České sklo se blýsklo v Číně

Ve dnech 29. května až 1. června 2021 se v Čcheng-tu, hlavním městě provincie S’-čchuan a jihozápadní metropoli Číny, konala prezentační akce českého skla a výrobků českých sklářských firem.

Akce Dny českého skla Chengdu 2021 se uskutečnila v rámci projektu podpory ekonomické diplomacie PROPED. ČR se na této čtyřdenní akci prezentovala sklářskými výrobky několika předních českých sklářských firem a jedné, která se zaměřuje na zpracování vltavínů.

K vidění byly mimo jiné i skleněná kopie českých korunovačních klenotů či korunka vyrobená pro Miss ČR a další výrobky ze spektra oborů sklářského průmyslu a designu. Na ploše o velikosti cca 100 m2 prezentovaly své výrobky české firmy Šenýr Bijoux, Astra Gold, AZ Design a Jewstone, a to ve spolupráci s jejich čínským zástupcem. Pandemie covidu a cestovní restrikce (4týdenní karanténa) prakticky znemožnily osobní účast českých zástupců.

Samotná expozice českého skla se nacházela v nově otevřeném, veřejností hojně navštěvovaném nákupním centru Shimao Mall ve východní části Čcheng-tu. Za účelem zvýšení atraktivity expozice českého skla a firem byla akce obohacena i o aspekty kulturní. Po zahájení akce proběhla módní přehlídka, na které modelky prezentovaly kolekci českých sklářských šperků společnosti Šenýr Bijoux, dále zazpíval čínský dětský sbor české písně v češtině a zatančil česko-čínský swingový pár.

Následující den proběhla prezentace české dětské literatury včetně čtení úryvku z knihy o krtečkovi. Po celou dobu akce a až do konce týdne si mohla čínská veřejnost prohlédnout prezentaci fotografií a turistických míst ČR doplněnou o obrázky s českou tématikou, které namalovaly čínské dětí.

V průběhu zahájení akce bylo návštěvníkům k dispozici pivo Pilsner Urquell a proběhla tak vlastně prezentace i této české pivní značky.

Akci Dny českého skla Chengdu 2021 zahájila za velkého zájmu veřejnosti generální konzulka ČR v Čcheng-tu paní Kateřina Vovková. Během svého projevu vyzdvihla věhlas, kvalitu a exklusivitu českého skla, ale i jedinečnost české kultury. Přítomni byli také zástupci čínských médií. 

Kromě samotné prezentace firem a sklářských výrobků měli zájemci možnost B2B jednání, či získat další doplňující informace prostřednictvím katalogů. Kromě mediálního pokrytí byla akce významná i možností pro rozšíření kontaktů českých firem a „networking“ včetně zapsání ČR a českých firem do podvědomí ČLR. Skutečnost zviditelnění ČR a českého skla na akci přináší firmám příslib prohloubení a rozšíření další spolupráce do budoucna. 

Akce Dny českého skla Chengdu 2021, která byla organizována Generálním konzulátem ČR v Čcheng-tu a čínským zástupcem českých firem, byla významnou ukázkou kvalit a hodnoty českého skla, a byla o to cennější, že se ji podařilo uskutečnit v podmínkách pandemie.

Informace poskytnuta Generálním konzulátem České republiky v Čcheng-tu (Čína). Autor: Roman Musil, obchodní konzul.

• Teritorium: Asie | Čína | Zahraničí
• Oblasti podnikání: Sklo

Doporučujeme