Český developer postaví v Bělehradu téměř 500 bytů za 1,6 miliardy korun

Moderní projekt Blok 58 ve vysokém standardu doplní čtvrť vznikající v části Nový Bělehrad s výhledem na ikonický visutý most přes Sávu. Na pozemku jen asi čtyři kilometry od centra města vzniknou dva jedenáctipodlažní bytové domy.

UDI Group

V domech se počítá se 492 byty, 39 obchody a v okolí s téměř 650 parkovacími místy. Stavět se začne ještě letos.

V Srbsku skupina působí především proto, že jde o perspektivní a stabilní trh s velmi transparentním a předvídatelným legislativním prostředím. „Výstavba je zde s ohledem na velmi vysoké poplatky městu sice nákladnější než v České republice, ale ziskovost naopak kvůli standardně fungujícímu trhu a silné konkurenci nižší. Přesto všechno se nám v Srbsku podnikání vyplatí víc než na domovském trhu,“ řekl regionální manažer UDI Group pro Srbsko Bernhard Widder.

Srbsko je proto aktuálně největším zahraničním trhem portfolia UDI Group. Kromě Bloku 58 zde skupina připravuje svůj vůbec největší projekt Duga, který bydlení s maloobchodem v parteru kombinuje také s kancelářemi. V Srbsku skupina investuje i do dalšího bytového komplexu a moderního logistického centra u Bělehradu a zvažuje zde i další akvizice.

Specifika srbského trhu

Ve výstavbě v Bělehradu je obvyklý daleko vyšší standard, než jsme zvyklí v ČR. „Na projektu Blok 58 to znamená, že v běžné výstavbě mimo centrum města budujeme byty s klimatizací, předokenními roletami, okny s hliníkovými rámy, skleněným zábradlím či dřevěnými parketovými podlahami. Velký důraz kladou kupující v Srbsku také na design,“ vysvětlil Widder. Poptávka po vysokém standardu je dána tím, že existuje velmi silná diaspora, která prostředky vydělané v západní Evropě investuje do nemovitostí v domovském Bělehradu a vyžaduje standard běžný v Německu nebo Rakousku.

Autorem projektu Blok 58 je přední srbský ateliér ZAP, který na 9700 m2 pozemku navrhl dva bytové domy do tvaru písmene L. Domy jsou obrácené k sobě a v podstatě tak spolu komunikují, přesto mezi nimi vzniká prostor pro Relax v zeleni a pro cestu oddělenou od ruchu hlavní třídy. Kromě zeleně přímo na pozemku plánuje UDI Group v budoucnu ozelenit také pozemek v majetku města, který odděluje parcelu s budovanými domy od ulice Jurije Gagarina.

UDI Group

„Architektonický ateliér ZAP zvítězil v soutěži především díky modernímu a neotřelému designu navrženého projektu, ale hrála pro něj také vysoká kvalita referenčních staveb, které již firma realizovala. V případě tohoto projektu jsme vybírali z návrhů tří předních výhradně místních ateliérů,“ řekla Fialková.

Předprodej skupina zahájí v okamžiku vydání stavebního povolení, tedy koncem léta. Očekává, že navzdory aktuální situaci s koronavirem bude o byty velký zájem. Dopady pandemie totiž nejsou v Srbsku díky masivnímu očkování takové, jako v jiných evropských zemích a život je zde již dnes v téměř běžných kolejích. V Bělehradu již několik let ceny bydlení rostou a podobný trend se očekává i letos. Bytový fond a jeho kvalita zde totiž neodpovídá poptávce, což nahrává zájmu o novostavby.

Český developer UDI Group působí kromě Srbska a České republiky také v Maďarsku a Polsku a zvažuje i další možnosti expanze ve středoevropském regionu. Nestaví jen bytové projekty, je komplexním investorem, který staví bydlení, kanceláře, obchodní centra i průmyslový development. Aktuálně realizuje nebo připravuje 15 projektů, které v následujících pěti letech přinesou výnos v řádu přesahujícím 37 miliard korun.

Redakčně upravená tisková zpráva UDI Group

• Teritorium: Evropa | Srbsko | Zahraničí
• Oblasti podnikání: Investice | Stavebnictví a stavební materiály

Doporučujeme