Ceny průmyslových výrobců vzrostly meziročně skoro o pětinu

Rekordní, více než 19procentní meziroční růst cen hlásí čeští průmysloví výrobci. Na vině je hlavně zdražování energií.

V lednu došlo k meziročnímu růstu cen průmyslových výrobců o 19,4 procenta. Naposledy byl takto podobně vysoký růst v roce 1992. K letošnímu růstu přispělo především zvýšení cen elektřiny o 50,7 procenta. „Výrazné nárůsty cen byly evidovány i u dalších odvětví. Například ceny obecných kovů a kovodělných výrobků vzrostly o 25,3 procenta. Prudký růst cen byl pozorován u zemědělských výrobců. V lednu došlo k meziročnímu zvýšení cen o 21,4 procenta. V rostlinné výrobě vzrostly ceny dokonce o 32,6 procenta,“ připomíná hlavní ekonom BH Securities Štěpán Křeček.

Ilustrační fotografie

Ve stavebnictví byl evidován meziroční růst cen stavebních prací o 8,3 procenta. To bylo doprovázeno skokovým zdražením materiálů a výrobků spotřebovávaných ve stavebnictví o 19,5 procenta.

ČNB bude muset zřejmě zvedat úrokové sazby až nad pět procent

Česko se zařadilo po bok dalších zemí Evropské unie, kde ceny výrobců taktéž vesměs přinesly překvapení směrem nahoru. „Dále se tak zvyšuje pravděpodobnost zásahu České národní banky, která patrně bude nucena přistoupit k dalšímu zvýšení úrokových sazeb, byť tyto s cenami energií nemají naději mnoho udělat. Uklidnění situace se přitom nezdá být na dohled, spíše naopak. Eskalující konflikt mezi Ruskem a Ukrajinou, ze kterého vyplývá i obecnější napětí mezi Ruskem a Západem, má potenciál dále vyhrotit situaci na trzích s energetickými surovinami,“ uvádí Vít Hradil, hlavní ekonom společnosti Cyrrus.

Odpovědi na nejčastější dotazy podnikatelů ohledně podpůrných programů a opatření proti šíření koronaviru

S tím souhlasí člen Národní ekonomické rady vlády Lukáš Kovanda. „Ve výrobních a následně také spotřebitelských cenách se teprve naplno projeví růst geopolitického napětí v souvislosti s konfliktem na Ukrajině. Ten zvedá cenu ropy až k úrovni 100 dolarů za barel. Současně v jeho důsledku dochází minimálně k odkladu zahájení provozu plynovodu Nord Stream 2. To vytváří tlak na růst cen plynu v EU, což se promítne rovněž tlakem na další růst výrobních cen v ČR – a následně tedy i cen spotřebitelských, do nichž se vyšší ceny výrobní pochopitelně do značné míry přenáší,“ vysvětluje Kovanda.

Ilustrační fotografie

Spotřebitelská inflace podle něj za celý letošní rok bude činit v průměru až 9,5 procenta. „Zvyšuje se pravděpodobnost, že Česká národní banka letos zvýší svoji základní sazbu až nad úroveň pěti procent,“ podotýká Kovanda.

Úlevu lze čekat až v druhém pololetí

Podle Tomáše Volfa ze společnosti Citfin by se mohlo snižovat tempo růstu cen od poloviny roku. „V meziročním vyjádření se budou letošní ceny srovnávat s loňskými, které od letních prázdnin rostly o více než 8 procent. Přesto se nebude jednat o velkou změnu obrázku růstu cenové hladiny průmyslových výrobců,“ uvádí Volf.

Zdroj: Tiskové zprávy analytiků

• Témata: Analýzy a statistiky

Doporučujeme