Česká centra v zahraničí připomenou výročí 100 let ČRo

Česká centra v zahraničí připomenou výročí 100 let Českého rozhlasu (ČRo) prostřednictvím výstavy připravené stanicí Radio Prague International (RPI).

Výstava bude od jara do konce roku postupně k vidění v rámci programů Českého centra Tel Aviv, Českého centra New York, Českého centra Mnichov či Českého centra Bratislava. Vedle toho se chystá další společný projekt zaměřený na vysoce aktuální téma fake news.

Ilustrační fotografie | Český rozhlas

Pravidelné rozhlasové vysílání pro veřejnost bylo v Československu zahájeno 18. května 1923. Původní český „Radiojournal“ (prvotní název Československého rozhlasu) s pravidelným rozhlasovým programem v Evropě předběhla jen BBC. Dnešní Český rozhlas je nejen instituce se stoletou tradicí, ale zároveň moderní veřejnoprávní médium, které se podílí na řadě projektů.

Česká centra v zahraničí se proto zapojila do programů s cílem připomenout 100. výročí ČRo také zahraniční veřejnosti, a to prostřednictvím výstavy Radia Prague International a reflexí problematiky fake news.

„Československý, později Český rozhlas vždy stál na straně veřejnosti a posluchače informoval, vzdělával i bavil. To, že lidé v rádiu dělají práci dobře, potvrzuje skutečnost, že si Český rozhlas drží pozici nejdůvěryhodnějšího média veřejné služby v Česku. A výstava ve spolupráci s Českými centry potvrzuje, že je významným partnerem i pro další instituce“, uvedl René Zavoral, generální ředitel Českého rozhlasu.

Výstava do světa

Rozhlasové dějiny odrážejí historii země – prosperitu 20. let 20. století, obsazení Československa nacisty, osvobození Československa, temné období komunismu, Pražské jaro, vpád sovětských vojsk v roce 1968, sametovou revoluci, rozdělení Československa, vstup do evropských a transatlantických organizací. V mnoha dějinných okamžicích sehrál Československý rozhlas zásadní roli. Prostřednictvím unikátního obrazového materiálu z archivu Českého rozhlasu návštěvníci nahlédnou do života Českého rozhlasu, jeho minulosti i současnosti.

„Poprvé se výstava představí v rámci programu Českého centra Tel Aviv, kde bude k vidění od 3. dubna do konce června letošního roku. Následně poputuje do Českého centra Mnichov a Českého centra Bratislava. Další uvedení se chystá v zámoří, a to Českém centru New York,“ řekl Ondřej Černý, generální ředitel Českých center.

Blattnerphone – nahrávací přístroj vynalezený ve 30. letech 20. století | Český rozhlas

Fotografie přibližují například skromné zázemí počátků vysílání v porovnání s dnešním studiovým zázemím, zachycují počátky sportovních přenosů, rozhlasová vystoupení prvního československého prezidenta Masaryka. Nechybí dramatické záběry z let 1945 a 1968.

S využitím QR kódů je navíc možné si poslechnout autentické nahrávky z vysílání včetně slavného volání rozhlasu o pomoc. Prostřednictvím fotografií pak výstava představuje také vysílací a přenosovou techniku, technologický vývoj rádia a představuje Český rozhlas nejen jako instituci se stoletou tradicí, ale zároveň jako moderní veřejnoprávní médium.

Fake news na pořadu dne: věřit či nevěřit?

Téma „fake news“ je aktuálně na pořadu dne nejen v Česku, ale také v řadě dalších zemí. Česká centra proto iniciovala realizaci pilotní série debat v Německu a Rakousku na téma kdo – jak – proč a za jakým účelem (ne)vytváří mediální realitu, jak daleko lze zajít v manipulaci veřejného mínění či jak se ve spletité problematice orientovat.

Debaty připravené ve spolupráci Radia Prague International a Českých center v Berlíně, Mnichově, Vídni jsou plánovány na květen a červen letošního roku, přičemž se jich budou účastnit čeští i německy mluvící experti pod vedením moderátora z německé redakce Radia Prague International.

• Témata: Zahraniční obchod
• Oblasti podnikání: Marketing, média a PR

Doporučujeme