V Barmě zachránily české stanice s antiséry vesničany uštknuté hadem

Osm stanic, v nichž mohou lidé dostat antisérum po uštknutí smrtelně jedovatými hady, začalo letos fungovat díky českému malému lokálnímu projektu v odlehlé části Barmy. Během předešlých týdnů už stanice zachránily několik lidských životů.



Barma neboli Myanmar je po Austrálii země s největším výskytem druhů smrtelně jedovatých hadů a na jejich uštknutí umírají ročně tisíce lidí. Největším problémem pro vesničany je lokální nedostupnost séra proti uštknutí. Postižení mají díky nově instalovaným bankám v blízkých vesnicích větší naději na záchranu života, než kdyby byli odkázáni na zdravotní zařízení ve vzdáleném městě.

Projekt financovaný Českou republikou spočíval ve vybudování osmi stanic poskytujících antisérum v osmi různých vesnicích v okrese Ye Oo v teritoriu Sagaing, kde dochází k častým smrtelným hadím uštknutím. Tyto stanice jsou prospěšné zhruba dvěma tisícům farmářů a více než 10 tisícům obyvatel. Zdravotnictví je v této oblasti nedostupné, a kvůli špatné dopravní infrastruktuře je lékařská pomoc vzdálená i několik hodin jízdy autem. Pro představu, okres Ye Oo má celkem 66 vesnic, na které připadají pouze dva lékaři. Přítomnost stanic s antiséry je prospěšná rovněž i pro obyvatele z jiných vesnic, které spadají do tohoto okresu. Rozpočet pro vybudování těchto stanic činil 191 tisíc korun.

Stanice se už osvědčily. Letos v červenci například zachránily život dívce Khine Mar Win ve vesnici Oah Pho. Smrtelně jedovatá zmije uštkla tuto mladou dívku, která byla okamžitě dopravena do vesnice Oah Pho, kde jí bylo aplikováno „české“ sérum první pomoci. Dalšími zachráněnými jsou dva mladí muži Mg Zaw Win Thun (23 let) a Naing Myo (28 let), kterým bylo sérum aplikováno ve vesnici Ywo Pale koncem července. Uštknuta byla také Zi Wa Myint z obce Pun Na Kaa a jen okamžité podání antiséra jí zachránilo život. Nyní se již zotavuje v okresní nemocnici Ye Oo.

Převzato z časopisu E15 Český export, přílohy deníku E15 a týdeníku Euro, vycházející ve spolupráci s Ministerstvem zahraničních věcí ČR a agenturou CzechTrade. Autor článku: ZÚ Myanmar.

• Teritorium: Asie | Myanmar | Zahraničí
• Témata: Zahraniční obchod
• Oblasti podnikání: Služby

Doporučujeme