Adam Jareš (CzechTrade) pro Exportní zrcadlo: Na Německo by se teď měly soustředit hlavně e-commerce firmy (video)

V zemi našeho nejvýznamnějšího souseda se život začíná vracet k normálu. Jaké šance mají v současnosti v Německu čeští exportéři a na co by se měli zaměřit?

Poradí ředitel regionálního centra agentury CzechTrade v Düsseldorfu Adam Jareš.

Předpokládám, podle toho, co se dá dnes vyčíst z médií, že byznys v Německu už se dá v podstatě dělat normálně tak, jako tomu bylo před pandemickou krizí. Je to tak nebo je to ještě trošku jinak?

Tak otázka je, co je to normálně. Normálně je to, že konečně už české firmy můžou vjet za hranice, mohou absolvovat schůzky, mohou například servisovat stroje. To je vlastně to, co se změnilo teď od 15. června, což je hrozně důležité. Nejenom mobilita toho zboží, ale i mobilita lidí.

Jinak samozřejmě Německo je ještě relativně daleko od toho úplného normálu. Ekonomika, dá se říct, že funguje, důležité je z pohledu českých firem, že vlastně ten průmysl a velká většina výrobních podniků nepřestala vyrábět i v době vrcholu té pandemie, když pomineme tedy ty velké automobilky, takže podobně jako v Čechách fabriky pracovaly, i přestože samozřejmě pracovaly v nějakém omezeném režimu. Spousta lidí je ještě dnes pořád na homeoffice nebo řada firem je na kurzarbeit.

Přinesla koronavirová krize v Německu nějaké nové příležitosti? Změnila tam něco, nebo v podstatě se Německo vrací k normálu a funguje tak jako předtím?

No já mám obavu, že z pohledu českých firem ta koronavirová krize nepřinesla příliš pozitivního. Samozřejmě i Německo bylo silně zasaženo. Německá ekonomika obecně byla silně zasažená tou pandemií. Očekává se, že letos se HDP propadne kolem 7 %, zatímco ještě v lednu letošního roku měla německá ekonomika růst 1-1,5 %procenta, tak i Německo se letos propadne. P

říští rok tak se ta ekonomika snad opět zvedne, to se uvidí až teprve na podzim. První predikce, které se aktuálně objevují jsou, že by německá ekonomika měla příští rok růst přibližně o 3 %. Samozřejmě to může mít nějaké příležitosti pro české firmy, zdatní čeští obchodníci by tady mohli najít nějakou příležitost. Určitě oblast e-commerce je něco, co poroste nahoru.

Pane Jareši, jak si vy osobně myslíte, že se Německo s tou pandemickou krizí nebo s tou současnou situací vyrovná, jak to zvládne?

Já doufám, že to zvládne. Když se podívám na ta čísla, tak přestože to v českých médiích občas vypadalo trošku jinak, tak Německo, troufám si říct, že tu pandemii zvládlo velmi dobře. I v průběhu té koronavirové krize v nějaké míře ta ekonomika šlapala. Samozřejmě se jí to výrazně také dotkne, ale Německo má jednu velikánskou výhodu.

Německo v těch předchozích letech mělo přebytkové rozpočty. Tzn. umělo vytvářet nějaký určitý polštář, který nyní může využít. Německo je nejenom velká ekonomika, ale třeba v porovnání s těmi ostatními evropskými ekonomikami trošku víc na jihu, tak je hrozně málo zadlužená, tzn. Německo si může dovolit masivně investovat.

Německá spolková vláda odsouhlasila plán 130 miliard EUR, které jenom v letošním roce hodlá napumpovat do ekonomiky. Samozřejmě nikdo neví, jaká bude situace na podzim, ale je důležité, to vnímám i já tady na ulicích, že ti spotřebitelé už postupně opět začínají utrácet, že obchody jsou trošku plnější.

Vláda například rozhodla, že na podzim dá každé rodině 300 EUR příspěvek na jedno dítě, což má nějakým způsobem tu domácí spotřebou opět nakopnout, a co je také důležité je to, že německá ekonomika je relativně moderní ekonomika, ekonomika založená na nových technologiích a pokud se nějaká národní hospodářství z té krize mají dostat dřív, tak to mají být hospodářství, která jsou moderní, založená na moderním průmyslu a na nových technologiích, a já si myslím, že z tohoto pohledu vůbec není špatně, že Česká republika je tak moc napojená zrovna na Německo.

Ilustrační obrázek

Vy jste se zmiňoval už o e-commerce, předpokládám, že to bude podobné jako v celé řadě zemí, že tento obor v tuto chvíli asi jede více než jindy. Mělo by smysl pro české firmy se na e-commerce v tuto chvíli více zaměřit, pokud ano tak v jakých oborech třeba atd.?

Určitě, e-commerce bylo téma ještě před pandemií. E-commerce a prodej na internetu nebo prodej online tak bez ohledu na pandemii každoročně v Německu rostl dvouciferně. Vloni to bylo někde kolem 12 %.

Online commerce určitě je velké téma, ale nejenom prodej prostřednictvím internetu, ale různé řešení. Češi jsou velmi dobří vývojáři, Češi jsou velmi dobří ajťáci. Tzn. i různá technologická řešení pro prodej na internetu, tak to je něco, kde Češi mají určitě dost co nabídnout.

Musíme říct, že vlastně Německo v tom e-commerce je relativně konzervativní a je řada těch řešení, která tady používají, tak jsou zastaralá. To znamená, že i Češi s těmito progresivními technologickými řešeními určitě mají šanci na německém trhu uspět.

Pokud se tyto typy firem budou chtít pokoušet o úspěch na německém trhu, co byste jim doporučil z hlediska nějakého postupu? Nějaké základní věci, které by měli absolvovat, na co by si měli dát pozor atd.

Tak co se týká online prodeje, pokud budu provozovat e-shop, tak asi bych řekl, že úplně nejklíčovější je němčina. A mít ty webové stránky v dokonalé němčině. V Německu platí ta zásada, že důležitější než cena, tak je důvěryhodnost.

Z hlediska těch právních věcí tak je důležité mít na webové stránce tzv. impresum, to je většinou v zápatí každé webové stránky, kde jsou uvedena povinná data, povinné informace typu adresy, jméno jednatele, DIČ, emailová adresa, pak je důležité mít AGB, Allgemeine Geschäftsbedingungen, tzn. všeobecné obchodní podmínky, je důležité mít Datenschutzerklärung, tzn. informace ohledně ochrany dat, takže i z toho právního hlediska to musí splňovat určitá specifika.

Je důležité dávat si pozor i na platební metody, které jsou obvyklé v Německu jako PayPal, možná překvapí řadu Čechů, že v Německu i v oblasti B2C, tzn. když prodáváte na koncového zákazníka, tak nejpoužívanější metoda je platba na fakturu a pak je samozřejmě dobré používat ty obvyklé dopravce, jako je DHL, Hermes atd.

A samozřejmě cena je velmi senzitivní. Německo je jeden z cenově nejsenzitivnějších trhů a cena za dopravu je věc, na kterou je německý spotřebitel velmi háklivý. Vždycky lepší dávat cenu už včetně dopravy a tu cenu dát vyšší než dát cenu s relativně vysokou cenou za dopravu.

Ilustrační obrázek

Vy jste nedávno vedl webinář na téma současné situace v Německu a mimo jiné jste tam zmiňoval, nebo možná doporučoval, možnost registrace v B2B databázích jako jakousi pomoc pro exportéry, jak najít zákazníky atd. Můžete k tomu říct něco víc?

Tak já, když budu německý nákupčí, anebo když budu někdo, kdo hledá jakékoliv firmy v Německu, tak já první nástroj, který použiju, nechci tady teď dělat úplně reklamu, ale je to databáze Wer liefert was. To je vlastně bezplatná platforma, kde je zalistováno 570 000 německých firem. Ta databáze je zaměřená hlavně na Německo, ale ještě částečně na Rakousko a na Švýcarsko a bezplatně tam můžete filtrovat distributory, výrobce prostě potenciální zákazníky.

CzechTrade nabízí možnost zalistování českých firem v této databázi. Firma WLW se v loňském roce spojila s firmou Europages a vlastně tuto platformu Europages a WLW navštěvuje každý měsíc přibližně 4 miliony nákupčích a určitě stojí za zvážení mít profil i v této databázi. Ten profil je zpoplatněný.

Jaká možnost je bezplatná, tak to je oficiální databáze německého ministerstva hospodářství, kde každá firma může psát poptávky a nabídky k jakékoliv formě zahraničí spolupráce.

Co bych každému nákupčímu doporučil, tak to je Adresář exportérů CzechTrade. Adresář exportérů CzechTrade je bezplatný a můžete mít vy jako firma až v sedmi celosvětových jazycích profil vaší firmy, který bude prezentován na webových stránkách vlastně všech 50 zahraničních kanceláří CzechTrade po celém světě. Takže to určitě doporučuji využít.

Před chvílí jsme mluvili o těch, z vašeho pohledu nutných předpokladech pro úspěch. Možná ještě se u toho zastavme, protože ten trh v Německu je samozřejmě silně konkurenční. Z vašeho pohledu existují nebo jsou nějaké tipy, něco, co byste doporučil, jak se v této konkurenci odlišit, na co třeba se zaměřit, kde můžou být nějaké možnosti?

Německo je obrovský trh a Německo je i obrovsky náročný trh. Myslím si, že z hlediska konkurence tak Evropě asi nenajdete náročnější trh. Já už jsem tady jednou zmiňoval, pro Němce je velmi důležitá vedle ceny i důvěryhodnost, je to schopnost nabídnout nejenom produkt se skvělou cenou, ale i to umět ten produkt dobře odkomunikovat, dobře prezentovat.

Je důležité dávat si pozor na to jakým způsobem vypadají webové stránky. Je důležité věnovat se i designu. Czech Trade nabízí také službu Design pro export, kterou každému exportérovi doporučuji využít.

Německo a byznys s Německem je hodně o komunikaci. Těch cest na německý trh může být celá řada, ta rada není univerzální, ale doporučujeme samozřejmě využívání různých databází, také možnost třeba angažování místního obchodního zástupce, Němce, který pro vás bude pracovat primárně na bázi provize. To je jedna ze služeb, kterou také nabízíme.

Doporučuji klientům jezdit na veletrhy, Německo je veletržní velmoc. Teď v době covidové samozřejmě to není úplně ideální, ale jinak Německo je veletržní velmoc, nejvíce největších celosvětových veletrhů se koná právě zde, mají také největší internacionality, tzn. jezdí sem lidé z celého světa, takže až doba covidová bude za námi, tak doporučuji jezdit na veletrhy, nejenom se prezentovat, ale dívat se i na konkurenci, nechat se inspirovat a dělat byznys i tam.

Ilustrační obrázek

Když bychom se podívali ze střednědobého výhledu, kde vy vidíte největší, nejzajímavější příležitosti pro české firmy?

Ta šíře, a to spektrum firem, které se tlačí do Německa, a které zde nachází příležitosti je celá řada, ale kdybych měl vypíchnout aspoň pár oblastí, tak můžu určitě zmínit energetiku v oblasti hlavně té zelené energetiky.

Německo odchází od jádra, Německo odchází uhlí. Mají se zde stavět velké projekty zejména v Severním moři, jsou ty různé větrné parky, do roku 2030 by se přes vítr mělo realizovat až 40 GW, jestli to správně říkám, energie.

Německo chce investovat do železniční infrastruktury. Tady určitě mají příležitosti čeští výrobci vlaků, ale i tramvají, a když se vrátím zpátky té energetice, celá ta energetická infrastruktura ve smyslu elektrické rozvodné sítě, věčná elektrické energie, tak se budují ty větrné parky na severu Německa, ale spotřeba je hlavně v Bádensku-Württembersku a v Bavorsku, ale je potřeba celou tu energetickou síť vybudovat.

Určitě e-commerce, určitě co se týká automobilového průmyslu, tak máme fáze elektromobility. Americká firma Tesla tak staví velikánskou fabriku Gigafactory Europe a nedaleko Berlína bude muset být vytvořená a vybudovaná celá infrastruktura pro tu elektromobilitu.

Co bych ještě zmínil, určitě automatizace a digitalizace v průmyslu. To se týká nejenom vlastně robotizace různých výrobních pracovišť, ale týká se to i digitalizace služeb a v tom jsou české firmy, zejména české IT firmy velmi dobré a velmi šikovné.

• Teritorium: Německo
• Témata: Zahraniční obchod
• Oblasti podnikání: E-commerce | Obchod

Doporučujeme