Česká elektrická koloběžka eScooterGo proniká na zahraniční trhy

Česká technologická firma Čech Incorporated s. r. o. vyvinula elektrickou koloběžku vlastní inovativní konstrukce eScooterGO vhodnou ke každodenní ekologické dopravě ve městech i mimo ně. Koloběžka je vybavena konfigurovatelnou řídící jednotkou a rekuperačním systémem, který umožňuje dobíjení akumulátoru během brždění.



Ve srovnání s konkurenčními typy jiných výrobců se eScooterGO vyznačuje nižší hmotností (cca 18 kg), vyniká jízdní stabilitou a lze ho snadno a rychle složit tak, aby se vešel do zavazadlového prostoru běžného automobilu, nebo ke snadnému převozu například ve vlacích, MHD apod. Na konci roku 2016 byl již k dispozici plně funkční prototyp této koloběžky a začalo být jasné, že výrobek může mít zajímavý exportní potenciál.

Představitel výrobce napřed vstoupil do kontaktu s pracovníky Enterprise Europe Network z Technologického centra AV ČR (TC AV ČR), aby se ujistil, že technická řešení použitá v různých částech stroje, např. důmyslný systém skládání řídítek, jsou skutečně původní a že nebyla dosud přihlášena k průmyslové ochraně některým ze zahraničních výrobců.

>Cílená rešerše v databázích patentů a průmyslových vzorů, kterou zajistili pracovníci TC AV ČR, poskytla výrobci eScooteruGO jistotu, že pokud bude jeho produkt nabízen na trhu v zahraničí, nemusí se obávat, že by přitom docházelo k porušování průmyslových práv jiných stran. Současně z rešerše vyplynula i řada zajímavých technických a designérských podnětů dobře uplatnitelných i při dalším vývoji podobných výrobků v budoucnu a nepřímo i informace o plánech potenciálních konkurenčních firem.

V březnu 2018 byl eScooterGO poprvé předveden širší veřejnosti na veletrhu „Úsporná domácnost“ v Ostravě. Firma Čech Inc. přitom opět úzce spolupracovala s pracovníky EEN z TC AV ČR, kteří zajistili organizační aspekty prezentace a výstavní stánek. Nový typ elektrické koloběžky vzbudil zájem u potenciálních zákazníků a v současné době již eScooterGO začíná expanzi i na zahraniční trhy.

O ekologickou a skladnou elektro-koloběžku narůstá zájem zejména v hotelových střediscích v Rakousku a v Německu. V tomto konkrétním případě tedy komplexní služby Enterprise Europe Network poskytnuté Technologických centrem AV ČR nejen usnadnily vývoj nového výrobku, ale přispěly i k jeho počátečnímu uvedení na trh.

Autor: Václav Suchý.

• Oblasti podnikání: Služby

Doporučujeme