Komplikace pro podnikatele: Těsně před koncem roku netuší, jak platit DPH

Senát zkomplikoval cestu jedné z nejdůležitějších změn zákona pro živnostníky a firmy. Malí podnikatelé netuší, jestli budou od ledna platit daň z přidané hodnoty a zda se rozšíří skupina zboží podléhajícího snížené sazbě.



Letos to mělo být konečně jiné. Současná vláda totiž slibovala, že ukončí každoroční týrání podnikatelů, kteří pravidelně několik týdnů nebo dokonce dnů před koncem roku netuší, zda od ledna bude platit některá z důležitých změn zákona. Jenže stresu a nervům se živnostníci a firmy nevyhnou ani letos.

Tentokrát se o adrenalin v závěru roku postarali senátoři. Ti totiž vrátili s pozměňovacími návrhy zpět do Poslanecké sněmovny novelu zákona o dani z přidané hodnoty (DPH), která měla nabýt účinnosti 1. ledna 2015.

otazník_hlava„Klasická záležitost. Divil bych se, kdyby někdy nebyl na konci roku zmatek. Politici si vyměňují trumfy, hrají o vítězství, zatímco jediným poraženým je podnikatel, který může jen tušit, co vlastně bude za čtrnáct dní platit. Krátce řečeno: neschopnost,“ komentuje chaos kolem DPH Karel Havlíček, předseda Asociace malých a středních podniků (AMSP).

Nepřijetí navrhované úpravy by vedlo ke snížení hodnoty obratu pro povinnou registraci k DPH na 750 000 korun ze současného milionu.

Dosud museli DPH platit jen živnostníci, kteří ročně přesáhli obrat jednoho milionu korun. Ostatní byli od placení DPH osvobozeni.

Stát však chtěl získat DPH od většího počtu podnikatelů, a proto snížil limit na 750 000 korun ročního obratu. Jenže ještě než začala změna platit, vymohli si živnostníci zvýšení limitu na původní úroveň, tedy jeden milion korun. Právě zavedení staronové hranice pro platbu DPH bylo jednou z důležitých částí novely, jejíž schválení zkomplikoval Senát.

„Jsme dlouhodobě proti snižování. Rozumné je nechat jeden milion korun,“ konstatuje Karel Havlíček. Pokud novela nezačne platit a limit pro DPH se sníží, měly by podle něj zákonodárci svoji chybu napravit a pro rok 2016 vrátit hranici zpět na jeden milion.

NEPŘEHLÉDNĚTE!

Chcete vědět, co vás čeká v příštím roce? Připravili jsme pro vás speciál Změny pro podnikatele 2015

Oddálit se může i přenesení daňové povinnosti

Novela přináší také další významné změny, které se dotknou většiny plátců DPH. „U dodávek vybraného zboží by například měla umožnit uplatnění takzvaného režimu přenesení daňové povinnosti, tedy postupu, kdy DPH není zahrnována do ceny, ale je odváděna odběratelem (více se dočtete v samoststném článku na BusinessInfo.cz). Tento postup se na základě již připraveného návrhu vládního nařízení měl od 1. ledna 2015 uplatnit u dodávek obilovin a technických plodin, kovů, mobilních telefonů, integrovaných obvodů, výpočetní techniky a videoherních konzolí,“ vypočítal Petr Toman z poradenské společnosti KPMG.

Přijetí vládního nařízení je však vázáno na schválení novely a kabinet nařízení neodsouhlasí dříve, než bude novela zveřejněna ve Sbírce zákonů. Proto je možné, že by zavedení režimu přenesení daňové povinnosti u těchto komodit, s výjimkou emisních povolenek, mohlo být odloženo například na druhé čtvrtletí příštího roku.

Novela také upravuje pravidla pro dodání nemovitých věcí a uplatňování DPH u pozemků určených k výstavbě. U některých pozemků doposud osvobozených od DPH by nově měla být uplatňována DPH při jejich prodeji. Podle pozměňovacího návrhu Senátu by účinnost těchto změn měla být odložena o jeden rok.

Novela také rozšiřuje počet výrobků, na které by se měla vztahovat nová snížená sazba DPH ve výši deseti procent. Jde o mlýnské a některé další výrobky určené pro bezlepkovou dietu. V případě, že by ke schválení novely nedošlo, se tato snížená sazba u výše zmíněného zboží neuplatní.

Podnikatelé však mají stále ještě šanci, že změny, na které se již začali připravovat, budou nakonec od ledna platit. Podle jednacího řádu může sněmovna o vrácené novele hlasovat nejdříve za 10 dní, s ohledem na běžná jednací pravidla by k tomu mohlo dojít 23. prosince. Poté by novela mohla být předložena k podpisu prezidentovi a v posledních prosincových dnech se objevit ve Sbírce zákonů.

Dalibor Dostál

• Oblasti podnikání: Daně, účetnictví, pojištění | Služby

Doporučujeme