EXPO 2020 v Dubaji

V pátek 1. 10. 2021 byla v Dubaji oficiálně zahájena světová výstava EXPO 2020. Sledujeme aktuální dění a přinášíme informace o účasti českých firem.

Všeobecná Světová výstava EXPO 2020 v Dubaji byla kvůli globální pandemii koronaviru o rok odložena a koná se tedy od 1. října 2021 do konce března 2022. Návštěvníkům se představí téměř 190 národů. Své národní pavilony připravilo 60 z nich včetně České republiky. Organizátoři doufají, že by se do areálu mohlo přijet podívat až 25 milionů návštěvníků z celého světa.

Česká účast na EXPO v Dubaji

Robot Ruda, záchranář z brněnské techniky, reprezentoval Česko na Expo v Dubaji

Stroj ovládaný na dálku i schopný autonomního pohybu vznikal na Vysokém učení technickém několik let. Na jeho vývoji se podíleli armáda a hasiči. Zařízení bylo v době svého vzniku světově unikátní.

Český pavilon na EXPO v Dubaji představuje revoluční řešení v oblasti energetiky

Česko na Všeobecné světové výstavě EXPO v Dubaji představuje v druhé polovině února inovace vyvinuté Akademií věd ČR v oblasti chytré energetiky.

Zeleninu vypěstují i na poušti. Český startup GreenTech reprezentuje na Expu

Soběstačnost se po opakovaných globálních krizích, jejichž součástí je i současná pandemie koronaviru, stane jedním z klíčových trendů příštích let. Sází na ní i inovativní firma, která se z Prahy rozhodla změnit svět.

V českém pavilonu na Expu návštěvníci uvidí „proměnu vzduchu ve vodu“

Česká expozice na o rok odložené Světové výstavě EXPO 2020 v Dubaji, která otevřela brány 1. října, představí mimo jiné špičkové 3D tiskárny nebo unikátní sklářské výrobky.

Češi vystaví kontejner na pěstování mikrobylinek

Technologický startup GreeenTech jako první v ČR staví hydroponické kontejnery pro pěstování kdekoli na světě, v jakýchkoli klimatických podmínkách. V prostoru národní restaurace v českém pavilonu na Expu umístí na míru navržený hydroponický pěstební regál pro pěstování mikrobylinek a zeleniny. Ty pak následně poslouží k zásobování zdejší kuchyně.

Přehled zpráv o dění na Expo 2020

Connecting Minds, Creating the Future

Hlavní téma výstavy zní: Connecting Minds, Creating the Future. Tedy „Propojování myšlenek, vytváření budoucnosti“. Vedle tohoto hlavního motivu má Expo ve Spojených arabských emirátech ještě tři podtémata: udržitelnost, mobilitu a příležitost. Každé z nich má vyhrazenou vlastní oblast a svůj speciální pavilon. Pavilon Terra najdou návštěvníci v oblasti Sustainability, a právě v této oblasti se nachází i český pavilon Czech Spring. Alif je název pavilonu v oblasti Mobility a Mission Possible je pavilon pro oblast Opportunity.

Český pavilon na EXPO 2020

V českém pavilonu na Expu návštěvníci uvidí „proměnu vzduchu ve vodu“

Česká expozice na o rok odložené Světové výstavě EXPO 2020 v Dubaji představí mimo jiné špičkové 3D tiskárny nebo unikátní sklářské výrobky.

Přečtěte si více o české expozici

Hostitelem EXPO poprvé arabská země

EXPO 2020 v Dubaji je první světovou výstavu, která se uskuteční v regionu MENA & SA (na Středním východě, v Africe a jižní Asii) a také je poprvé hostitelem arabská země.

Přehlídka se koná na ploše o velikosti 4,4 km2, což odpovídá více než velikosti 600 fotbalových hřišť. Na výstaviště je možné dostat se jak automobilem, tak přímou linkou dubajského metra se zastávkou před jedním z hlavních vstupů na výstaviště. Brány jsou návštěvníkům otevřené od 10:00 do půlnoci a o víkendech od 10:00 do 02:00.

Vstupenky a praktické informace

Vstupenky jsou v předprodeji online, zakoupit si je mohou ale návštěvníci i přímo před vstupem na výstaviště. Jednodenní vstupenka stojí 95 dirhamů (570 korun). Vícedenní vstupenka stojí 195 dirhamů (1170 korun). Permanentka na celou dobu trvání výstavy vyjde na 495 dirhamů (2970 korun). Děti a mládež do 18 let, senioři nad 60 let a zdravotně postižení mají vstup zdarma.

Více informací najdete na webové stránce české účasti nebo na oficiálním webu EXPO 2020 Dubai (v angličtině).

Zkratka sem: www.businessinfo.cz/expo nebo BusinessInfo.cz/expo

• Témata: Expo | Zahraniční obchod

Doporučujeme