Bankrotů firem i podnikatelů dlouhodobě ubývá

V Česku postupně ubývá vyhlášených úpadků podnikatelů i obchodních společností. V meziročním srovnání ubylo sedm procent bankrotů firem a o dvanáct procent se snížil i počet úpadků fyzických osob podnikatelů.

V srpnu bylo v České republice vyhlášeno 60 bankrotů obchodních společností, 415 úpadků fyzických osob podnikatelů (FOP) a 1 125 osobních bankrotů. Ve všech kategoriích jde o mírný meziměsíční nárůst.

Ilustrační fotografie

Zároveň bylo podáno 78 návrhů na bankrot obchodních společností a 456 návrhů u podnikatelů. Ve všech případech jde opět o vyšší čísla než v červnu. Vyplývá to z analýzy dat portálu www.informaceofirmach.cz, kterou pravidelně provádí společnost CRIF – Czech Credit Bureau. 

Počet firemních bankrotů se oproti červenci zvýšil o 10 (20 %), počet bankrotů podnikatelů potom o 82 (25 %). I tak byl ale srpen z hlediska úpadků podnikatelů mírně podprůměrným měsícem. 

Výrazný nárůst nečekají analytici ani na podzim

„Počty bankrotů fyzických osob podnikatelů zůstávají i přes meziměsíční nárůst poměrně nízké, což je dáno mimo jiné i letním obdobím. Dle počtu návrhů na bankrot v posledních měsících, by se však počet bankrotů neměl výrazněji zvyšovat ani v dalších měsících,“ říká Věra Kameníčková, analytička společnosti CRIF – Czech Credit Bureau. 

 Z dlouhodobějšího hlediska lze pozorovat snížení počtu případů jak u firem, tak u podnikatelů. V posledních 12 měsících oproti předchozímu roku zbankrotovalo o sedm procent méně firem a o dvanáct procent méně podnikatelů.

CRIF: Hromadný exodus podnikatelů spojený s povinnými datovými schránkami končí 

V celé České republice byl za posledních dvanáct měsíců vyhlášen úpadek u 674  firem, tedy u 16 z každých 10 tisíc aktivních obchodních společností. V poměru k počtu aktivních společností bylo nejvíce případů evidováno v Moravskoslezském a Ústeckém kraji, kde se shodně jednalo o 20 bankrotů na 10 tisíc aktivních OS.

Následuje Pardubický kraj s 19 bankroty a Praha s 18 případy. Poměrově nejméně úpadků naopak zaznamenal Středočeský kraj, kde bylo vyhlášeno 8 bankrotů na 10 tisíc aktivních firem, a dále Plzeňský kraj s 11 případy. 

Nejvíce zasažené bylo odvětví dopravy a skladování (27 na 10 000 akt.), zpracovatelský průmysl (20) a ubytování a stravování (18). Nejméně případů pak zaznamenalo odvětví vzdělávání a zdravotní a sociální péče (4).

V prvním pololetí se oproti loňsku snížil počet bankrotů firem, podnikatelů i obyvatel

Krachovali i velcí hráči

Největší subjekt, u kterého byl vyhlášen bankrot, je společnost MSA, a.s. s ruskými vlastníky. Společnost už několik let nezveřejňuje výkazy, v roce 2019 měla oficiálně tržby přes 1 miliardu korun a zaměstnávala okolo 400 zaměstnanců. Předmětem jejího podnikání byla výroba potrubních armatur.

Další velkou zkrachovalou společností z hlediska tržeb i počtu zaměstnanců je Tesasing s.r.o. z Teplic (výroba kovových konstrukcí a jejich dílů). Také nezveřejňuje výkazy, podle posledních výkazů v roce 2019 měla tržby přes 120 milionů korun a 90 zaměstnanců.

Z hlediska obratu je velkou zkrachovalou společností také Premiot Group a.s. z Prahy, která se zabývá pronájmem a správou vlastních nebo pronajatých nemovitostí. Ve skupině je velké množství dceřiných společnosti. Finanční hodnocení podle posledních výkazů (2021) bylo průměrné.  Insolvenční návrhy pak podaly například společnosti Studio Moderna z Prahy nebo EKOKLIMA z Milevska. 

 Bankroty podnikatelů jsou častější než u firem

V celé České republice byl za posledních 12 měsíců vyhlášen bankrot 4 937 fyzických osob podnikatelů, v přepočtu u 45 z každých 10 tisíc aktivních fyzických osob podnikatelů. Poměrově nejvíce úpadků fyzických osob podnikatelů (FOP) bylo v posledních 12 měsících vyhlášeno v Ústeckém kraji, kde se jednalo o 84 bankrotů na 10 tisíc aktivních FOP. Následuje Karlovarský kraj se 78 a Moravskoslezský kraj s 65 případy.  

Redakčně upravená tisková zpráva CRIF

• Teritorium: Česká republika

Doporučujeme