Česko je desátým největším obchodním partnerem Německa, předstihlo Velkou Británii

Česká republika se v roce 2022 vrátila mezi deset největších obchodních partnerů Německa. Obrat vzájemného obchodu loni činil 113 miliard eur, tedy o 16,5 % víc než v roce 2021 a nejvíc v historii.

„Při interpretaci čísel zahraničního obchodu je třeba zohlednit vysokou míru inflace v obou zemích. Přesto zůstává pozitivní zprávou, že se nenaplnily černé scénáře poklesu a česko-německý obchod zůstává kotvou stability i v turbulentních časech,“ říká Bernard Bauer, výkonný člen představenstva ČNOPK. Průměrná míra inflace v ČR loni byla 15,1 %, v Německu 7,9 %.

Ilustrační fotografie

Saldo zahraničního obchodu s Německem zůstává pro Česko pozitivní. Do SRN loni čeští exportéři vyvezli zboží v hodnotě 58,7 miliard eur, o 18 % víc než v předchozím roce, jak dokládají data Spolkového statistického úřadu. Díky tomu je Česko devátým největším dovozcem do SRN. Celková bilance zahraničního obchodu ČR je přitom negativní.

Incomingové mise mají řadu výhod. Loni významně podpořily český export

Česku od roku 2016 patřil titul desátého největšího obchodního partnera SRN, v roce 2021 o něj přišlo. Teď na desátém místě vystřídalo Velkou Británii, která se v důsledku brexitu propadá v seznamu nejdůležitějších obchodních partnerů SRN rok od roku hlouběji, viz přiložená tabulka. Ještě v roce 2017 byla Velká Británie pátým největším obchodním partnerem Německa. Jaké následky by čekaly české hospodářství v případě dříve diskutovaného czexitu, přiblížil průzkum ČNOPK v roce 2018.

„Hlavní výzvy pro podniky v obou zemích budou přetrvávat i v roce 2023, od problémů v dodavatelských řetězcích až po vysoké ceny energií. Firmy teď potřebují manévrovací prostor pro realizaci udržitelné transformace, která přináší vysokou přidanou hodnotu a zajišťuje jejich konkurenceschopnost v dlouhodobém horizontu,“ uzavírá Bauer. Klíčový pro české hospodářství je vývoj na německém trhu: dlouhodobě tam směřuje třetina českého exportu.

Vývoj v jednotlivých sektorech přineseme na základě dat Spolkového statistického úřadu předběžně v polovině února.

Doporučujeme