Antivirus B prodloužen do konce roku. Vláda schválila pokračování ochrany pracovních míst

Vláda schválila prodloužení podpůrného programu Antivirus B až do konce roku, tedy do 31. prosince 2020. Program Antivirus B mohou čerpat firmy, které musely poslat své zaměstnance na překážku v práci, ať už proto, že kvůli karanténám a ošetřování dětí klesl počet zaměstnanců pod únosnou míru, nebo proto, že firma musela zastavit provoz kvůli nedostatku dostupnosti surovin či jiných vstupů nebo kvůli omezení poptávky po výrobcích či službách z důvodu krize zaviněné pandemií koronaviru. 

Aktuální prodloužení programu Antivirus B tak navazuje na již schválené prodloužení a rozšíření programu Antivirus – Režim A, které bylo vládou schválené již 14. října.

Režim B je určen k řešení nepřímých hospodářských dopadů pandemie COVID-19. Propukající hospodářská krize se totiž netýká výhradně těch zaměstnavatelů, jejichž zaměstnanci se ocitnou v karanténě, nebo těch, jejichž provoz byl přímo uzavřen vládními opatřeními. Vzhledem k vzájemným vazbám v dodavatelsko-odběratelských vztazích zasahují tato opatření i další sektory hospodářství. Zároveň je nutné podpořit i takové zaměstnavatele, kteří byli nuceni přechodně uzavřít své provozy pro vysokou absenci svých zaměstnanců, ať z důvodu nemocnosti, či z důvodu péče o děti při uzavření škol.

I v těchto případech vznikají překážky v práci na straně zaměstnavatele, při nichž je zaměstnavatel povinen zaměstnancům vyplácet náhradu mzdy. Právě pro tyto zaměstnavatele je Režim B programu Antivirus určen.

Doba uznatelnosti výdajů programu Antivirus – Režim B byla prodloužena do 31. prosince 2020 bez dalších změn. Příspěvek bude tedy nadále zaměstnavatelům poskytován ve výši 60 % vyplacených náhrad mezd včetně povinných odvodů, maximálně 29 000 Kč měsíčně na zaměstnance. Režim B tak zůstává naprosto stejný, jako doposud. Nemění se ani postup pro zaměstnavatele nebo samotné Úřady práce ČR.

Více na portálu MPSV

Další informace hledejte na www.businessinfo.cz/koronavirus

• Teritorium: Česká republika
• Oblasti podnikání: Vzdělávání, lidské zdroje

Doporučujeme