Česko-tchajwanský tým přinesl nejinovativnější projekt v rámci Dumpling Hack

Cílem ideathonu Dumpling Hack v Tchaj-peji, který pořádala Česko-tchajwanská obchodní komora a Startup Kitchen, bylo prohloubit spolupráci mezi oběma zeměmi v oblasti inovací.

A není lepší způsob, jak toho dosáhnout, než řešením nejpalčivějších otázek. Nyní si mezinárodní tým BUSINESS COPILOT odnáší titul nejinovativnějšího nápadu. 

Ideathon byl součástí oficiální české delegace na Tchaj-wanu

„Všechny týmy nás ohromily svými “kuchařskými“ dovednostmi v oblasti inovací a některé z nich i správně vyváženými ingrediencemi. Tým BUSINESS COPILOT, ve kterém byli i zástupci klientů CzechInvestu, našel ideální sladkou tečku – jejich nápad a prezentace obsahovaly špetku kreativity, zdravou dávku technického know-how a vydatnou porci spolupráce,“ řekl Petr Očko, pověřený ředitel agentury CzechInvest a porotce soutěže Dumpling Hack. 

Ideathon byl součástí oficiální české delegace na Tchaj-wanu. Konkurence byla tvrdá, nápady vřely, ale nakonec porota ve složení Alice Rezková z Česko-tchajwanské obchodní komory, Mitch Yang z Taiwania Capital, ředitel Czechinvestu Petr Očko, Chi Ko z Meet Global a Bimal Kapoor z TaiwanPLUS vybrala nejlepší nápad roku 2023. 

Delegaci vedla Markéta Pekarová Adamová, předsedkyně Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky, která celou akci komentovala: „Potěšilo mě, že jsem viděla mnoho mezinárodních talentů, kteří nacházejí nové způsoby řešení problémů dnešní doby. Tchaj-wan i Česká republika jsou hladové po inovacích a Dumplings Hack byl skvělým předkrmem pro naši budoucí spolupráci v oblasti startupů.“  

Týmy se mohly zaměřit na jednu ze 6 výzev a měly 24 hodin na to, aby na nich pracovaly, přišly s pikantními nápady a vytvořily prezentace. Vítězný tým, v němž byli čeští i tchajwanští inovátoři, se zaměřil na problematiku škálování na nové trhy a rozhodl se vytvořit propojovací platformu poháněnou umělou inteligencí. 

Creative Business Cup ovládl inovativní střešní systém. Jak uspěje ve světovém finále?

„Jako startupista víte, že škálování na jiný kontinent je docela výzva a že je potřeba rozbít pár vajec, aby vznikla úspěšná podnikatelská omeleta. Díky tomuto ideathonu je celá zkušenost mnohem více vaječná! Navázali jsme zde několik partnerství, získali nové přátele a doufáme, že se sem brzy vrátíme!“ řekl Jan Čižmář, který se nyní chystá vystoupit na pódiu na Smart City Summit & Expo.

Dumpling Hack byl vůbec prvním ideathonem mezi Českou republikou a Tchaj-wanem. A už nese své ovoce – na stole jsou první partnerství a spolupráce. Dumpling Hack ukázal, že inovace a kreativita mohou spojit lidi z různých zemí a kultur.

„Víme, že vybudovat něco nového je pro mladé firmy docela velké sousto. Proto pomáháme startupům najít recept na úspěch. Společně s partnery jsme vzali tradiční akci, která spojuje lidi a nápady, a dali jí moderní nádech. A myslím, že to byl dobře udělaný pokrm,“ uzavřel Tomáš Cironis, ředitel Startup Kitchen.

Organizátory akce byly Startup Kitchen a Česko-tchajwanská obchodní komora. Partnery Dumplings Hack byly agentura CzechInvest s projektem Technologická inkubace, Taiwania Capital, TaiwanPLUS, Meet Global, Taiwan Digital Diplomacy Association a Startup Terrace.

Zdroj: Startup Kitchen

• Témata: Inovace a startupy

Doporučujeme