Srbsko – Založení prvního energetického družstva

Obyvatelé města Šabac společně založili první energetické družstvo v Srbsku – Sunčani krovovi (v překladu Sluneční střechy). Družstvo plánuje záhy spustit crowdfundingovou kampaň k získání prostředků na svůj první projekt, kterým má být osazení střechy městské teplárny Toplana Šabac fotovoltaickou elektrárnou.

Energetická družstva se v poslední době stále častěji ukazují jako způsob, na který se obyvatelé menších sídel v Evropě organizují za účelem dosažení energetické soběstačnosti. V regionu Západního Balkánu je v tomto smyslu obzvláště aktivní chorvatské družstvo Zelena energetska zadruga.
„Iniciativa vychází ze záměru ukázat společnosti, že je okolo dobré myšlenky je možné dát dohromady více lidí, kteří mají stejný zájem. Cíl je samozřejmě realizace projektu, který nabízí alternativní řešení v otázce komunální energetiky. Použitím obnovitelných zdrojů energie, v tomto případě solární energie, je možné snížit nejen použití fosilních druhů paliva, náklady na topení a elektrickou energii, ale také významně podpořit snížení emisí skleníkových plynů“, vysvětluje Slobodan Jerotić, ředitel teplárny ve městě Šabac.
Aktuálně se připravuje mediální kampaň ke spuštění crowdfundingu potřebného k získání počátečních 15 tisíc eur na financování výstavby elektrárny. Plánovaný výkon fotovoltaické elektrárny má následně být 16,5 kW.

Zdroj: balkangreenenergynews.com/rs
Zpracoval kolektiv pracovníků zahraniční kanceláře CzechTrade v Bělehradě.

• Teritorium: Srbsko

Doporučujeme