Zdroj: CzechTrade

České firmy navštívily uhelné doly na západě Ukrajiny. Mohou jim dodat nové technologie

Na konci března proběhla podnikatelská mise výrobců důlních zařízení do Lvovské oblasti na Ukrajině. Díky podobnosti se strukturou ostravských ložisek mohli čeští dodavatelé nabídnout osvědčená technická řešení.

Zástupci podniků Alta, T Machinery, Ferrit, Sigma Pumpy Hranice a Transroll – CZ navštívili ukrajinskou společnost Lvivvuhillia, zejména šachtu Stepova, kde proběhlo seznámení se současným stavem těžby na šachtách, uskutečnily se prezentace a jednání s příslušnými odborníky.

Těžební oblast, kterou čeští podnikatelé navštívili, leží až u polských hranic, takže je daleko od válečné fronty.

Akci pořádala zahraniční kancelář agentury CzechTrade na Ukrajině ve spolupráci s Generálním konzulátem České republiky ve Lvově a Ministerstvem průmyslu a obchodu ČR v rámci projektu ekonomické diplomacie.

Specifikem místních šachet je to, že uhlí zaléhá v tenkých slojích. Právě podobnou strukturou se vyznačují ostravské doly, takže české podniky poskytnou to nejlepší ověřené technické zařízení.

Podle slov generálního ředitele společnosti Lvivvuhillia Oleha Akimova je schopna šachta Stepova díky modernizaci zařízení dvojnásobně navýšit těžbu uhlí. Jak se ukázalo při prezentacích, české podniky dokážou dodat pro tyto účely optimální technická řešení. Specifikem místních šachet je to, že uhlí zaléhá v tenkých slojích. Právě podobnou strukturou se vyznačují ostravské doly, takže české podniky poskytnou to nejlepší ověřené technické zařízení.

Význam těžby na západní Ukrajině vzrostl kvůli válce

Státní podnik Lvivvuhillia provádí těžbu energetického uhlí v pěti šachtách v okolí města Sokaľ. Během války nabyl význam těžby uhlí v západním regionu většího významu, jelikož šachty na východě země se nacházejí nedaleko linie fronty. Naopak lvovské šachty mají díky blízkosti k polské hranici (zhruba 15 kilometrů) do budoucna potenciál vývozu produkce do EU.

Aktuální informace v souvislosti s invazí Ruska na Ukrajinu

Během jednání se zástupci ukrajinské společností se rovněž zjistilo, že Lvivvuhillia řeší v současné době palčivý problém servisu a oprav stávajícího zařízení, jelikož před válkou dodávky náhradních dílů a servis zajišťovaly opravárenské a výrobní závody z východního regionu, které loni zastavily provoz z důvodu okupace nebo poškození výrobních kapacit.

Vedení Lvivvuhillia uvažuje z toho důvodu o založení vlastního opravárenského závodu, a to na pozemku uzavřené šachty Velykomostyska. Pozemek disponuje příslušnou vysokonapěťovou elektrickou přípojkou a železničním napojením na další šachty a státní železnici. Možnost účasti na projektu opravárenského závodu zaujal zástupce českých podniků kvůli požadavku ukrajinské vlády na částečnou lokalizaci výrobků, které se dodávají pro veřejný a komunální sektor.

Oksana Antonenko
Zahraniční kancelář CzechTrade v Kyjevě

• Témata: Zahraniční obchod

Doporučujeme