Asociace chce otevřít obchody už 20. listopadu. Bojí se katastrofy

Retailová asociace vyzvala v otevřeném dopise premiéra i ministry vlády k otevření obchodů už 20. listopadu. Jinak prý může dojít k likvidaci velké části firem působících v maloobchodu a gastronomii.

Zástupci retailové asociace se obávají, že kvůli dlouhodobému uzavření obchodů v nejdůležitější části roku, kdy i přes částečné dotace přicházejí o velkou část celoročních nákladů, budou pravděpodobně nuceni postupně žádat o ochranu před věřiteli. 

Také kvůli dotacím podniků v Německu a Rakousku, kde stát plánuje až ze 75 procent krýt ušlé tržby, může u některých oslabených firem v České republice dojít k jejich převzetí silnějšími zahraničními subjekty, tvrdí zástupci asociace.

Podrobnosti k vládním opatřením

Spásné Vánoce

Podnikatelé připomínají, že firmy v maloobchodu musejí vydělat dostatek prostředků právě před Vánocemi během listopadu a prosince, aby mohly dotovat celoroční provoz svých prodejen v ostatních měsících.

„I my rozumíme, že se obchody musely koncem října zavřít vzhledem k tehdejšímu velkému nárůstu pozitivně testovaných lidí. Nyní je situace lepší, číslo R pokleslo pod 0,8 a my nemůžeme jen čekat, jestli se někdy před Vánoci nebo možná i po nich otevřou naše obchody, anebo také vůbec neotevřou,“ říká předseda Retailové asociace a zakladatel firmy Alpine Pro Václav Hrbek.

Václav Hrbek opakuje to, co už týdny slýcháme od ostatních obchodníků a prodejců – při dodržování přísnějších hygienických opatření a dodržování určitého poměru počtu zákazníků na plochu dochází k přenosu nákazy minimálně.

„Zde musíme také apelovat na zákazníky, že je naprosto nezbytné hygienické požadavky dodržovat, jinak se z této situace budeme všichni dostávat dlouho. Rozhodně si nepřejeme současným částečným rozvolněním nastartovat růst epidemie. Chceme se v této nové době naučit fungovat jinak, ale nechceme skončit,“ doplňuje Hrbek.

Monopol supermarketů?

Retailová asociace upozorňuje i na aktuální nerovné podmínky v maloobchodním prodeji a hromadění lidí v super a hypermarketech. „Hypermarkety aktuálně umožňují nakupovat oblečení, školní potřeby, domácí potřeby, elektroniku, sportovní obuv a potřeby a další. Denně se v nich shromažďuje velké množství osob, které by se díky rozvolnění vládních opatření mohlo rozprostřít do menších specializovaných prodejen, které jsou nyní vládními nařízeními uzavřeny,“ tvrdí Václav Hrbek.

Retailová asociace vládu varuje, že aktuální restrikce v maloobchodním prodeji budou mít tíživý dopad na růst nezaměstnanosti, a to především v mimopražských regionech. Dlouhodobé uzavření obchodů nemusí řada prodejců přežit.

Roman Kocourek, ředitel Electro World dodává: „Měsíce listopad a prosinec patří pro nás vzhledem k vánoční sezóně mezi ty klíčové. I přes stálé prohlubování naší ztráty kumulované od jarních omezení, udržujeme pracovní místa pro 550 našich zaměstnanců, kterým chceme dát v tomto velmi náročném období jistotu zaměstnání, protože víme, že to potřebují více než kdy dříve. Při dalším prodloužení uzavření prodejen ale nejsme schopni všechna pracovní místa nadále garantovat.“

Pokud vláda umožní otevřít obchody již koncem listopadu zástupci Retailové asociace věří, že se jim podaří zaměstnanost oživit. „Tržby z obchodů přinesou peníze do státního rozpočtu a pomohou snížit čerpání pomoci v rámci programů COVID a Antivirus. Věříme, že nás vláda vyslyší a předejde celkovému kolapsu českého maloobchodu a likvidaci českých společností,“ dodává Hrbek.

Retailová asociace sdružuje více než sto českých i zahraničních společností z oblasti maloobchodu, které společně zaměstnávají přes deset tisíc lidí.

Také AMSP ČR chce uvolňovat

Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR podporuje částečné uvolnění podnikání se specifickým režimem. AMSP ČR tak reaguje na připravovaný materiál ministerstva zdravotnictví, který by měl určit, kdy a za jakých podmínek budou postupně rušeny vládní restrikce.

AMSP ČR podporuje návrh Ministerstva průmyslu a obchodu (MPO). „Ten směřuje při zlepšení epidemiologické situace na úroveň tři ze zmíněné matice k tomu, aby byly spuštěny všechny omezené provozy za podmínky specifického režimu, který by se týkal např. omezení počtu klientů, zákazníků na metry čtvereční apod.“ sdělila AMSP ČR v tiskové zprávě

Asociace přijímá velké množství podnětů zejména malých firem a živnostníků jako například kadeřníků, kosmetiček, manikérek, pedikérek, ale i drobných obchodníků, kteří žádají alespoň o minimální možnost začít pracovat.

„Jsou připraveni zodpovědně dodržovat nastavená hygienická opatření včetně dezinfekcí, roušek, rozestupů, v některých případech i štítů při práci, do kterých stejně investovali již v jarní vlně koronaviru. Jsou schopni zabezpečit dle objednávek minimální kontakt klientů či zákazníků mezi sebou. AMSP ČR má také řadu rozhořčených reakcí malých obchodníků například s oděvy a obuví, kteří musejí mít zavřeno a poukazují na hypermarketová oddělení s tímto sortimentem, která zůstala otevřena,“ připojuje se k dalším podnikatelským organizacím AMSP ČR,

AMSP ČR spolu se Svazem průmyslu a dopravy ČR navíc vypracovala a 9. listopadu 2020 zveřejnila podrobný manuál k hygienickým opatřením ve firmách 2.0 v souvislosti s epidemiologickými riziky. Současně vyzvala všechny zaměstnavatele k dodržování těchto opatření na pracovištích.

• Teritorium: Česká republika
• Oblasti podnikání: Maloobchod | Obchod

Doporučujeme