Startup založil v 52 letech. Dnes už má obrat několik desítek milionů

Namísto boje s globálními giganty, kteří se věnují počítačové analýze a návrhům celých staveb, se brněnská společnost IDEA RS zaměřuje na komplikované konstrukční detaily a prvky. A celosvětovým firmám své řešení dodává.



IDEA RS software notebook lidéKrátce po revoluci založil Lubomír Šabatka softwarovou společnost zaměřenou na výpočty konstrukcí budov. Firma odstartovala v roce 1990 a prosadila se na českém i slovenském trhu. Díky tomu o ni projevila zájem belgicko-německá nadnárodní společnost SCIA  Nemetschek.  Lubomír Šabatka v ní ještě několik let pracoval jako ředitel vývoje, ale v roce 2009 se se zahraničními majiteli dostal do sporu a s několika kolegy z firmy odešel.

V 52 letech už sice mohl pomýšlet na klidnější život po letech věnovaných podnikání a strávených v manažerských pozicích. Namísto toho ale založil společně s Jaroslavem Navrátilem v Brně startup IDEA RS.

„V oboru software pro statické výpočty staveb počítačově simulujeme chování staveb a jejích částí při zatížení. Hledáme bezpečné a zároveň ekonomické řešení. V oboru jsme experti, zabývali jsme se tím už v první firmě. V nové společnosti se zaměřujeme na analýzu detailů konstrukcí, kde se nám podařilo přijít s unikátním řešením a předstihnout konkurenci,“ popisuje Lubomír Šabatka, proč se rozhodl soupeřit se zavedenými firmami na trhu.

Přesnější a rychlejší

Nová firma se zaměřuje na ocelové a betonové konstrukce. „Náš nejlepší produkt IDEA StatiCa Connection slouží k simulování chování spojů v ocelových konstrukcích. Jako jediní na světě umíme analyzovat všechny tvary a konfigurace styčníků a poskytnout je projektantům v čase, který je v každodenní praxi akceptovatelný,“ podotýká Lubomír Šabatka.

Lubomír Šabatka Brněnské řešení umožňuje inženýrům pracovat přesněji a rychleji, stavebním firmám používat optimální množství materiálu a zodpovědným statikům rychle a důkladně prověřit požadavky stavebních norem.

Ani po mnohaletých zkušenostech přitom nebyl rozjezd nové firmy snadný. „Nejtěžší bylo vybrat z více možných variant tu správnou. Několik produktů skončilo ve slepé uličce, než jsme našli ty perspektivní,“ vzpomíná Lubomír Šabatka. Dnes má společnost osmnáct zaměstnanců a obrat přesahující třicet milionů ročně. 

Typickými zákazníky společnosti jsou projekční kanceláře, nebo výrobci ocelových konstrukcí a betonových prefabrikátů. Největší konkurencí je pro IDEA RS paradoxně bývalá firma jejích zakladatele, případně i některé lokální společnosti v různých zemích.

„Naše startegie je napojovat se na nejdůležitější globální firmy v  oboru, jako je Autodesk nebo Trimble, což se nám daří,“ popisuje Lubomír Šabatka.  Letos IDEA RS navázala prestižní technologické partnerství se společností Autodesk. Stala se tak první firmou v regionu střední a východní Evropy, která s tímto předním hráčem na poli softwaru pro 3D grafiku a stavebnictví spolupráci uzavřela. Brněnské IT firmě to pomůže dostat se k zákazníkům po celém světě a zároveň jí to pomůže s budováním prodejní sítě.

„Napojili jsme náš software IDEA StatiCa na hlavní programy Autodesku. Otevřela se nám tak cesta k tisícům potenciálních zákazníků z řad stavebních inženýrů, projektantů a výrobců konstrukcí,“ uvažuje obchodní a finanční ředitel IDEA RS Juraj Šabatka.

Uzavření partnerství předcházela mnoholetá práce plná vyjednávání i pilování napojení programu IDEA StatiCa na produkty Autodesku. „Spojení s nejvýraznějším světovým hráčem na poli CAE/CAD systémů znamená potvrzení kvality, kterou IDEA RS nabízí, i zvýšení důvěryhodnosti v očích dalších potenciálních zákazníků,“ uvádí ředitel Jihomoravského inovačního centra Jiří Hudeček.

Obor se znovu rozhýbal

Právě v prostorách Jihomoravského inovačního centra IDEA RS sídlí a v současnosti pracuje na další strategii mezinárodního obchodu v rámci koučinkového programu pro zavedené společnosti JIC Platinn.Jaroslav Navrátil

Firma zároveň vyvíjí další novinky. „Inovace jsou pro nás alfa a omega. Jinak se s námi nebude nikdo bavit,“ zdůrazňuje Lubomír Šabatka. Firma proto stále musí sledovat trendy, kterými se obor pohybuje.

„Počítačová simulace chování staveb bude využívána stále více a to i tam, kde na to projektanti dříve ani nepomysleli. Baví nás, že jim našimi produkty ukazujeme cestu a vlastně tvoříme budoucí poptávku. Náš obor se posledních deset let moc nehýbal, ale teď se objevují zcela nová řešení – cloud, BIM technologie, pokročilé simulace,“ vypočítává Lubomír Šabatka.

Přestože je firma špičkou v oboru, ani jí se nevyhnula krize tuzemského stavebnictví, která Česko postihla v rámci celosvětové ekonomické krize po roce 2008. „V letech 2011 až 2014 to byl dost problém. Nyní se nám daří generovat příjem hlavně z exportu a to z různých teritorií, takže lokálními krizemi ve stavebnictví tak moc netrpíme. Nicméně situaci v Česku, zvláště v infrastrukturních projektech, cítíme jako velmi špatnou až alarmující,“ uzavírá Lubomír Šabatka.

Dalibor Dostál

Doporučujeme