Česká technologie bojující s nemocničními infekcemi pokrývá čtvrtinu tuzemských lůžek

Boj proti nemocničním infekcím – to je cíl technologické společnosti Datlowe a jejího nástroje HAIDI. Ten za pomoci algoritmů strojového učení a umělé inteligence pomáhá lékařům a dalším specialistům analyzovat v nemocnicích zdravotnickou dokumentaci a zlepšovat prevenci.

Technologii HAIDI si pořídilo již 23 českých nemocnic. V současné době je nástroj společnosti Datlowe využíván nejen v České republice, ale také v Rakousku a na Slovensku. Právě slovenská Fakultní nemocnice Trnava představila první výsledky HAIDI v praktickém provozu. Společnost v blízké době hodlá nadále rozšiřovat portfolio svých produktů a expandovat do dalších evropských států. 

Technologii HAIDI si pořídilo již 23 českých nemocnic

„Skutečnost, že naše technologie může pomáhat v takové míře českému zdravotnictví, je pro nás velký milník. Těší nás, že její praktické dopady inspirují k jejímu využívání i další zdravotnická zařízení,“ komentuje Jakub Kozák, spoluzakladatel a CEO Datlowe. 

Technologie HAIDI pomáhá nemocničnímu personálu shromažďovat data z veškeré zdravotnické dokumentace. Ty následně interpretuje do podoby přehledu možných rizik způsobených infekcemi spojenými se zdravotní péčí. Takzvané nozokomiální nákazy jsou typem infekcí vznikajících pobytem v nemocničním prostředí či chirurgickými zákroky. Tyto infekce jsou obvykle spojeny s častými rezistencemi vůči klinicky používaným antibiotikům, a tedy náročnější léčbou. HAIDI k odhalování těchto rizik využívá metody zpracování přirozeného jazyka a strojové učení. 

Čtvrtina lůžek v českých nemocnicích

Technologii společnosti Datlowe si doposud pořídilo celkem 23 českých nemocnic a v současné době je nasazena u téměř 8 tisíc lůžek jak akutní, tak následné péče s výjimkou léčeben dlouhodobě nemocných a psychiatrických zařízení. Implementována je u dalších takřka 4,5 tisíce lůžek. Mezi nemocnicemi, které HAIDI vyžívají, nalezneme například Krajskou zdravotní (holding nemocnic v Ústeckém kraji), Nemocnici Havířov či Nemocnici Jihlava, která technologii implementovala jako vůbec první v České republice.

Asociace pomáhá inovacemi na cestě k moderním léčivům a poznatkům medicíny

„HAIDI si přízeň mezi odborníky v současné době pěstuje nejen na tuzemské scéně, ale od loňského roku i v zahraničí. Naše technologie je využívána například v rakouské Krankenhaus der Barmherzigen Schwestern Ried, ve slovenské Fakultní nemocnici Trnava nebo v nemocnici Svět zdraví Michalovce,“ dodává Kozák.

Plány na rok 2023

V letošním roce technologická firma Datlowe plánuje rozšířit svůj tým a zvýšit pokrytí v českých, rakouských i německých nemocnicích. Vedle technologie HAIDI plánuje také představit právě připravovaný produkt pro klinické farmaceuty. 

„V současné době se soustředíme na dokončení klíčových implementací v České republice, kde pokrýváme čtvrtinu pro naše řešení relevantních nemocnic, a expanzi do dalších evropských států, zejména Německa. Momentálně také pracujeme na vývoji dalších produktů, které mají potenciál nemocnicím pomáhat,“ shrnuje plány Datlowe Kozák. 

Redakčně upravená tisková zpráva

Datlowe je český startup, který prostřednictvím nástroje HAIDI pomáhá nemocnicím analyzovat a interpretovat zdravotnickou dokumentaci. Pro tento účel využívá pokročilých metod, např. zpracování přirozeného jazyka (NLP) nebo strojového učení (ML). HAIDI shromažďuje data z veškerých informačních zdrojů nemocnice, která interpretuje do podoby přehledu možných zdravotních rizik způsobených infekcemi spojenými se zdravotní péčí. Tzv. nozokomiální nákazy jsou infekce vznikající pobytem v nemocničním prostředí, chirurgickými zákroky apod. Vyznačují se častou rezistencí vůči širokému spektru antibiotik, a tedy náročnější léčbou. Produkt Datlowe automatizuje monitoring tohoto typu infekcí, značně zjednodušuje práci lékařům, maximalizuje prevenci a v konečném důsledku šetří náklady celého zdravotnického zařízení.

• Teritorium: Česká republika
• Témata: Inovace a startupy

Doporučujeme