Tyto skutečnosti byly i jedním z důvodů, které vedly na podzim 2013 ke znovuotevření diplomatického zastoupení České republiky na úrovni velvyslanectví v Dakaru. Je to v současnosti jediné velvyslanectví v zemích subsaharské frankofonní Afriky.

Bilaterální vztahy jsou dlouhodobě korektní a v posledních letech dochází k rozšiřování a prohlubování spolupráce jak v oblasti politické, tak i ekonomické a obchodní. S cílem potvrdit tento trend a najít obchodní příležitosti přiletěla začátkem května do Senegalu mise českých podnikatelů, kterou vedl ministr zemědělství Marian Jurečka a která navázala na úspěšnou návštěvu senegalského ministra zahraničí v České republice loni v únoru.

Senegal dnes patří k největším obchodním partnerům České republiky v subsaharské Africe. Saldo vzájemné obchodní výměny je vzhledem k poměrně nízkému dovozu ze Senegalu pro Česko výrazně aktivní. Rokem 2008 se český vývoz přehoupl přes 300 milionů korun. Tento trend se s výjimkou roku 2010 v dalších letech udržel, v roce 2013 vývoz poprvé překročil půlmiliardovou hranici. Loni se vyšplhal na 632 milionů korun.

Více než dvě třetiny českého vývozu do jedné z nejstabilnějších zemí Afriky představ ují textilní látky. A dovoz? Zatím téměř výhradně rajčata. Další příležitosti hledala v Senegalu česká mise vedená ministrem zemědělství Marianem Jurečkou.



Druhou významnou vývozní položkou je papír, tvoří více než pětinu exportu.

Výrazně dominantní a rostoucí podíl na vývozu mají tradičně textilní látky, zejména bavlněné. Látky vytvářejí přes 70 procent hodnoty exportu. Druhou významnou vývozní položkou je papír, tvoří víc než pětinu exportu. Vývoz ostatních druhů zboží je v čase proměnlivý.

Dovoz ze Senegalu je nyní tvořen téměř výhradně rajčaty (představují přes 80 procent dovozu) a další zeleninou a ovocem. Dovoz tak potvrzuje tradiční pilíř senegalské ekonomiky, kterým je zemědělství. Jednání ministra Jurečky a členů podnikatelské mise se ale neomezila pouze na hledání možností české účasti na rozvoji tohoto pilíře, ale zaměřila se i na oblast infrastruktury, zdravotnictví, stavebnictví a energetiky.

Západoafrické státy mají společný frank

V Senegalu se platí CFA frankem, což je jakési euro západní Afriky. Používá se jako platidlo celkem ve 14 státech, většina z nich jsou bývalé francouzské kolonie. Západoafrický frank se tak používá například také v Mali, Nigeru, Burkina Fasu nebo na Pobřeží slonoviny. Je pevně navázán na euro. Za jedno euro dostanete přesně 656 západoafrických franků.


Převzato z časopisu E15 Český export, přílohy divize Euro E15, vycházející ve spolupráci s Ministerstvem zahraničních věcí ČR a agenturou CzechTrade. Autor článku: Ministerstvo zahraničních věcí ČR. Foto: Veba.

• Teritorium: Afrika | Senegal | Zahraničí
• Témata: Zahraniční obchod
• Oblasti podnikání: Služby

Doporučujeme