CRIF: Hromadný exodus podnikatelů spojený s povinnými datovými schránkami končí 

V červenci začalo podnikat v České republice téměř stejně lidí, jako jich podnikání ukončilo. Na přelomu roku byl přitom úbytek zástupců byznysu značný, a to zejména kvůli povinnému zřizování datových schránek.

V červenci 2023 začalo v Česku podnikat 5 439 lidí, o 567 více než loni. Činnost naopak ukončilo 5 981 fyzických osob podnikatelů, zatím nejméně od srpna loňského roku.

Ilustrační fotografie

V červenci tak v Česku ubylo 542 zástupců byznysu, což je v letošním roce nejnižší pokles. Vyplývá to z analýzy společnosti CRIF a dat portálu www.informaceofirmach.cz

Trend se obrací, podnikatelů by mělo opět přibývat

„V prvním pololetí letos pokračovalo očišťování podnikání od neaktivních FOP, kteří svou činnost ukončili, aby se vyhnuli povinnému zřízení datových schránek. Tato vlna hromadného ukončování podnikání ale pomalu končí a předpokládáme, že v srpnu počet nových FOP převýší počet těch zaniklých,“ uvedla analytička společnosti CRIF – Czech Credit Bureau Věra Kameníčková. 

V červenci se také zvýšil počet nových podnikatelů v poměru k zaniklým živnostem. Zatímco za prvních sedm měsíců roku byli průměrně dva noví podnikatelé na deset zaniklých, v červenci už byl poměr výraznější příznivější, a to 9:10. Znamená to, že zástupců byznysu v červenci i nadále ubývalo, ale již jen velice mírně.  

V prvním pololetí letos ubylo 208 tisíc podnikatelů, trend se ale obrací

Od začátku roku zahájilo podnikání 43 063 lidí a 253 732 jich živnost ukončilo. Celkem tak v Česku ubylo 201 005 podnikatelů. Dopady nejsou až tak velké, protože většina končících subjektů nebyla aktivních a živnostenské oprávnění nevyužívala. 

Nejvíce lidí od začátku letošního roku ke konci července vstoupilo do byznysu v Praze (7 182), v Ústeckém (5 707) a v Jihomoravském kraji (4 938). Nejvíce osob ukončilo podnikání v Ústeckém kraji (30 559), v Praze (30 367) a v Jihomoravském kraji (26 648). Meziročně se počet nových podnikatelů zvýšil ve všech krajích.

Nejvíce podnikatelů končilo v obchodu 

V rámci základních odvětví začalo nejvíce osob od začátku roku ke konci července podnikat ve zpracovatelském průmyslu (6 119), ve stavebnictví (5 879) a v profesních vědeckých a technických činnostech (5 206). Počet nováčků meziročně nejvíce narostl v odvětví peněžnictví a pojišťovnictví (+13 %) a zemědělství a lesnictví (+12 %).

V Česku stále zaniká víc firem než loni, chuť začít podnikat ale neklesá

Nejvýznamněji se snížil v odvětví těžby a dobývání, a to téměř o třicet procent. Tak velký pokles je zde způsoben nízkým počtem nových podnikatelů v tomto odvětví, kdy loni v červenci zde začalo podnikat celkem 17 a letos 12 lidí. Nejvíce zaniklých podnikatelů zaznamenalo odvětví obchodu (78 242) a stavebnictví (40 870). 

Polovina všech začínajících zástupců byznysu v prvním pololetí byla ve věkové skupině 18 až 30 let, dalších 27 % pak ve skupině 31 až 40 let. Věková skupina 61 a více let byla pak v celé struktuře zastoupena pouze jedním procentem. Na počtu zaniklých se však tato nejvyšší věková skupina podílela 60 procenty.

Redakčně upravená tisková zpráva CRIF

• Teritorium: Česká republika

Doporučujeme