Česká ekonomika rostla rekordně, ale pomaleji, než se čekalo

Růst domácího hospodářství ve 2. čtvrtletí 2021 zaostal za odhadem expertů, přesto česká ekonomika rostla nejrychleji v historii. Hrubý domácí produkt (HDP) se ve srovnání s prvním kvartálem zvýšil o procento a meziročně narostl o 8,2 %.

Vychází to ze zpřesněného odhadu Českého statistického úřadu (ČSÚ). Proti první predikci z konce července (zvýšení o 0,6 respektive 7,8 procenta) ukazují nové údaje ekonomiku v poněkud lepším světle. I tak měl být růst HDP rychlejší, shodují se experti.

Ačkoli se jedná o historicky nejrychlejší meziroční oživení českého hospodářství, analytici očekávali až devítiprocentní růst. Čísla jsou totiž významně ovlivněna nízkou srovnávací základnou z 2. kvartálu loňského roku, kdy ekonomika stála.

„Zpřesněná data ČSÚ ukázala, že se česká ekonomika během druhého čtvrtletí vzpamatovávala z předchozího lockdownu rychleji, než naznačil bleskový červencový odhad. Její mezičtvrtletní růst byl revidován o 0,4 procentního bodu, což ale přesto značí pomalejší oživení než v sousedních zemích,“ potvrzuje hlavní ekonom UniCredit Bank pro Česko a Slovensko Pavel Sobíšek.

Růst táhla především soukromá spotřeba. Češi se po pandemii přestali bát utrácet, během krize jim navíc poměrně výrazně narostly úspory.

České HDP poroste setrvačností

„Značný byl také už podruhé v řadě přírůstek zásob, který souvisel mimo jiné s nedostatkem některých výrobních součástí. Růst zásob se odrazil ve vyšším tempu dovozu, což vedlo k negativnímu vlivu čistého exportu na růst HDP,“ doplňuje analytik.

Rostoucí platy navyšují úspory

Mzdy a platy nominálně přidaly (ve srovnání s loňským rokem) 17,7 procenta, což představuje další významné úspory. Proto je v Česku podle ekonomů potenciál k ještě rychlejšímu růstu spotřeby domácností ve třetím a čtvrtém čtvrtletí 2021.

 „Česká ekonomika tedy byla v polovině roku slušně rozjetá a setrvačností vykáže solidní růst i v dalších kvartálech. Bariéry růstu v podobě nedostatku některých dílů a růstu nákladů se ovšem zdají být značné a budou tempo růstu brzdit. Úroveň HDP v tomto okamžiku zůstává o 4,8 % pod maximem před pandemií,“ připomíná ještě ekonom.  

K pozitivnímu trendu přispívá restart služeb

Český statistický úřad (ČSÚ) úž v červenci zmínil, že k relativně pozitivnímu vývoji přispělo i to, že byly opět nastartovány služby, kterých se nejvíce dotkla protiepidemická opatření

To potvrzují i slova analytika společnosti Akcenta Miroslava Nováka: „Z nabídkové strany mezikvartálně rostla hrubá přidaná hodnota především v odvětví obchodu, ubytování a pohostinství, když právě tento segment ekonomiky nesl v předchozích čtvrtletích největší břemeno restrikcí. Přes problémy v dodavatelsko-odběratelských řetězcích se však dařilo i zpracovatelskému průmyslu a stavebnictví,“

Zpřesněný údaj o HDP nicméně podle ekonoma ukázal, že problémy v dodavatelsko-odběratelských řetězcích brzdí průmyslově laděnou českou ekonomiku. „Výsledky jsou patrné na slabší dynamice exportu a zároveň silném nárůstu nedokončené produkce. V souhrnu za celý letošní rok je i nadále reálný růst domácí ekonomiky lehce přes 3 procenta,“ doplňuje Novák.

Evropská komise: Česká ekonomika se zotavuje rychle

Letos růst do tří procent

Jeho slova potvrzuje i ekonom Patrik Rožumberský. „Čistý vývoz působil povzbudivě zřejmě jen díky příznivé základně v poměru dynamik exportu a importu v loňském druhém čtvrtletí. Komplikace na nabídkové straně jinak ovšem působila ve směru útlumu exportu. To samé pravděpodobně platilo i pro investiční aktivitu firem, která je zatížena nejistými vyhlídkami a problémy v dodavatelských řetězcích,“ říká analytik, který je ohledně vývoje HDP ve zbytku roku mírným optimistou.

„Ekonomika s velkou pravděpodobností meziročně poroste i ve zbývajících dvou čtvrtletích roku, i když už slabším tempem kvůli méně výhodné základně. Mezičtvrtletní tempo odhadujeme v rozmezí 1 až 1,5 procenta, což by celoroční HDP nasměrovalo do okolí 2,5 procenta,“ dodává.

Čekalo se víc

„Čekalo se víc. Neoptimističtější prognózy počítaly až takřka s desetiprocentním zvýšením. Například největší americká banka, JP Morgan, prognózovala Čechům růst 9,6 procenta,” glosuje ekonom a člen Národní ekonomické rady vlády (NERV) Lukáš Kovanda.

„Slabší než předpokládané oživení zrcadlí též potíže, jimž čelí průmysl. Jedná se zejména o světovou přepravní krizi, post-pandemické narušení mezinárodních dodavatelsko-odběratelských řetězců a s tím související dramatický růst cen přepravních nákladů a vstupních materiálů, včetně například materiálů stavebních. Výpadky v dodávkách letos omezují výrobu například v největších tuzemských automobilkách,” shrnuje ekonom.

Vládní strany mají nabito do voleb

Přesto si Kovanda myslí, že se vládní strany budou rekordním meziročním nárůstem chlubit a zařadí ho “do arzenálu předvolebních PR argumentů”.

„Rekordní růst je ale z velké části výsledkem loňského propadu. Loni ve druhém čtvrtletí, kdy vrcholil dopad pandemické situace na tuzemskou ekonomiku, se české hospodářství propadlo meziročně, tedy v porovnání se druhým čtvrtletím 2019, o více než deset procent. Na úroveň roku 2019 se tak česká ekonomika vrátí až v příštím roce,” dodává Kovanda.

Za celý letošní rok vykáže český HDP růst 3,5 procenta, odhaduje ekonom.

Doležal (CzechTrade): Zakázky jsou, podniky je ale nedokáží realizovat

Jak bylo zmíněno výše, tradiční tahoun tuzemské ekonomiky export na tom v současnosti není nejlépe. Podle nedávného komentáře generálního ředitele agentury CzechTrade Radomila Doležala trápí nedostatek zdrojů a surovin trápí české exportéry již třetí měsíc v řadě za sebou.

„Pokračuje tak nepříznivá situace, kdy podniky mají zvýšený někdy až rekordní počet poptávek, případně i zakázek, ale nedokáží je realizovat. Dokládá to meziroční zvýšení nových zakázek o pětinu. Omezené množství vstupních surovin je limitující pro kontraktaci a uzavírání nových obchodů,“ říká Radomil Doležal.

Pozitivní podle jeho slov je, že produkce českého průmyslu v prvním pololetí dosáhla předpandemické úrovně. Souvisí to s částečným lockdownem, který se netýkal výrobních a průmyslových podniků. „Bohužel situace v automobilovém průmyslu bude mít v nadcházejícím období dopad i na dodavatelský řetězec napříč Evropou,“ doplňuje.

V prvním pololetí se dokázali čeští exportéři vypořádat s pandemií, když zvládli přizpůsobit jako svou produkci, tak i dopravu složitým omezením. To vedlo k mimořádnému růstu, který vyvrcholil v březnu a pokračoval i v dalších měsících. Celkově se exportu bez debat daří. Nejen ve srovnání s rokem 2020 (nízká základna), ale i vůči rekordnímu roku 2019. Zde při porovnání období prvních šesti měsíců registrujeme dokonce nárůst o 7,3 procenta, potvrzuje generální ředitel CzechTrade.

„Potvrzuje se také, že čeští exportéři, kteří využili pandemii a pracovali na designu, marketingu nebo globální komunikaci, sklízí úspěch. Často se jedná o menší nebo středně velké společnosti, rodinné firmy, které musely urychlit transformaci. Nyní nerozlišují mezi domácím a globálním trhem a v zahraničí prodávají pod vlastními značkami. Exportní potenciál České republiky je vysoký. Vývozci nemuseli propouštět a zvyšují investiční výdaje, tj. modernizují a zaměřují se na vyšší efektivitu,“ dodává ještě Doležal.

jap

• Teritorium: Česká republika

Doporučujeme