Arabská sonda původem ze SAE letí k Marsu

Na svém zatím nejambicióznějším kosmickém projektu spolupracují Spojené arabské emiráty s technologicky nejvyspělejšími zeměmi. Sondu Naděje sestavili s Američany, do vesmíru startovala ze základny v Japonsku. 

Sonda, kterou do vesmíru vynesla raketa z kosmodromu v Japonsku, váží 1350 kilogramů a na jejím sestavení spolupracovali Emiráťané s americkými vědci.

Nápad, že Spojené arabské emiráty vyšlou sondu k Marsu, začalo vedení země zvažovat v roce 2014. V té době to ledaskdo považoval za příliš smělý, až bláznivý plán. O šest let později je sonda na světě, respektive teď už ve vesmíru. Nosná raketa ji tam vynesla letos v červenci, kdy bylo vhodné časové okno, protože Mars byl vzhledem k Zemi ve výhodném postavení.

Na takový kosmický projekt ale samozřejmě musely Emiráty částečně využít i kapacity vyspělejších států. Start nosné rakety proběhl v Japonsku na kosmické základně Tanegashima Space Center. Samotnou sondu sestavili arabští vědci ve spolupráci s americkou univerzitou ve městě Boulder v Coloradu. Sonda s názvem Naděje váží 1350 kilogramů a rozměry má 3 metry na 7,9 metru, pokud jsou otevřeny solární panely. Ty napájejí sondu energií a mají výkon 600 wattů. Ke komunikaci slouží satelit velký 1,8 metru.

Vesmírem letí Naděje rychlostí 101 tisíc kilometrů za hodinu. V současnosti je lehce za půlkou své cesty k Marsu, která bude mít celkovou délku 493 milionů kilometrů. Časově vychází celé mise včetně průzkumu Marsu zhruba na jeden „marťanský rok“, tedy době, za niž rudá planeta jednou oběhne Slunce. To vychází přibližně na dva pozemské roky.

Převzato z časopisu Export a podnikání, přílohy týdeníku Euro a měsíčníku Profit, vycházející ve spolupráci s agenturou CzechTrade a Ministerstva průmyslu a obchodu ČR. Autor článku: Jaroslav Jelínek a Martina Dudová, Zahraniční kancelář CzechTrade v Calgary.
Rubrika časopisu na euro.cz

• Teritorium: Spojené arabské emiráty
• Témata: Zahraniční obchod
• Oblasti podnikání: Věda, výzkum a vývoj

Doporučujeme