Sourcing days: jednejte s nákupčími z ciziny, k nimž byste se dostali jen stěží

Zahraniční firma poptá u CzechTradu zboží či službu, kterou chce od českého podniku. Agentura vybere mezi domácími dodavateli ty nejlepší a zorganizuje setkání. Tak fungují Sourcing Days.



Přesně vědět, co zahraniční partner poptává, a jednat s ním napřímo. To je ideální představa nejen českých podnikatelů, kteří chtějí prorazit v cizině. Agentura CzechTrade tyto poptávky od zahraničních firem shromažďuje a z těch s vysokou přidanou hodnotou organizuje setkání s nákupčími z ciziny a vybranými českými dodavateli. Tato jednání se uskutečňují pod názvem Sourcing Days.

CzechTrade během loňského roku připravil šestnáct obchodních fór, během nichž mohou tuzemští dodavatelé jednat se zahraničními obchodními partnery z pohodlí tuzemska. Loni zde jednalo téměř šest set společností. Na tato setkání navazují i zásadní návštěvy nákupčích ve výrobních provozech.

Příležitosti jsou v široké škále oborů, od designu a elektroniky po zvířecí krmiva a strojírenské subdodávky. „Před samotnými jednáními zástupci kanceláře CzechTrade spolupracují s pražskou centrálou na výměně informací mezi nákupčími a potenciálními českými dodavateli. Osobní schůzka následně proběhne s výrobci, kteří odpovídají představě nákupčího,“ říká generální ředitel agentury CzechTrade Radomil Doležal.

Domácí firmy si na projektu chválí zejména možnost setkat se s nákupčími firem, ke kterým by se sami velmi těžko dostávali, a to navíc v České republice. Šetří tak nemalé náklady na dopravu a čas, který by strávili hledáním cesty k nejvhodnějšímu nákupčímu. Vítají rovněž pomoc s přípravou na jednání, asistenci v jejich průběhu a následnou komunikaci s nákupčími.

Zahraniční podniky pak velice oceňují znalosti pracovníků CzechTradu v oblasti výrobně‑servisního potenciálu České republiky, flexibilitu při organizaci akce, odesílání vzorků získaných během jednání, možnost návštěvy podniků nebo i pomoc s ubytováním a tlumočením. Často od zahraničních nákupčích slýcháme, že žádná jiná země jim nedokázala nabídnout efektivnější servis.


Zahraniční firmy si cení přístupu českých dodavatelů během Sourcing Days.
Zástupci domácích podniků byli podle nich profesionální a proaktivní.

 

Jak ulovit nákupčího?

Klíčovou roli hrají pracovníci CzechTradu v zahraničí, kteří nespoléhají jen na náhodné oslovení, ale cíleně vyhledávají. Ideálním místem jsou veletrhy, networkingové akce a konference, kde si vytipovaného nákupčího daná zahraniční kancelář takzvaně uloví a přesvědčí, aby svůj zájem nasměroval na Českou republiku.

Na fóru Aeromobil se hledali dodavatelé pro létající vozy

V rámci Sourcing Days každoročně přinášejí nejvíce příležitostí zastoupení v Německu a ve Velké Británii. Do projektu se ale daří zapojovat čím dál tím více teritorií, jako například Polsko, Francii, Maďarsko, Švédsko nebo Španělsko.

Londýnská kancelář agentury CzechTrade přináší díky Sourcing Days velké množství příležitostí z mnoha různých oborů, ať už se jedná o větší spolupráci s interiérovým řetězcem Home Retail Group, či o moderní technologie. Nyní se londýnská kancelář zaměřuje zejména na oslovování výrobců z oblasti strojírenství a automotive. Do Česka tak zavítali britští nákupčí poptávající obrobené komponenty či produkty vznikající technologie 3D tisku.

Na základě impulzů z předchozích jednání se zahraničními firmami přesunuli svou pozornost na akce se zvýšenou přidanou hodnotou českých subdodávek. Symbolem tohoto trendu se stala dvě dodavatelská fóra se společností Bowman Power s pohonnou jednotkou s rekuperací odpadních plynů. Pomyslným hi‑tech vrcholem se stalo dodavatelské fórum Aeromobil, kde byli hledáni sofistikovaní dodavatelé pro revoluční projekt létajícího vozu.

Rovněž byla zahájena dlouhodobá spolupráce se společností Jaguar Land Rover, se kterou se již podařilo podepsat i první kontrakty. V září 2017 se konalo dodavatelské fórum pro Nissan Motor Manufacturing UK a Komatsu v britském Sunderlandu, kde se budou vyrábět tři nové vozy značky Nissan. V říjnu pak proběhla v rámci MSV jednání s nákupčími o dodávkách například pro nový Land Rover Discovery.

Španělsko nabízí příležitosti ve strojírenství i ve stomatologii

Také v Madridu získali čeští výrobci díky Sourcing Days opravdu kvalitní příležitosti. V květnu proběhla jednání s významnou španělskou firmou CAF – Construcciones y Auxiliar de Ferrocarriles. Tato rodinná firma se stoletou tradicí hledala v České republice nové dodavatele pro výrobu kolejových dopravních prostředků. Zájem o jednání s nákupčími projevilo okolo třiceti domácích subjektů, ze kterých bylo zadavatelem přizváno k jednání 22 firem. Nákupčí byli organizací a průběhem osobních jednání mile překvapeni a chválili si i vysokou odbornost a připravenost zástupců českých firem.

„Organizace a příprava akce Sourcing Days byly excelentní, a to jak v průběhu výběru firem, tak i při organizaci jednotlivých jednání. Pozornost a péče, která nám byla po celou dobu poskytována, byla výtečná a vstřícná. Přístup českých dodavatelů byl profesionální a velmi proaktivní,“ říkají Maria Asurmendiová a Jose Luis Zabala ze společnosti CAF. Organizaci a možnost představit své produkty firmě s celosvětovým renomé a působností ocenily i samotné české podniky.

Jelikož se organizace Sourcing Days jeví jako velice efektivní a pro španělské protějšky vítaný způsob hledání nových dodavatelů, zorganizovala zahraniční kancelář v Madridu v září další akci, a to pro zástupce distributorské firmy Círculo de Odontólogos y Estomatólogos, která hledá nové dodavatele stomatologických pomůcek. Koncem října do Česka zamíří také portugalská společnost OGMA, pro niž se aktuálně hledají noví dodavatelé kovových dílů a nářadí.

Německé zakázky pro české strojaře

Ze Švédska zamířily do Česka v minulém roce dvě významné návštěvy. První byli zástupci firmy Granngården AB. Největší švédský maloobchod s potřebami pro farmáře a zahrádkáře hledal u českých výrobců především krmiva, potřeby pro chovatele, nářadí, pracovní oděvy a vybavení. Osobních jednání se zúčastnilo 14 českých výrobců.

„Jsem rád, že se zástupkyním společnosti Granngården naše prodejny líbily. Věřím, že v budoucnu se naskytnou další příležitosti ke spolupráci ve Švédsku,“ dodává Aleš Pernička ze společnosti Mountfield.

Vítkovice Heavy Machinery dodala pec na vápenec do Ázerbájdžánu, firma Sopo vyrábí statory pro Německo.

Další obchodní návštěvou ze severu byli představitelé firmy Bravida, největší skandinávské společnosti působící v oblasti technických instalací a služeb pro civilní, komerční a průmyslové objekty, jejíž zástupci osobně jednali se 13 českými výrobci.

Rovněž kancelář v Německu dokázala v minulosti dovézt do Česka nákupčí z řetězců, jako jsou OBI, Baumarkt, Lekkerland, Kaufland a Norma, či výrobce vnitřních karoserií aut Kirchhoff.

V letošním roce zorganizovala tři kooperační strojírenské akce pro společnosti Köbo Eco>Process, Bilstein a König Präzisions‑Tiefziehteile. Čeští exportéři s nimi diskutovali o zakázkách za několik desítek milionů korun. „Setkání v Praze bylo nejsmysluplnější dodavatelskou akcí, které jsem se zúčastnil. Agentura CzechTrade zajistila skvělou organizaci a dodavatelé byli na všechna jednání velmi dobře připraveni a věděli, co nám mají nabídnout. Jsem si jist, že s řadou z nich začneme spolupracovat,“ říká Olaf Bageritz, divizní ředitel nákupu společnosti Ferdinand Bilstein.

Milionové kontrakty se nevyhýbají ani energetice

Největší akcí tohoto formátu je ale bezpochyby již tradiční Sourcing Day Tschechien, který se již posedmé konal v Plzni. Akce se zúčastnilo 15 německých nákupčích, se kterými proběhlo na 280 jednání.

Firmy dostaly příležitost hovořit s nákupčími výrobce leteckých a kosmických systémů MT Aerospace, dále s celosvětově nejvýznamnějším výrobcem strojů na zpracování plastů Engel nebo se zástupci společnosti Mahle, která patří k nejvýznamnějším dodavatelům technologií v automobilovém průmyslu. Škoda TVC díky této burze získala už tři zákazníky.

Loňský ročník Sourcing Day Tschechien umožnil uzavřít milionové kontrakty i firmě Vítkovice Heavy Machinery, která dodala pec na vápenec pro projekt do Ázerbájdžánu, nebo společnosti Sopo z Modletic u Prahy, jež začala pro německého partnera vyrábět statory pro elektromotory. „Naše společnost se akce účastní opakovaně. Díky přítomnosti na minulých ročnících se nám podařilo uzavřít obchody již se třemi německými firmami. Tato setkání považuji za jednu z nejsmysluplnějších forem pomoci ze strany státu,“ říká Jan Tománek, obchodně výrobní ředitel firmy H.T.P. ze Žirovnic.

Přehled Sourcing Days v roce 2017

19.–20. 1.
Zahraniční partner: Camra
Zájmové výrobky: malé pivovary u Prahy

23.–24. 1.
Zahraniční partner: Machine Tools
Zájmové výrobky: obráběcí a řezací stroje

25.–26. 1.
Zahraniční partner: AeroMobil
Zájmové výrobky: dodávky do automobilového a leteckého průmyslu

16. 2.
Zahraniční partner: Köbo Eco>Process
Zájmové výrobky: strojírenství

21.–22. 2. + 24.–26. 4.
Zahraniční partner: Mezzanine
Zájmové výrobky: kovovýroba, zpracování oceli, povrchové úpravy, laserové řezání

27.–28. 3.
Zahraniční partner: Auchan Retail
Zájmové výrobky: bytová dekorace a textil, potřeby pro sport, zahradu, byt, DIY…

3. 5.
Zahraniční partner: Bilstein Group
Zájmové výrobky: elektrodíly, odlitky, výfuky, tlumiče

16. 5.
Sourcing Day Tschechien 2017

18. 5.
Zahraniční partner: Construcciones y Auxiliar de Ferrocarriles S.A.
Zájmové výrobky: vnitřní části souprav, osvětlení, sedadla

22. 5.
Zahraniční partner: Eurimpex MDD
Zájmové výrobky: kancelářské a školní potřeby

28. 5.
Zahr. partner: König Präzisions‑Tiefziehteile
Zájmové výrobky: broušení matic, razidel, CNC obrábění

8. 6.
Dodavatelské fórum pro řetězec OBI

19. 9.
Zahraniční partner: COE
Zájmové výrobky: stomatologické pomůcky

27.–28. 9.
Zahraniční partner: Nissan
Zájmové výrobky: subdodávky do automobilového průmyslu

5. 10.
Zahraniční partner: Jaguar Land Rover
Zájmové výrobky: subdodávky do automobilového průmyslu
11. 10.
Zahraniční partner: Halfords (doplňky a vybavení automobilů), GE Renewable Energy (díly pro větrné elektrárny), Andritz AG (strojírenské výrobky)

26. 10.
Zahraniční partner: innogy
Zájmové výrobky: rozvody, kabely, elektrotechnika

Říjen
Zahraniční partner: OGMA
Zájmové výrobky: součásti a díly k letadlům


Převzato z časopisu Český exportér, přílohy Hospodářských novin a týdeníku Ekonom, vycházející ve spolupráci s Ministerstvem průmyslu a obchodu ČR a agenturou CzechTrade. Autor článku: Hana Štičková, CzechTrade (hana.stickova@czechtrade.cz). Foto: CzechTrade.

• Oblasti podnikání: Služby

Doporučujeme