Technologická mise jednala v USA o dronech i o pěstování chmele

3D tiskárny, bezhotovostní platby, drony. To byla některá z témat, o nichž mluvili zástupci dvacítky českých firem při misi do USA s představiteli světových technologických lídrů.



Amerika má problém s produktivitou. Přes všechny objevy, rozvoj internetu a nové technologie rostla produktivita její ekonomiky v letech 2008 až 2015 jen o 1,2 procenta ročně. Podobné problémy pociťuje většina vyspělých ekonomik a brzy se to může dotknout i té české. Moderní technologie, jejich dopad na ekonomický růst a spolupráce při jejich vývoji proto byly leitmotivem obchodní mise, která v květnu přivedla dvacítku českých firem do amerického Washingtonu, Chicaga a také do Silicon Valley u San Franciska.

Mise doprovázela členy hospodářského výboru Poslanecké sněmovny. Delegaci vedl předseda hospodářského výboru Ivan Pilný a předseda Poslanecké sněmovny Jan Hamáček. Její první zastávkou bylo hlavní město Washington. Už tady se účastníci setkali se světovou elitou moderních technologií – podle hesla, že data jsou ropou 21. století a vydělají na nich nejvíce ti, kdo je budou umět posbírat, zanalyzovat a vyvodit z nich pro obchod užitečné závěry.

Mluvící superpočítač a srdce z tiskárny

Firma IBM představila projekty pro elektronizaci státní právy a kybernetické bezpečnosti. Pracuje například na rozvoji superpočítače Watson, který je schopen zodpovídat dotazy v běžné řeči. Rozpoznat řeč je sice pro počítač mnohonásobně složitější než třeba hrát šachy, možný přínos například pro zdravotnictví je ale tak velký, že IBM do projektu investuje velké částky.

Na schůzce se zástupci amerických úřadů pro letectví se jednalo o dronech. Dnešní trh se službami s využitím těchto létajících strojů představuje už čtyři miliardy dolarů ročně. Do doby, než vyjde zákon regulující používání dronů v americkém leteckém prostoru, je mohou zájemci používat na základě žádosti o výjimku z pravidel pro schvalování letounů. Běžná doba vyřízení žádosti je do 60 dnů. Podle chystaných nových pravidel bude možné drony používat jen za denního světla, vždy na dohled operátora, ve výšce pod 500 stop a s rychlostí nižší než 100 mil za hodinu.

Společnost General Electric vysvětlila princip „Digital twin“. Jde o počítačové modelování fyzických objektů a jejich vlastností. Tvoří, testuje a vyrábí prototypy ve virtuální realitě, aby je bylo možné testovat a upravovat jejich vlastnosti ještě před spuštěním fyzické výroby. O takzvaný bioprinting, tedy například využití 3D tisku při výrobě srdeční tkáně, je zájem hlavně proto, že u některých částí lidského těla poptávka o hodně převyšuje nabídku.

Ve washingtonské pobočce firmy Google se diskutovalo o mobilních platbách, jejichž objem se má letos oproti loňsku v USA zvýšit třikrát. Google Wallet funguje na principu P2P; zatím neumožňuje přeshraniční platby a je omezen částkou tisíc dolarů.

Prospěl by nám TTIP

Podle předsedy hospodářského výboru Poslanecké sněmovny Ivana Pilného ukázala technologická mise nové šance. „Cesta otevřela nové příležitosti pro podnikání v oblasti letectví, chytrých sítí, nabíjecích stanic pro elektromobily nebo přestavby spalovacích motorů na elektrické.“ Podle Pilného by českým firmám při vývozu do zámoří pomohlo přijetí dlouho chystané transatlantické partnerství TTIP mezi Spojenými státy a Evropskou unií. „Urychlené uzavření dohody TTIP by bylo pro český export nesporně výhodné jak v oblasti přístupu na trh veřejných zakázek, tak potřebných certifikací. Bohužel zatím jak ze strany EU, tak USA dochází ke zpoždění,“ uvedl Ivan Pilný.

V Silicon Valley je přes 30 tisíc začínajících firem

Hospodářská komora San Franciska české firmy informovala, že město prochází transformací, tradiční průmysl se stěhuje na jih a do města přicházejí nové firmy, často z technologických oblastí. To vede k dopravním problémům – do San Franciska denně dojíždí 400 tisíc lidí. Nájmy kanceláří jsou na vzestupu, proto roste i stavební aktivita v centru města, poptávka převyšuje nabídku a nájem kanceláře dnes vyjde na 70 dolarů za čtvereční stopu ročně. Síla odborů je zde velká. Roste veletržní a konferenční byznys.

V nedalekém legendárním technologickém klastru Silicon Valley je v každý moment mezi 28 až 32 tisíci start-upů, rizikoví investoři si tedy mají z čeho vybírat. První rok podnikání v Silicon Valley vyjde zhruba na 200 tisíc dolarů. Z toho kolem poloviny jde na marketingové, prodejní a jiné konzultanty, bez jejichž kontaktů je začínající podnikatel prakticky ztracený.

Inkubátor pro české firmy

Technologický inkubátor s názvem US Mac má s podporou českých start-upů letité zkušenosti. Několik let v jeho prostorách působil Czech Accelerator, který provozovala agentura CzechInvest a kterým prošlo hodně českých začínajících i již zkušenějších podnikatelů. US Mac má dokonce kancelář v Praze, kde vyhledává zajímavé projekty, které by měly šanci na další rozvoj v Americe.

Tvrdou pravdou totiž je, že pokud váš nápad není revoluční, bez přítomnosti v Silicon Valley o vás rizikoví investoři nejspíš nebudou mít moc zájem – proč také, když si mohou vybírat z téměř 30 tisíc dalších? US Mac na podpoře českých start-upů spolupracuje s fondem Karla Janečka, společně působí ve společnosti GISTinUp.

Podle nedávné studie Harvard Business Review mohou Spojené státy a Česká republika patřit k zemím, které by nejvíce profitovaly z omezení plateb v hotovosti a rozšířením bezdotykových technologií na platební styk. Apple rozvíjí svůj produkt Apple Pay, který pracuje s využitím NFC technologie a pro potvrzení transakce vyžaduje otisk prstu. Pro opatrné Američany, Čechy a další uživatele je pozitivní zprávou, že Apple s obchodníky nesdílí čísla kreditních nebo debetních karet. Na každý nákup vygeneruje unikátní číslo, pro maximální bezpečnost si Apple navíc neukládá údaje o transakcích.

Česká delegace absolvovala i prohlídku inkubátoru StartX, který vytvořila Stanfordova univerzita pro stimulaci podnikání svých studentů a absolventů. Delegace měla příležitost vidět v praxi fungování start-upů ze sektoru kosmických projektů, biotechnologií či stavebnictví.

Poslední část cesty strávila česká mise v Chicagu, kde se na semináři seznámili s ekonomikou státu Illinois, jejími paramenty a hlavními výzkumnými směry. Zahraniční kancelář CzechTrade Chicago je informovala o své činnosti a firmám nabídla asistenci při jejich pronikání na americký trh.

Virginie chce pomoci s chmelem

České firmy zavítaly mimo jiné do Fairfax Country – oblasti v severní Virginii, kde působí přes 8500 technologických firem. Region vymezený Baltimorem, Washingtonem a Richmondem je čtvrtý největší trh v USA , domácnosti v něm mají příjmový medián 110 tisíc dolarů, což je více než dvojnásobek průměru Spojených států.

Z jednání se zástupci vlády Virginie vyplynul zájem o české zkušenosti v oblasti pěstování chmele, kde má stát Virginie rozvojové plány. V Americe již roky roste počet malých – v USA označovaných jako řemeslných – pivovarů. Poptávka po kvalitním chmelu každý rok také roste. To dobře ví i firma Bohemia Hop, která český chmel do Ameriky prodává a každý rok se s podporou ministerstev zahraničí a zemědělství účastní Craft Breweries Conference, které se někdy říká pivní olympiáda.


Převzato z časopisu E15 Český export, přílohy divize Euro E15, vycházející ve spolupráci s Ministerstvem zahraničních věcí ČR a agenturou CzechTrade. Autor článku: Tomáš Hart, ekonomická sekce, ZÚ ve Washingtonu.

• Témata: Zahraniční obchod
• Oblasti podnikání: Služby

Doporučujeme