Byly vyhlášeny nejlepší rodinné firmy roku 2018, vavříny získaly Petrof a VMS Vision

Nejvýznamnější podnikatelský segment již zná své letošní vítěze. Ty přinesl sedmý ročník soutěže Equa Bank Rodinná firma roku, kterou organizuje Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR (AMSP ČR).



V kategorii Střední firma největší výrobce akustických klavírů a pianin v Evropě – společnost Petrof. Vavřín nejlepší Malé firmy drží výrobce školních a kancelářských tabulí, nástěnek a flipchartů VMS Vision. Cenu veřejnosti si odnáší rodinná firma Pleva zpracovávající včelí produkty. Hlavní tuzemská soutěž o nejlepší rodinné firmy vyvrcholila na galavečeru Dne podnikatelů ČR v pražském hotelu Ambassador dne 10. října 2018. Generálními partnery soutěže jsou Equa bank, Deloitte a Škoda Auto, partnery jsou společnosti Amway a LeasePlan.

Rodinné firmy zažívají nebývalou pozornost a jsou neoddiskutovatelným pilířem tuzemské ekonomiky. Podle letošního jarního průzkumu AMSP ČR se rodinné firmy soustředí zejména na generační výměnu a problematiku s ní spojenou. Nadále zůstává faktem, že rodinná firma se stává nejvyhledávanějším obchodním partnerem, spotřebitelé upřednostňují její výrobky a rodinné podnikatelské klany jsou i stále častějším cílem investorů.

Základnu rodinných firem v ČR dlouhodobě buduje AMSP ČR, která jim vytváří právní, ekonomické i poradenské zázemí, vzájemně porovnává jejich výkonost, zavádí výuku takzvaného family business do vysokých škol, sleduje jejich statistiku, provádí průzkumy, organizuje mezinárodní projekty a rodinné firmy medializuje. Pravidelně vyhlašuje rovněž soutěž o nejlepší rodinnou firmu roku.

Vítězové byli slavnostně dekorováni u příležitosti 16. ročníku Dne podnikatelů ČR, kde AMSP ČR současně vyhodnotila hlavní tuzemskou podnikatelskou aktivitu letošního roku – Rok rodinného podnikání 2018. Ten byl velkým zlomem pro rodinné podnikání, neboť asociace iniciovala legislativní ukotvení rodinného podnikání.

Pořadí Equa Bank rodinná firma roku 2018:

Kategorie Malá firma:

Zástupci firmy VMS Vision - vítěze kategorie Malá firma soutěže Equa bank Rodinná firma roku 2018. Foto: AMSP1. místo: VMS Vision
Firma VMS Vision vyrábí od roku 1993 pod značkou ekoTAB školní a kancelářské tabule, nástěnky, flipcharty, vitríny a další pomůcky vizuální komunikace. Materiály, z nichž jsou vyráběné tabule, jsou recyklovatelné a mají spolehlivou životnost desítky let, čímž výrazně šetří životní prostředí. Společnost je ve svém oboru největším českým výrobcem uvedených výrobků. Firma se primárně zaměřuje na trh v Česku, Slovensku a Polsku. Ve firmě jsou aktivní 3 rodinní členové. Společnost zaměstnává zhruba 40 pracovníků.

Zástupci společnosti Reko - druhé místo v kategorii Malá firma soutěže Equa bank Rodinná firma roku 2018. Foto: AMSP2. místo: Reko
Firma Reko se zabývá průmyslovou výrobou, prodejem a servisem dopravních pásů a technické výstroje pro hnací a transportní techniku. Vznikla v roce 1992 za účelem výroby plochých hnacích řemenů a dopravních pásů. V současné době také na českém trhu zastupuje italskou firmu Chiorino. Společnost Reko zaměstnává 34 pracovníků a ve firmě je aktivních 6 rodinných příslušníků.

3. místo: Akord Kvint 
Akord Kvint se zabývá výrobou a prodejem kvalitních školních, studentských, koncertních a mistrovských smyčcových hudebních nástrojů, výrobou polotovarů a prodejem veškerého příslušenství ze sekce smyčcových nástrojů. Firma vznikla v roce 1991 a v současné době exportuje své výrobky do zhruba 30 zemí světa. Společnost zaměstnává 21 pracovníků a ve vedení aktivně působí 3 rodinní členové. Majitel Josef Holiš stále osobně nakupuje a přetřiďuje rezonanční dřevo, se svými syny kontroluje proces výroby v klíčových uzlech a přehrává téměř každý výsledný nástroj.  

Kategorie Střední firma:

Zástupci společnosti Biomac - druhé místo v kategorii Střední firma soutěže Equa bank Rodinná firma roku 2018. Foto: AMSP1. místo: Petrof
Petrof je největším výrobcem akustických klavírů a pianin v Evropě. Obchoduje na 5 kontinentech a vyváží do více než 65 zemí celého světa. Od roku 1864, kdy Antonín Petrof postavil svůj první klavír, firma vyrobila zhruba 630 000 nástrojů a řadu dalších v rámci Petrof Brand Family. Společnost zaměstnává celkem 242 pracovníků a nyní ji řídí již 5. generace rodiny Petrofů. 6 členů rodiny pracuje aktivně ve firmě a další figurují jako spoluvlastníci a externí spolupracovníci.

Zástupci společnosti Centrum FotoŠkoda - třetí místo v kategorii Střední firma soutěže Equa bank Rodiná firma roku 2018. Foto: AMSP2. místo: Biomac
Firma Biomac vyrábí a prodává ekopaliva z dřevní biomasy (dřevěné brikety, pelety, krbové dřevo, podpalovací třísky, grilovací uhlí a briketky). Disponuje vývojovým, výrobním i montážním oddělením a provádí servis technologií briketáren a peletáren. Firma vznikla v roce 2000. V současné době v ní aktivně pracuje 9 členů rodiny Černých. Biomac zaměstnává 59 pracovníků.

3. místo: Centrum FotoŠkoda
Milan Škoda založil svoji firmu FotoŠkoda v roce 1991. Z malého fotobazaru postupem času vybudoval velkou renomovanou prodejnu s širokou nabídkou fotoaparátů, videokamer a příslušenství, která v současné době sídlí v Paláci Langhans, ve Vodičkově ulici nedaleko Václavského náměstí. Rodinná firma Centrum FotoŠkoda v současné době zaměstnává téměř 100 pracovníků.

Cena veřejnosti:

Rodinná firma Pleva
Podnikatelé z přírody a od přírody. Pilná rodinná firma Pleva zpracovává voňavé včelí produkty z Orlických hor – med, mateří kašičku, pyl, propolis a včelí jed – a vyrábí z nich přírodní kosmetiku, poctivé medy a medoviny nejen na zahřátí. Nejširší nabídka přírodní kosmetiky se včelími produkty na českém trhu zahrnuje účinné krémy, Elixír mládí s mateří kašičkou či Krém s kapičkou včelího jedu, voňavá mýdla s příběhy paní Plevové a poctivou medovinu, jejíž nové příchutě s láskou a pečlivostí vymýšlí pan Pleva. Kromě manželů Plevových ve firmě pracují jejich dva synové, snacha a 9 pilných zaměstnanců. Léčivé včelí produkty i praktické rady, jak být zdravější a krásnější najdete na www.pleva.cz

Libor Musil, garant projektu Rok rodinného podnikání 2018, člen představenstva AMSP ČR a majitel rodinné firmy Liko-S Libor Musil k tomu uvádí: „Posledních 25 let to vypadalo, že není důležité, kdo firmy vlastní, hlavně když mají lidé práci. Při bližším pohledu zjistíme, že není jedno, komu patří firmy v naší zemi. Majitelé firem rozhodují o tom, jak se nám bude žít. Rozhodují o tom, kolik lidí zaměstnají, kolik budou investovat do rozvoje firmy a tím i regionu, rozhodují o uchování regionálních tradic, rozhodují o výši příjmu lidí, o životní úrovni, o kvalitě výrobků a služeb a tím vším o kvalitě života v naší zemi. Úspěšně doháníme všechny rozvinuté země, které u nás vlastní některé důležité podniky. Pokud tyto země chceme brzy dohnat, je třeba věnovat pozornost majitelům, kteří jsou srostlí s naší zemí. Tuto roli přebraly české rodinné firmy. Jejich rozvoj se dá předvídat a plánovat. Naše rodinné firmy jsou národním pokladem. A o ten je třeba se starat. Nastává éra českého rodinného podnikání. Bude to éra, kdy opět lidé budou pyšní na to, co naše země ve světě znamená.“

„Podpora rozvoje rodinných firem je od našeho vstupu na trh, tedy již 7 let, jednou z našich priorit. Od počátku jsme byli hlavním partnerem soutěže Equa bank rodinná firma roku. Letos jsme navíc uvedli na trh i speciální a zvýhodněné produkty pro rodinné firmy. Těší nás, že pozice rodinných firem na trhu je rok od roku silnější a respektovanější, a to nejen ze stran jejich klientů, ale také v očích dodavatelů a dalších obchodních partnerů. Věříme, že vítězství v soutěži Equa bank rodinná firma roku přinese oceněným firmám další uznání a zájem o jejich produkty a služby,“ říká Luboš Janoušek, ředitel firemního bankovnictví Equa bank, která je generálním partnerem soutěže Equa bank Rodinná firma roku.

Význam rodinného podnikání není pouze ekonomický, jde také o zachování tradic, respektování hodnot, dlouhodobou udržitelnost a odpovědnost k rodině i společnosti. Tento rozměr podnikání je nám v Deloitte velmi blízký, a proto v rámci iniciativy Deloitte Private pracujeme pro a s rodinnými firmami různých velikostí a snažíme se přenést naše globální možnosti a zkušenosti do prostředí rodinného podnikání,“ říká Miroslav Svoboda, vedoucí partner Deloitte Private pro ČR.

„Nasazení rodinných firem výraznou měrou přispívá k růstu tuzemské ekonomiky. Jakožto lídr trhu tak cítíme povinnost tyto firmy podporovat a zároveň motivovat. Vždyť už zakladatelé společnosti Škoda – pánové Václav Laurin a Václav Klement – tvrdili, že je důležité nebát se života, mít otevřenou hlavu a ochotu stále se učit a vytrvat,“ říká Luboš Vlček – šéf Škoda Auto Česká republika..


Portál BusinessInfo.cz je mediálním partnerem soutěže Equa bank Rodinná firma roku.

Doporučujeme