Creative Business Cup ovládl inovativní střešní systém. Jak uspěje ve světovém finále?

Soutěž Creative Business Cup 2023 zná svého vítěze. Z finálové desítky vybrala odborná porota vybrala vítězný startup NEBESYS, který inovuje tradiční šikmé střechy a nabízí transparentní systém. Na druhém místě se umístil startup E-Cafe Bike a na stupínek vítězů dosáhlo také herní studio Kikiriki Games.

Národní kolo Creative Business Cup proběhlo ve čtvrtek 23. března v Ústí nad Labem, vítěze nyní čeká světové finále v dánské metropoli Kodani. 

„Národní kolo je za námi a jsem moc ráda, že se odehrálo právě v Ústí nad Labem, které kreativní průmysly velmi podporuje. Blahopřeji všem oceněným startupům i všem finalistům, kteří získali díky soutěži nejen dávku popularity, ale také konstruktivní zpětnou vazbu od poroty. Nejen vítěz tak odešel o něco bohatší,“ říká ambasadorka Creative Business Cupu pro rok 2023 a ředitelka Odboru regionálních kanceláří agentury CzechInvest Alena Hájková. 

NEBESYS otevírá nebe interiérům

Vítězem se stal startup NEBESYS, který doslova otevírá oblohu interiérům a nabízí dechberoucí pohledy na městkou i přírodní krajinu. Využívá přirozené difúzní světlo – oblohový jas, zabraňuje přehřívání a tepelným ostrovům, chladí pomocí vody či zachytávání deště.

Střechy jsou navrženy tak, aby dokonale zapadaly do okolí, jsou vizuálně nerozeznatelné od běžných. Projekt NEBESYS naplňuje green deal a principy udržitelnosti. Tvůrce systému a CTO Přemysl Kokeš střechy intenzivně vyvíjí tak, aby v budoucnu byly energeticky zcela soběstačné.  

Technologická agentura ČR přiblíží české podniky EIC Akcelerátoru

Porota složená ze zástupců CzechInvestu a partnerů soutěže ocenila druhým místem startup E-Cafe Bike zaměřený na výrobu prémiových a stylových elektrokol. Na třetím místě se umístilo Kikiriki Games, vývojářské studio specializované na tvorbu inkluzivních mobilních her pro nevidomé.

Cenu Miláčka publika si odnesl projekt ARCHIMEDES, který se specializuje na vytváření unikátních celoročních venkovních učeben z recyklovaných Tetrapakových obalů. Publikum zaujal svižný pitch, kterému nechyběl nadhled. Vítězný startup čeká reprezentace Česka v globálním finále v Kodani. 

Creative Business Cup má za cíl podporovat kreativní startupy z celého světa, propojovat je navzájem a pomoci jim při hledání investora i dobývání zahraničních trhů. Organizátorem českého národního kola soutěže je Agentura pro podporu podnikání a investic CzechInvest. Ta hledá kreativní a inovativní startupy napříč Českem a prostřednictvím soutěže Creative Business Cup pomáhá ověřit jejich globální potenciál. 

Medailonky finalistů soutěže

Bohemian Taboo (bohemiantaboo.com)
Bohemian Taboo je vzdělávací platforma zaměřená na podporu umělců, designérů, tvůrců, performerů a další kreativních, vzdělávacích i odborných profesionálů, kteří pracují s tématy intimity, nahoty a sexuality a často čelí diskriminaci. Tato platforma kombinuje online prostor pro prezentaci a prodej kreativních děl s živými eventy, výstavami, panelovými diskuzemi a workshopy. Cílí na podporu vzdělávání, osobního rozvoje, současného umění, queer a alternativních komunit, biohackingu, estetické medicíny, osobní intimity a sexuality a podporuje rozvoj tzv. erotické inteligence. Bohemian Taboo usiluje o překonání stigmatu a diskriminace vůči těmto tématům a vytvoření bezpečného, inkluzivního prostoru pro zájemce z řad široké veřejnosti poskytujícího příležitosti pro multioborovou spolupráci odborníků u nás i v zahraničí.

DRON-PORT (dron-port.cz)
Projekt DRON-PORT od společnosti City-Air-Mobility s.r.o. se zaměřuje na vývoj infrastruktury pro drony ve městech. DRON-PORT nabízí bezpečné místo pro start i přistání dronů, a to bez ohledu na náročnost terénu. Společnost dále vyvíjí autonomní nabíjení pro drony, které umožní delší provoz, což je jedna z hlavních výzev pro jejich autonomní využití. Projekt DRON-PORT najde uplatnění při využití dronů v mnoha oblastech jako například v záchranných složkách, ve stavebnictví, v zemědělství a v budoucnu při doručování zásilek.

E-Cafe Bike (ecafebike.com)
Startup E-Cafe Bike se zaměřuje na výrobu prémiových a stylových elektrokol, které v duchu legendárních motocyklů nabízejí nadčasový design a pohodovou ekologickou jízdu po městě. Tyto elektrokola předčí všechna ostatní elektrokola na trhu svým výkonem a inovativními funkcemi, které usnadňují jízdu a zároveň zvyšují komfort. Díky elektrokolům E-Cafe Bike se můžete vyhnout zácpám, problémům s parkováním a zároveň přispět k ochraně životního prostředí.

ARCHIMEDES® (venkovniucebna.cz)
ARCHIMEDES® je inovativní startup společnosti EduVision s.r.o., který se specializuje na vytváření unikátních celoročních venkovních
učeben z recyklovaných Tetrapakových obalů s českým patentem zaměřených na přírodní vědy. Projekt má za cíl vytvořit mezinárodní síť učeben stejného provedení a vybavení v různých státech, což umožní studentům a učitelům spolupracovat na projektech za stejných podmínek a sdílet své zkušenosti a výsledky. Díky webové nástavbě mohou studenti online spolupracovat na projektech a rozvíjet své schopnosti a dovednosti v přírodních vědách.

Kikiriki Games (kikirikigames.com)
České inovativní vývojářské studio Kikiriki Games se zaměřuje na tvorbu inkluzivních mobilních her určených nejenom pro zrakově
postižené hráče. S ohledem na fakt, že většina videoher není přístupná pro nevidomé, je toto úsilí velmi důležité. Kikiriki Games chce
poskytnout nevidomým hráčům možnost zažít stejnou zábavu jako ti, kteří vidí. Studio má za sebou úspěšné vydání mobilní hry To The Dragon Cave. Nyní ve spolupráci s odborníky na inkluzivní design a přístupnost vyvíjí kvízovou hru Brave Brain.

Rochova karta (rochovakarta.cz)
Rochova karta je inovativní projekt, který umožňuje uchovávat nejdůležitější zdravotní informace na jednom místě – na kartě velikosti občanského průkazu. Po načtení karty se zobrazí veškeré potřebné informace včetně lékařských zpráv, a to v mnoha jazycích, včetně angličtiny, němčiny, francouzštiny, španělštiny, polštiny, ukrajinštiny, chorvatštiny a slovenštiny. Karta je plně nezávislá a nepotřebuje žádnou aplikaci, což ji činí snadno použitelnou pro každého majitele chytrého telefonu. Jednou z největších výhod je, že v nemocnicích nejsou tvé zdravotní údaje dostupné, ale Rochova karta je může mít vždy u sebe. Navíc, v případě stresu a bolesti, které mohou ztížit schopnost si informace pamatovat, je karta ideálním řešením, které vám pomůže překonat tuto překážku.

NEBESYS (nebesys.com)
NEBESYS je projekt, který inovuje tradiční šikmé střechy a nabízí moderní transparentní systém s mnoha výhodami. Tyto střechy otevírají oblohu do interiéru budov a nabízejí dechberoucí pohledy na městskou i přírodní krajinu. Využívají přirozené difúzní světlo – oblohový jas, zabraňují přehřívání a tepelným ostrovům, chladí pomocí vody či zachytávání deště. Střechy jsou navrženy tak, aby dokonale zapadaly do okolí, jsou vizuálně nerozeznatelné od běžných. Projekt NEBESYS naplňuje green deal a principy udržitelnosti. Firma střechy intenzivně vyvíjí tak, aby v budoucnu byly energeticky zcela soběstačné.

Rowingo (rowingo.cz)
Rowingo je nový fitness přístroj, který simuluje pohyb veslování. Díky svému inovativnímu designu dokonale simuluje veslařskou loď, tím pomůže vrcholovým sportovcům dosahovat lepších výsledků. Veslařský pohyb posiluje celé tělo, je tedy skvělou volbou pro cvičení doma nebo v posilovnách. K dispozici bude velký displej a učební funkce, což z něj dělá ideální volbu pro začátečníky, kteří se chtějí naučit správnou techniku pohybu. Kromě toho bude poskytovat virtuální realita maximální zážitek z cvičení. Celkově je Rowingo skvělou volbou pro závodní veslaře a všechny, kteří hledají novou a efektivní formu cvičení.

VR ICU® (virtual-lab.cz)
Výrobci zdravotní techniky mají problém se školením zdravotníků a nemocnice s odborným personálem. Řešení přináší startup Virtual Lab se svou VR ICU®, která kombinuje VR s dalšími technologiemi (AI a matematickými fyziologickými modely pacientů) a vytváří tak plynulé a realistické interakce mezi 3D modely přístrojů a avatarem pacienta. VR ICU® umožňuje i vzdálený trénink s certifikovaným. Stále rostoucí trh VR je pro podobnou aplikaci jako stvořený.

VRmusicians
VRmusicians je inovativní projekt od startupu VR Classes, který nabízí revoluční způsob učení hry na klavír. Uživatelé mohou zažít výuku s reálným učitelem na dálku, který jim ukáže, jak se správně hrát na klávesy a co všechno lze s klavírem vytvořit – to vše ve VR. Student si může aplikaci propojit s elektronickými klávesami, nebo se učit úplně bez klavíru. VRmusicians nabízí široký výběr skladeb, možnost vystupování před publikem a intuitivní a vedené učení hry bez not z pohodlí domova. VRmusicians přináší inovativní přístup ke vzdělávání a umožňuje uživatelům zažít hru na klavír jako nikdy předtím.

• Teritorium: Česká republika

Doporučujeme