AMSP: Firmy zažívají jedno z nejtěžších období, stát jim není schopen pomoci

České firmy zažívají podle Asociace malých a středních podniků a živnostníků (AMSP ČR) velmi obtížné období, kdy je ohrožena jejich budoucnost, a s ní i zaměstnanost a celá ekonomika.

Především se to týká subjektů ze segmentu malého a středního podnikání, za nimiž obvykle nestojí zahraniční kapitál.

Ilustrační obrázek

„Po covidové krizi přišla válka na Ukrajině, s ní hyperinflace v cenách energií a fosilních paliv, odchod zahraničních pracovníků z českých podniků zpět na Ukrajinu a mnoho dalších problémů,“ zmiňuje AMSP ČR v tiskové zprávě.

Stát podle asociace není schopen podnikatelům rychle a efektivně pomoci zejména v oblasti cen energií, kde nabízí marginální řešení: navíc jejich situaci dál komplikuje.

Firmy padají na ústa a kontroly pokračují

Jako by se nic zvláštního nedělo, probíhají stále běžné rutinní kontroly, které i v klidnějších časech přispívaly k neúměrné administrativní zátěži podnikání, sdělují zástupci AMSP ČR.

Podle posledního měření administrativní zátěže, které v roce 2016 uskutečnilo Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO), si splnění všech povinností vyplývající z právních předpisů vyžádalo ročně víc než 71 miliard korun. Nové měření by mělo MPO provést do konce roku 2022.

Firmy budou půjčky se státní zárukou využívat minimálně, nic neřeší

„Firmy doslova padají na ústa a nejrůznější kontroloři se přitom u nich střídají ve dveřích,“ popisuje situaci Eva Svobodová, členka představenstva a generální ředitelka Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR (AMSP ČR).

„V minulosti se sice podařilo sjednotit data účinnosti nové legislativy na dva dny v roce – k 1. lednu a 1. červenci – přesto ale zůstává celá řada právních norem, kterých se toto netýká,“  doplňuje předseda představenstva AMSP ČR Josef Jaroš.

„Firmy potřebují klid na práci a investování, vláda by jim měla dát pevné body alespoň na půl roku, pak si řekněme, co bude dál,“ vyzývá Jaroš.

V oblasti snižování administrativní zátěže vkládá AMSP ČR naděje například do projektu Jednotného portálu evidence kontrol (JePEK), který představilo MPO. Ten je součástí Národního plánu obnovy a klade si za cíl snížení počtu kontrol v podnicích a celkově zlepšit koordinaci kontrolních orgánů, po které volají podnikatelé již dlouhodobě.

Redakčně upravená tisková zpráva AMSP ČR

• Teritorium: Česká republika

Doporučujeme