Začíná druhý ročník festivalu kosmické vědy a průmyslu

Festival nazvaný Czech Space Week má oslavit české úspěchy ve vesmíru a ukázat potenciál vesmírných technologií. Zahrnovat bude akce v Praze i v Brně a potrvá od 8. do 15. listopadu.



V Praze mezi hlavní body programu patří Den otevřených dveří Evropská agentura pro globální družicový a navigační systém (GSA). Konat se bude také setkání s ženami působícími v kosmickém odvětví pod názvem Space for Women. V Brně je plánován mimo jiné Český kosmický průmyslový den.

České družice ve vesmíru, nový systém řízení letového provozu nad Evropou, technologie pro drony nebo sondy směřující ke Slunci a Jupiteru. Tam všude lze nalézt českou stopu pocházející od předních tuzemských dodavatelů nebo výzkumných institucí. A i tyto technologie představí druhý ročník Czech Space Week.

Výprava za asteroidem i Vladimír Remek

Vesmírný týden zahájí 54hodinová soutěž Startup Weekend v Brně, v Praze pak otevře své brány agentura GSA. Na brněnském kosmickém průmyslovém dni se představí projekt AIDA (Asteroid Impact and Deflection Assessment), v jehož rámci chystá americká NASA a evropská ESA výpravu za binárním asteroidem 65803 Didymos, který směřuje k Zemi. Průmyslového dne se také zúčastní první evropský astronaut Vladimír Remek. Návštěvníci si budou moci mimo jiné prohlédnout největší kus rakety, který kdy v Česku vznikl.

Do Prahy pak na talkshow Space for Women zamíří úspěšné ženy z kosmických agentur. Vedoucí týmu pilotovaného a robotického průzkumu vesmíru Evropské kosmické agentury (ESA) Jennifer Ngo-Anh pohovoří v pražském Operu o roli žen ve vesmírném programu a podělí se o svůj životní příběh, jak se jako německá rodačka dostala od studia medicíny až k doktorátu z neurověd na prestižní americké univerzitě v Portlandu. V závěru týdne ESA BIC na své tradiční výroční konferenci End of Year vyhlásí startupy, které nově vstoupí do kosmického inkubátoru.

Během kosmického týdne se budou konat i další workshopy, konference, promítání sci-fi filmu nebo koncert Pražského filmového orchestru.

Česko má „družicovou“ tradici

Přesto, že se Česká republika může zdát z pohledu družice malá, má v družicových technologiích a aplikacích co nabídnout. Cílem festivalu je tedy mimo jiné ukázat, co všechno české firmy a výzkumné instituce, které působí v kosmickém sektoru, dělají, kam do vesmíru se české výrobky dostanou, co je možné se z družicových dat dozvědět a kde to lze využít.

„Ministerstvo dopravy v Česku odpovídá za koordinaci kosmických aktivit, zastupuje Českou republiku v Evropské kosmické agentuře ESA a otevírá tak dveře českým firmám a výzkumným ústavům ke spolupráci na špičkových a technologicky velmi pokročilých a náročných projektech. Organizací, které se vesmírem a kosmickým průmyslem zabývají, je tu ale mnohem více. Czech Space Week je skvělý příklad spolupráce napříč institucemi,“ vysvětluje Václav Kobera, ředitel Odboru inteligentních dopravních systémů, kosmických aktivit a výzkumu, vývoje a inovací Ministerstva dopravy.

„Zájem o vesmír v Česku roste a nepochybně k tomu přispívá i česká pobočka ESA BIC. Na to, že se nám daří popularizovat kosmická témata, poukazuje i mezinárodní úspěch našeho týmu ESA BIC Prague, který na začátku října získal cenu za nejzajímavější marketing mezi více než dvaceti ESA inkubátory. Hodnotitelé ocenili akce, jakými je například Veletrh vědy 2019, Moon 50 nebo Space sekce na Future Port Prague 2019,“ říká Patrik Reichl, generální ředitel CzechInvestu.

Více informací o kosmickém týdnu lze nalézt na adrese www.czechspaceweek.com.

Redakčně upravená tisková zpráva Technologické agentury ČR

• Témata: Inovace a startupy
• Oblasti podnikání: Služby | Věda, výzkum a vývoj

Doporučujeme