České lasery se zviditelňují v Japonsku

Dne 17. dubna 2023 uspořádalo laserové centrum ELI Beamlines workshop v Jokohamě k hledání příležitostí ke společnému výzkumu a vývoji s potenciálními japonskými partnery v oblasti laserových technologií.

Odbornou konferenci zahájil zástupce českého velvyslanectví v Tokiu, jež mj. připomněl 20 let strategického partnerství mezi ČR a Japonskem, které také zahrnuje ekonomickou a výzkumnou spolupráci, i nedávno úspěšně zakončený laserový projekt mezi českým laserovým centrem HILASE a japonskou společností Gigaphoton kofinacovaný TAČR a NEDO.

Ilustrační fotografie

Mezinárodní výzkumné laserové centrum ELI Beamlines představuje jednu z klíčových významných výzkumných pan-evropských infrastruktur v ČR (Extreme Light Infrastructure – ELI ERIC). Při příležitosti mezinárodní konference OPIC (Optics and Photonics) 2023 v Jokohamě spoluorganizovalo s japonskými lídry ve výzkumu vysoce výkonných laserů konferenci Japan – ELI Workshop on Collaboration in High Power Laser Science and Technology.

Cílem spolupráce bylo prozkoumání způsobů, jak dále rozšířit a zefektivnit spolupráci evropské a japonské komunity v akademické sféře a průmyslu pro laserovou vědu a technologii, vč. představení příležitostí, které podpoří užší a účinnější zapojení Japonska ve výzkumu a inovacích v oblasti fotoniky a laserového výzkumu.

ExportMag.cz: Čipy a jízdní kola. V čem ještě exceluje malý velký Tchaj-wan?

Na úvod konference vystoupil ekonomický diplomat velvyslanectví Ondřej Svoboda, který představil český postoj a pohled na spolupráci v této oblasti, kterou zasadil do širšího kontextu česko-japonských vztahů, především letošního 20. výročí strategického partnerství mezi ČR a Japonskem. Připomenuta byla i dosavadní úspěšná česko-japonská spolupráce v laserových technologiích mezi dalším českým laserovým centrem HILASE a japonskou společností Gigaphoton.

Tato spolupráce poskytuje dobrý příklad k následování a unikátní laserová infrastruktura v ČR je otevřená pro atraktivní vědecké a průmyslové japonské partnery. Konference se zúčastnili také zástupci japonského Ministerstva školství, mládeže a výzkumu (MEXT) a hlavních japonských iniciativ v laserové vědě a předních laserových výzkumných ústavů.

Informace poskytnuta Zastupitelským úřadem České republiky v Tokiu (Japonsko).

• Teritorium: Asie | Japonsko | Zahraničí
• Oblasti podnikání: Věda, výzkum a vývoj

Doporučujeme