Albánie vyhlásila tendr na výstavbu nejdelšího silničního tunelu na Balkáně

Silniční tunel o délce 6 km bude vybudován na pobřeží střední Albánie pod horským průsmykem Llogara nedaleko přímořského letoviska Vlorë. Tendr na tento strategický projekt s odhadovanými náklady ve výši 155 mil. EUR byl oficiálně vyhlášen 14. 12. 2020, nabídky lze přijímat do 12. 2. 2021. Tunel by měl být uveden do provozu v roce 2024.

Tunel pod průsmykem Llogara blízko letoviska Vlorë patří mezi strategické projekty albánské dopravní infrastruktury a navazuje na celkovou koncepci modernizace albánského pobřeží. Ta zahrnuje výstavbu mezinárodního letiště a navazujícího logistického centra u města Vlorë, vybudování moderního přístavního terminálu v Durrës, dokončení Jadransko-jónské magistrály a vybudování letiště v Sarandë.

Tendrová dokumentace je ke stažení na webových stránkách Public Procurement Agency, v sekci „Contract Notice“, datum vypsání tendru 14. 12. 2020, referenční číslo REF-81916-12-11-2020. Uzávěrka pro podání nabídek je 12. 2. 2021.

Kontrakt s vítěznou firmou má být uzavřen v dubnu 2021, uvedení díla do provozu se předpokládá v roce 2024. Požadovaná doba výstavby je 37 měsíců. Projekt pro zadávací tendrovou dokumentaci vypracovalo konsorcium firem iC Consulenten Ziviltechniker (Rakousko), ELEA iC (Slovinsko), IBE (USA), SEED Consulting (Albánie) a InfraKonsult (Albánie). Dílo bude financováno ze státního rozpočtu.

Vláda od projektu očekává, že zvýší dopravní dostupnost a zájem turistů o malebná plážová střediska na pobřeží střední a jižní Albánie (Dhermi, Himare, Borsh, Sarandë). Ta jsou nyní dostupná pouze přejezdem přes více než 1 000 m vysoký horský průsmyk Llogara. Cesta novým tunelem bude o 45 min. kratší, pohodlnější a zejména bezpečnější.

Projekt tunelu Llogara spolu s projektem nového letiště ve Vlorë mají povzbudit zahraniční investory do budování nových turistických kapacit vyšší kategorie v oblasti tzv. Albánské riviéry, která se nachází mezi přímořskými středisky Vlorë a Sarandë.

Informace poskytnuta Zastupitelským úřadem České republiky v Tiraně (Albánie). Autor: Petr Vlk, ekonomický diplomat.

• Teritorium: Albánie | Evropa | Zahraničí
• Témata: Zahraniční obchod

Doporučujeme