Česká ekonomika se rekordně propadla, potvrdil ČSÚ

Česká ekonomika klesla ve 2. čtvrtletí letošního roku ve srovnání se stejným obdobím loňského roku téměř o 11 procent. Oproti prvnímu kvartálu 2020 došlo k propadu HDP o 8,7. Češi v krizi výrazně snížili spotřebu a začali šetřit.

Čísla vyplývají ze zpřesněného odhadu, který v pátek zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ). Je to nejhorší výsledek od vzniku samostatné České republiky.

Výsledky ovlivnila pandemie covid-19 a s ní spojená restriktivní opatření, která ochromila tuzemskou ekonomiku na jaře a která se v menší míře opakují i na podzim.

První odhady z konce července hovořily o meziročním poklesu HDP o 10,7 procenta a mezikvartálním o 8,4 procenta, o měsíc později úřad očekávané výsledky upřesnil na 11 procent, respektive 8,7 procenta. Reálná čísla prognózy potvrdila.

Nejistá situace vedla k poklesu spotřebních výdajů na obyvatele, mezičtvrtletně o 4,4 procenta a meziročně o šest procent. Úhrn příjmů domácností na člověka (i díky podpůrným programům zaměstnanosti) vzrostl ve 2. čtvrtletí o 0,3 procenta.

„Výsledkem výrazného poklesu výdajů domácností a mírného růstu příjmů proti předchozímu čtvrtletí byla historicky nejvyšší míra úspor, a to 18,5 procenta,“ uvedl ČSÚ.

Lidé se bojí a šetří

Češi mají v posledních měsících hlouběji do kapsy. Důvodem klesajících výdajů domácností jsou ale i obavy z budoucího vývoje a to, že lidé neměli tolik příležitostí utrácet.

„Lidé snížili svou spotřebu a začali více šetřit. Bojí se, že přijdou o práci a připravují se na krizi. Rovněž měli omezené možnosti, za co mohli utrácet, protože mnohé obchody byly zavřené a cestování do zahraničí bylo omezeno,“ shrnuje hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.

Průměrná měsíční spotřeba na obyvatele dosáhla ve druhém čtvrtletí letošního roku úrovně 25 160 korun. To je o 744 korun méně než ve stejném období před rokem.

Průměrný měsíční příjem se sice oproti loňsku zvýšil zhruba o tisícovku na 29 276 korun, reálně ale Češi kvůli inflaci zchudli.. „Mnozí lidé si navíc musí říkat svým zaměstnavatelům o zálohy na mzdy, protože do termínu výplaty nevydrží se svými úsporami,” připomíná Křeček.

Z dat Českého statistického úřadu dále vyplývá, že pracující lidé se v průměru mají lépe než zbytek společnosti. Průměrný měsíční příjem ze zaměstnání dosáhl ve druhém čtvrtletí letošního roku úrovně 34 142 korun. To je však méně než ve stejném období před rokem, kdy dosáhl 35 672 korun.

jap

• Teritorium: Česká republika
• Témata: Analýzy a statistiky

Doporučujeme