Byznys v ofsajdu: Letos zanikne nejvíc firem v historii

Podle prognózy společnosti CRIF vznikne letos v tuzemsku nejméně firem od roku 2014 a zároveň zanikne nejvíc podniků v samostatné historii ČR. Důvodem je krize související s pandemií covid-19.

Od ledna do října vzniklo v Česku 22 387 společností, což je o 11 procent méně než před rokem a téměř o pětinu méně než v rekordním roce 2017. Počet nových firem je zatím podobný jako v letech 2015 či 2016, vzhledem k aktuální ekonomické situaci je nicméně téměř jisté, že jejich celkový počet bude nižší než ve zmíněných letech.

Foto: Shutterstock

Počet zaniklých společností zřejmě přesáhne hranici 16 tisíc a bude nejvyšší v historii. Neblahý trend naznačila už čísla za první tři čtvrtletí (do září 2020). Prognóza vychází z dat portálu www.informaceofirmach.cz, který agreguje informace o finančním zdraví tuzemských firem.

Klíčový byl nouzový stav

„Počet nových společností postupně klesá už od roku 2017. Letos se však k tomuto trendu přidal ekonomický šok způsobený dvěma vlnami uzavření ekonomiky. Největší meziroční propad v počtu nových společností jsme letos zaznamenali právě během nouzového stavu, ať už šlo o jarní měsíce, nebo o říjen,“ vysvětluje Věra Kameníčková, analytička společnosti CRIF.

Částečný lockdown se výrazně projevil v říjnu, kdy vzniklo v Česku jen 2 177 firem (o 187 méně než v září a o 554 méně než před rokem).

V říjnu tak v České republice přibylo 821 společností, což je výrazně méně než v září a zároveň nejméně od letošního května. Zatím ale nejde o žádnou katastrofu. Ani epidemie covid-19 nezměnila dlouhodobý trend – podnikatelských subjektů v ČR stále ještě přibývá.

„Nižší počet nových společností byl v říjnu způsoben opětovným zavedením nouzového stavu. Jeho vliv je lépe vidět v meziročním srovnání,“ upřesňuje Věra Kameníčková.

Přesto není meziroční propad v počtu nových společností tak výrazný jako během jarního nouzového stavu. V březnu a v dubnu totiž vzniklo každý měsíc přibližně o 700 podniků méně než o rok dříve.

Nejvíce nových společností zaznamenalo letos odvětví doprava a skladování. Následoval paradoxně jeden z koronavirem nejvíce ohrožených oborů – ubytování a stravování. Naopak v obchodu se dlouhodobě počet subjektů snižuje. Letos zde připadlo na každých 10 zaniklých firem pouze 5 nových. Počet nových společností v jednotlivých odvětvích nicméně není dokonale přesný, a to z důvodu rostoucího počtu podniků, u kterých není vyplněn obor podnikání.

Redakčně upravená tisková zpráva CRIF

• Teritorium: Česká republika

Doporučujeme