Ceny průmyslových výrobců vzrostly v únoru meziročně o víc než pětinu

Vstupy tuzemských podniků podle očekávání rostou. Ceny průmyslových výrobců vzrostly v únoru meziměsíčně o 2,2 procenta a meziročně o 21,3 procenta. Informoval o tom Český statistický úřad.

Pokračoval meziroční růst cen vstupů i u výrobců v dalších odvětvích. „Ceny stavebních prací se zvýšily dle odhadů o téměř devět procent a ceny tržních služeb pro podniky byly vyšší o více než čtyři procenta,“ uvedl Vladimír Klimeš, vedoucí oddělení statistiky cen průmyslu a zahraničního obchodu ČSÚ.

Ilustrační fotografie

Nejvíc zdražují energie

Podobně jako v předchozích měsících podražily výrobcům hlavně energie. „Konkrétně v posledních třech zmíněných došlo k meziročnímu růstu cen o 57,7 procenta. Je nutné dodat, že data o cenách výrobců z února ještě neodráží eskalaci válečného konfliktu na Ukrajině. V oblasti růstu cen energií proto nejsme ještě u konce,“ uvádí hlavní ekonom společnosti Roklen Pavel Peterka. „Nejedná se však pouze o zdražování energií. Ceny průmyslových výrobců bez energií meziročně vzrostly o 13,8 procenta. Například cena chemických látek a výrobků rostla o 47,5 procenta a cena obecných kovů a kovodělných výrobků rostla o 24 procent,“ dodává. 

O dalším růstu rozhodne vývoj na Ukrajině

Podle Tomáše Volfa ze společnosti Citfin – Finanční trhy se následně ceny výrobců propíší i do cen pro koncové zákazníky. „Jestliže ceny v průmyslu rostou nejrychleji v historii znamená to, že výrazné zdražení čeká i samotné spotřebitele. Spotřebitelským cenám totiž dnešní statistika cen v průmyslu logicky předchází. Časové zpoždění mezi cenami v průmyslu a spotřebitelskou inflací jde na vrub procesu výroby a dodávek vstupů,“ říká Volf. „Už od letošního května bude růst cen v průmyslu brzdit vyšší srovnávací základna s loňským rokem. Tehdy se totiž růst cen převalil přes pětiprocentní tempo a dále se zvyšoval až na listopadové loňské maximum, kdy ceny v průmyslu rostly o 13,5 procenta,“ říká.

Aktuální informace v souvislosti s invazí Ruska na Ukrajinu

Kolem pololetí ale podle Volfa růst přibrzdí. „I když je síla zdražování letos podstatná, data budou konfrontována s loňskými dvoucifernými nárůsty cen. To ve výsledku bude brzdit tempo zdražování, které však i přesto bude růst. Jen už to pravděpodobně nebude o lámání historických rekordů. Klíčem k podstatnému uvolnění je konec války na Ukrajině,“ dodává.

Autor: tos, zdroje: ČSÚ, analytici

Doporučujeme