Začali s formami pro sklárny. Teď dodávají díly i pro nejmodernější dopravní letouny

Několik let byla firma SpoluWorks Perfecta (Componenta Perfecta) závislá na dominantním odběrateli. Pak vykročila do světa a pustila se do nového oboru – velmi přesného obrábění. Osmdesát procent své produkce společnost vyváží.

Tradicí sahající až do závěru 19. století se v Česku nemůže pochlubit mnoho firem. Společnost SpoluWorks Perfecta sice vznikla až v roce 2014, ale navazuje na historii sahající až do roku 1883.

sidlo componenta perfecta

Tehdy vznikla v Kyjově sklárna na obalové sklo, jejíž současný majitel se v roce 2000 rozhodl outsourcovat dílnu na výrobu sklářských forem. Tak vznikla společnost Componenta Moravia, do níž přešel celý tým lidí, v jejichž hlavách je skryto know-how dílny na výrobu forem. Řadu let byla společnost závislá na jednom dominantním odběrateli, teprve poté firma „dospěla“ a začala pracovat na trhu i pro další subjekty.

Před třemi lety se management firmy navíc rozhodl zaměřit se také na oblast velmi přesného obrábění. Protože z marketingového pohledu je mezi oběma činnostmi firmy obrovský rozdíl, a potenciální zákazníky zajímají diametrálně odlišné informace, obě zaměření jsou marketingově výrazně oddělené a nový obor zastřešuje obchodní název Componenta Perfecta.

Pod touto obchodní značkou se letos firma účastnila i soutěže Exportní cena DHL Unicredit, v níž zvítězila v kategorii Exportní příběh udělované vládní agenturou CzechTrade. Za krátkou dobu svého působení na trhu se Sp Perfecta velmi proměnila. Přešla od jednodušších dílů vyráběných ve více operacích na úzce zaměřených CNC strojích ke komplexním dílům, které jsou přes jejich složitost vyráběny v jednom pracovním kroku na nejmodernějších multifunkčních obráběcích centrech.

Od papíru k informačnímu systému

A zároveň se posunula od výrobní a kontrolní dokumentace na papíře k řízení veškerého dění ve firmě v rámci jednoho robustního informačního systému. „Jen díky tomu jsme schopni vyhovět náročným procesním požadavkům našich obchodních partnerů, kdy například musíme zákazníka informovat o takové aplikaci vyhodnocení agresivity potu všech spolupracovníků ve firmě, aby s díly citlivými na korozi pracovali jen přírodou vhodně obdaření lidé,“ vysvětluje šéf  společnosti Ota Horák.

„Vyspěli jsme od ustrašeného týmu specializovaného na výrobu pro jedno průmyslové odvětví k týmu sebevědomému, zvládajícímu složitou, ale právě proto velmi naplňující práci pro nejnáročnější obory,“ konstatuje Ota Horák.

vyrobky znacky componenta perfecta

Díly se značkou Spoluworks Perfecta se tak objevují v náročných oborech, jako je automobilový sport, nebo pro nejmodernější dopravní letouny, kde jsou obráběné díly z Kyjova součástí dveří. V současnosti společnost vyváží přes 80 procent své produkce.

S vývozem pomohl CzechTrade

„Přesné obrábění komplexních dílů je vyžadováno náročnými obory, takže exportujeme do technologicky vyspělých evropských států, jako je Německo, Švýcarsko, Velká Británie, Irsko nebo Švédsko. V případě forem je to Evropa obecně a území bývalého Sovětského svazu,“ dodává Ota Horák. Společnost, která má nyní 51 zaměstnanců, letos míří k obratu přes 100 milionů korun.

vyroba componenta perfecta

Na zahraničních trzích se společnosti daří prosazovat i díky spolupráci s vládní agenturou CzechTrade. „Až nyní budujeme plnohodnotný obchodní tým. Bez pomoci odborníků z Czech Trade by efektivní obchodní činnost společnosti SpoluWorks Perfecta v podstatě nebyla možná. Prozkoumávali za nás trhy. Společné stánky CzechTrade na veletrzích nám umožňují se prezentovat bez vší té ‚otravné‘ přípravné práce,“ popisuje Ota Horák. S pomocí CzechTrade nyní firma testuje i další evropské státy, kde zatím nepůsobí.

Foto: Componenta Perfecta. Video: BusinessInfo.cz

• Teritorium: Česká republika

Doporučujeme