Robot Ruda, záchranář z brněnské techniky, reprezentoval Česko i na Expo v Dubaji

Stroj ovládaný na dálku i schopný autonomního pohybu vznikal na Vysokém učení technickém několik let. Na jeho vývoji se podíleli armáda a hasiči. Zařízení bylo v době svého vzniku světově unikátní.

Součástí světové výstavy Expo 2020 v Dubaji byl také robot Ruda z Fakulty informačních technologií Vysokého učení technického v Brně. Stroj s pásovým podvozkem je specializovaný na hledání osob v závalech a lavinách.

Foto: VUT Brno

Odborníci z Brna ho přitom vyvinuli již v roce 2014. „V té době nebyl k dispozici robot, který by uměl vyhledávat osoby. Jelikož jsme v té době měli v této oblasti nějaké zkušenosti, chtěli jsme pomoci na poli záchranářských robotických pomocníků,“ vysvětlil Martin Drahanský, vedoucí výzkumníků z Fakulty informačních technologií VUT.

Jeho tým při konstrukci robota využil svých zkušeností v konstrukci takzvaných embedded zařízení, tedy přístrojů s jednoúčelovým počítačem ovládajícím zařízení, do kterého je zabudován. A zároveň zkušenosti s různými elektronickými zařízeními s mechanickými funkcemi. „Jelikož nás robotika lákala, tak jsme to chtěli zkusit. Maličko jsme nalezli inspiraci u kolegů z Fakulty elektrotechniky a komunikačních technologií VUT v Brně pod vedením pana profesora Žaluda. V inkriminované době jsme měli i poměrně dost hardwerářů, kteří se chtěli věnovat robotice. Nicméně tým se mění, takže v tuto chvíli máme v týmu sice velmi šikovné hardweráře, nicméně do oblasti robotiky se již pouštět nechceme. Tým profesora Žaluda je zde mnohem zkušenější a v této oblasti mnohem úspěšnější,“ doplnil Martin Drahanský.

Unikátní senzorika

V době svého vzniku patřilo k přednostem robota Rudy využití senzoriky pro hledání osob v problematických prostředích, například v kontaminovaných prostorách. „Robot umožňuje jak dálkové řízení, tak i autonomní provoz, takže je vhodný pro poměrně dosti druhů zásahů. Jeho velkou nevýhodou je jeho hmotnost kolem 120 kilogramů,“ pokračuje Martin Drahanský.

Vývoj zařízení byl velmi náročný. „Vzali jsme si poměrně dosti velké sousto. Zkonstruovat za pět let takto složitého robota úplně od začátku mi teď připadá jako čiré bláznovství. Ale tehdy jsme byli asi více nadšení a zapálení, takže jsme se nebáli výzev. A tuto jsme splnili. Řekl bych, že k mému úžasu. Nicméně podobných technických ‚zázraků‘ náš tým vytvořil více i později. Z mého pohledu je nejdůležitější se obklopit chytrými, šikovnými a pracovitými kolegy. Bez nich by totiž nevzniklo nic. Já jsem spíše nepodstatná součást soukolí,“ pokračuje Martin Drahanský.

Spolupráce s armádou a hasiči

Martin Drahanský, vedoucí výzkumníků z Fakulty informačních technologií VUT. | Foto: VUT Brno

V průběhu řešení projektu se realizační tým postupně měnil, průměrně na něm pracovalo přibližně sedm lidí. „Když si vezmete, jak složitý robot to je, tak je s podivem, že v tak malém počtu osob se povedlo zrealizovat plně funkční robot, který je, nebo spíše byl, konkurenceschopný dalším řešením,“ zmiňuje vedoucí výzkumníků z Fakulty informačních technologií VUT.

Na vývoji zařízení spolupracovala armáda i hasiči. „Avšak nakonec nebyl využit v praxi – pouze na cvičeních. S armádou si udržujeme kontakt neustále a spolupracujeme na různých tématech. Teď nově máme i financovaný projekt TAČR ve výzvě Doprava2020+, což nás velmi těší,“ poznamenal Martin Drahanský.

O to více tvůrce robota Rudy těší, že byl vybrán jako exponát na Expo v Dubaji. „Neočekávám žádné přímé zakázky či spolupráce, ale jsem hrdý na to, že Česká republika může prezentovat výsledek výzkumu a vývoje, který je celosvětově unikátní. Vím totiž, že Češi jsou velmi chytří a šikovní lidé. Osobně jsem se o tom přesvědčil na nespočtu mých zahraničních cest,“ zmiňuje Martin Drahanský.

Kromě aktuálního vystavení našel Ruda využití také pro studijní účely, kdy na něm studenti ještě několik let realizovali svoje disertační, diplomové a bakalářské práce. „Nicméně v současné době se jedná o muzejní kousek,“ říká Martin Drahanský.

Nejde jen o nadsázku, Ruda byl v roce 2020 vystaven v Technickém muzeu v Brně na výstavě Robot2020, největším, nejrozsáhlejším a také nejdražším výstavním projektu v celé více než šedesátileté historii muzea.

Roboti začínají být cenově dostupní

Obor robotiky jako takový má podle Martina Drahanského před sebou velkou budoucnost. Přestože se o nástupu robotů do praxe píše již desítky let, v současnosti již podle něj nejde jen o nenaplněné vizionářské úvahy, ale roboti se prosazují skutečně v praxi. „Ceny klesly. V průmyslu jsou roboti nasazováni již zcela běžně. Pro komunikaci s lidmi se také roboti pomalu prosazují v podobě různých asistenčních systémů. V armádě je to kvůli ceně a výdrži baterií prozatím hudba budoucnosti, s překotným vývojem technologií možná však brzké. Když se ale podíváme třeba na hračky, jak složité roboty je možné koupit a za velmi přijatelnou cenu, je závěr mé odpovědi asi zřejmý,“ usmívá se Martin Drahanský.

Robot Ruda na výstavě ROBOT2020 v Technickém muzeu v Brně | Archiv TMB

Podle jeho slov robotičtí pomocníci jsou a budou součástí života člověka. „Roboti, i když záleží na přesné definici tohoto pojmu, již ovládli podvodní svět, zemi, vzduch a fungují výborně i ve vesmíru. Byl bych však rád, aby zůstali v roli pomocníků a nikdy nepřešli k porušení Asimovových zákonů robotiky, tedy zejména, že nebudou ubližovat lidem,“ uzavírá Martin Drahanský.

Dalibor Dostál

• Témata: Expo | Inovace a byznys

Doporučujeme