Amerika není jen Silicon Valley

Mise českých podnikatelů navštívila i oblast Chicaga, která je na technologické firmy připravena víc než dobře. Bude se postupně měnit nastavený vzorec, že je pouze Silicon Valley a jinak nic, říká vedoucí zahraniční kanceláře CzechTrade v Chicagu Jan Kubata.



Oblast Velkých jezer není až tak proslulá technologickými firmami jako třeba Silicon Valley…
To je právě zaběhlý omyl. Nemohu komentovat celou oblast Velkých jezer – musel bych zahrnout i část Kanady – ale Chicago a Chicagoland jsou pro nové start-upy a technologické firmy velmi vhodné. Jednak jsou cenově levnější, jednak úřad guvernéra i úřad starosty podporují nové technologie.

Nacházejí se zde také jedny z nejlepších univerzit v USA. Například University of Chicago je hodnocena jako třetí nejlepší ve Spojených státech, a to dlouhodobě. V oblasti jsou významné farmaceutické firmy, které zde mají nejen své výroby, ale i výzkum. IT a ICT firmy se zase mohou opřít jednak o mnoho kvalitních start-upů, dále o velké firmy, jako je Motorola nebo Groupon, a také o podnikatelské inkubátory, jako je třeba inkubátor 1871.

Jaké obory tu v současnosti dominují?
Všeobecně má stát Illinois – což je především Chicagoland a Chicago – jednu z nejpestřejších skladeb průmyslu od subdodavatelů pro automobilový průmysl. Největší zaměstnavatelé jsou značky Ford, Navistar nebo Omron. Za biotechnologie jsou to podniky Abbot nebo Argone National Laboratory. Ve výrobě kovů působí společnosti Atkore či Handi-Foil. Dále tu sídlí výrobci potravin Kraft, Pepsi a Nestlé. Na zdravotnické technologie se tu zaměřuje Siemens a Medline a na navázaný zdravotnický servis společnosti Advocate, Presence Health nebo Walgreens. Mohl bych pokračovat ještě dlouho.

Spolupracují už s těmito podniky čeští dodavatelé?
V následujících měsících se budeme snažit ve spolupráci s Kongresovým centrem Praha nabídnout velkým zdravotnickým firmám, jako je například Medline, uspořádání jejich kongresu pro Evropu v Praze. Myslím, že české IT a ICT firmy budou uvažovat o Chicagu a okolí více a že se bude postupně měnit nastavený dlouholetý vzorec, že je pouze Silicon Valley a jinak nic. Naproti tomu české IT a ICT firmy obvykle nechtějí drobit svoji aktivitu do více oblastí USA s argumentem, že nejsou tak veliké, aby si to mohly dovolit. Tomu se dá rozumět.

Rýsuje se nějaká nová česká spolupráce také s univerzitami nebo s výzkumnou sférou státu Illinois?
Věřím, že ano. Setkání s českými podnikateli se účastnili právě i zástupci University of Chicago a University of Illinois. Český zkušební ústav byl velmi aktivní v rámci rozhovorů o certifikacích a testování. Tak doufám, že se rozběhne spolupráce i v tomto směru.

Zmínil jste automobilový průmysl, ten právě v USA zažívá těžší časy. Symbolem je úpadek Detroitu.
To ale mluvíte o letech poměrně již vzdálených. Americký automobilový průmysl a na něj navázaní subdodavatelé se po krizi zotavili a jsou opět ve velmi dobré kondici, a to včetně obnovy města Detroit, která sice ještě pár let potrvá, ale již nyní jsou vidět výrazné změny k lepšímu. Jsem přesvědčen, že šance jsou, a ne malé.

Třeba pro Českou zbrojovku. Její automobilová divize je zde úspěšná. Úspěch tu má také značka FAB. Pokud budete mít zajímavý a cenověkonkurenceschopný produkt, jsou dveře otevřené. Bohužel české automotive podniky zatím na tyto šance moc nereagují, neboť jsou vytíženy evropskými odběrateli a nemají kapacity na pokrytí trhu v USA. Proto jsme letos museli zrušit účast na veletrhu SAE Congress and Exhibition v Detroitu, protože se nepřihlásila žádná česká firma. Na rok 2017 jsme ale již zájem zaznamenali a doufám, že se veletrhu v příštím roce zúčastníme.

Kontakt do USA

Kancelář agentury CzechTrade v Chicagu nabízí podporu jak společnostem, které do Spojených států teprve hodlají vstoupit, tak i těm, které na tamějším trhu již působí. Kontakt na kancelář je chicago@czechtrade.cz.


Převzato z časopisu E15 Český export, přílohy divize Euro E15, vycházející ve spolupráci s Ministerstvem zahraničních věcí ČR a agenturou CzechTrade. Autor článku: Tomáš Stingl.

• Témata: Zahraniční obchod
• Oblasti podnikání: Služby

Doporučujeme