Týden inovací: Česko hostí vědecké celebrity z celého světa

Prahu čeká inovační třesk. Česko se ve čtvrtém květnovém týdnu opět stane centrem moderních technologií a umělé inteligence. Sjedou se sem špičkoví zahraniční a domácí odborníci v oblasti umělé inteligence a pokročilých technologií i zástupci firem dobývajících s inovacemi svět.

Týden inovací 2019 je největší celorepublikovou událostí zaměřenou na podporu inovací, Letošní již 4. ročník proběhne v týdnu od 20. do 26. května.

Chybět nebudou hi-tech produkty ani přelomové technologie. Součástí programu budou také desítky prezentací a diskuzí o technologických trendech budoucnosti.

Inspirací pro firemní či profesní růst zástupců tuzemských podniků budou největší světoví vizionáři a představitelé progresivních firem ze Spojených států amerických, Izraele, Irska, Finska, Nizozemí, Švýcarska ale i České republiky.

Vesmír plný inovací v centru metropole

Událost číslo 1 zaměřenou na podporu inovací, kterou pravidelně pořádá European Leadership and Academic Institute (ELAI), odstartuje v pondělí 20. května mezinárodní konference v pražském Foru Karlín. Vystoupí na ní vědecké osobnosti, jež svými inovacemi vytvářejí nový svět, ale zároveň respektují potřeby naší planety.

Setkat se můžete například s Američankou Annou Du, která v pouhých dvanácti letech sestrojila robota pro detekci plastů v oceánu, či fyzičkou Sabrinou Pasterski, označovanou harvardskými vědci za „nového Einsteina“. Představí se i zástupci izraelské firmy, vyrábějící bioplasty z mořských řas, nebo lídři v oblasti virtuální reality irští Mersus Technologies.

Společně s konferencí bude na místě probíhat inovační veletrh s odbornými semináři, jež přiblíží návštěvníkům virtuální realitu, roboty či aquaponické systémy. Také na veletrhu se představí firmy, které znamenají špičku v inovacích v Česku i ve světě. Vstupné je pouze symbolické, a to sto korun.

Dění se ovšem nebude soustřeďovat pouze na Prahu. Zájemci o inovátorské technologie se mohou těšit na desítky doprovodných událostí po celé republice. Hlavním tématem letošního ročníku je „Cirkulární ekonomika jako unikátní prostor pro inovace“.

Loňský hit: Robotka Sophia

A co zajímavého přinesl minulý ročník? Hitem Týdnem inovací 2018 byla návštěva humanoidní robotky Sophie, první zástupkyně umělé inteligence se státním občanstvím. Vyvinula ji společnost Hansen Robotics podle návrhu Davida Hansona.

Sophia, která nese označení inovační šampión OSN a byla vytvořená podle herečky Audrey Hepburn, výborně rozpoznává a imituje lidské emoce a zvládá umění nenucené konverzace. Na pozvání pořadatelské organizace ELAI vystoupila loni v Praze jako host konference, což byla pro obyvatele ČR vůbec první příležitost vidět ji naživo.

Společnost ReWalk Robotics představila loni světu i Česku také naději pro lidi připoutané na vozík – exoskeleton, díky němuž mohou opět stát a chodit a další přelomové technologie.

Týden inovací 2018 přilákal přes deset tisíc návštěvníků. I letos očekávají pořadatelé podobnou návštěvnost. Portál Businessinfo.cz je mediálním partnerem akce.

Více informací o Týdnu inovací 2019

Redakčně upravená tisková zpráva ELAI

• Témata: Inovace a startupy

Doporučujeme