České prezentaci na EXPO 2020 v Dubaji vévodí voda a technologie zaměřené na udržitelnost

Ústředním tématem české prezentace na EXPO 2020 ve Spojených arabských emirátech je voda a vše kolem ní, silné zastoupení ale mají na českém pavilonu i technologie zaměřené na udržitelnost obecně.

Na českém pavilonu v Dubaji se kolem vody a jejího využití točí hned několik výrazných exponátů. Tím, který přitahuje nejvíce pozornosti, je bezesporu S.A.W.E.R. vyvinutý ve spolupráci Univerzitního centra energeticky efektivních budov ČVUT v Praze a Botanického ústavu Akademie věd ČR.

Ilustrační fotografie

Technologie chráněná řadou patentů umí autonomně i ze suchého pouštního vzduchu získat až stovky litrů vody denně, takto získaná voda je pak po remineralizaci a obohacení o řasy používána k zavlažování zahrady, která český pavilon v Dubaji obklopuje.

Téma vody pak prostupuje i zbytkem pavilonu, kapky drahocenné tekutiny stékají od stropu po kovové plastice „Srdce pramene“ až do vstupní haly. V ní se nachází i jeden z uměleckých předmětů, který si s tematikou vody pohrává, světelná instalace „Zlatý déšť“ od společnosti Lasvit. Na „výrobu vody ze vzduchu“ navazuje i řada exponátů z oblasti mikrobiologie a botaniky, jakými jsou fenotypizační linka „We Speak Plantish“ či fotobioraktor „Alga Oasis“ Mikrobiologického ústavu Akademie věd.

Více čtěte v článku EXPO 2020 skončilo, Česká republika má ocenění za nejlepší inovaci

První prosincový den byla v českém pavilonu zahájena dvoutýdenní výstava Water Inspiration, která představí další české technologie věnované hospodárnému využití vody, jakými jsou například úsporné toalety OptimumFlush od společnosti SIKO, jimiž jsou osazeny i toalety na českém pavilonu, či technologie tlačné kamery TechWorm společnosti Zikmund Electronics.

Součástí prezentace je i ukázka designu interiérových konviček z recyklovaného plastu a porcelánových květináčů obsahující netkané textilie a titan, které navrhli studenti a pedagogové Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně.

Ilustrační fotografie

V hlavním pavilonu Zóny udržitelnosti výstavy EXPO, který se nachází v bezprostřední blízkosti českého pavilonu, se pak 1. prosince uskutečnila konference představující české technologie v oblasti udržitelné energetiky, mobility či botaniky a zemědělství. Kromě výše zmíněné technologie S.A.W.E.R. byl přítomným účastníkům konference představen mimo jiné i modulární solí chlazený jaderný reaktor vyvinutý v ÚJV Řež, nová Škoda iV či řešení v oblasti hydroponického pěstování rostlin GreenTech.

„Téma udržitelnosti je na dubajském EXPO všudypřítomné, prezentace českých technologií na našem pavilonu pak patří mezi ty nejviditelnější,“ podotýká náměstek ministra zahraničních věcí Martin Tlapa. „Prakticky celý svět zaměřuje pozornost a hledá řešení pro témata vody a životního prostředí, ať už v oblasti vodohospodářství, energetiky či sektoru udržitelného zemědělství. Na EXPO představujeme české společnosti a akademické instituce, které taková řešení vyvinuly, a vytváříme prostor pro další obchodní návaznosti nejen v regionu Blízkého východu,“ uzavírá náměstek Tlapa.

• Témata: Expo | Zahraniční obchod
• Oblasti podnikání: Voda, odpady a životní prostředí

Doporučujeme