Český výrobce dopravníků a nakladačů slaví další úspěchy v Turecku

Česká společnost Ferrit, která se specializuje na kolejovou dopravu, pásové dopravníkové systémy, multifunkční stroje a nakladače zejména pro důlní průmysl, je lídrem na tureckém trhu a svoji pozici dále upevňuje.

Letos se firmě podařilo podepsat tři další velké kontrakty. Konkrétně šlo o dodávku závěsných lokomotiv a poprvé do Turecka dodala také kolové tahače Atex, a to pro významného zákazníka v oboru, firmu Yatagan Termik, která provozuje vlastní tepelnou elektrárnu. Dalším zákazníkem se stala firma Ermaden zabývající se těžbou koksovatelného uhlí či společnost BKI provozující novou šachtu v evropské části Turecka. Obě tyto firmy od Ferritu koupily několik závěsných lokomotiv.

Ilustrační fotografie

Svoje působení na místním trhu Ferrit začal v roce 2005, od roku 2010 má v Ankaře i vlastní kancelář s několika zaměstnanci. S rostoucím počtem zakázek zde společnost otevřela také vlastní servisní centrum. Ve svém podnikání se snaží o co největší osobní přítomnost na trhu a vědoma si místních výrobních kapacit, klade důraz na co největší zapojení místních subjektů do svých dodávek.

Představitelé Ferritu také zdůrazňují důležitost osobní přítomnosti na místních veletrzích (Maden Türkiye či Minex Izmir) nebo také na podnikatelských misích, jako byla například ta organizovaná Hospodářskou komorou ČR na konci letošního října u příležitosti cesty ministra průmyslu a obchodu Jozefa Síkely do Ankary a Istanbulu. Ferrit uvádí, že od počátku svého působení v Turecku do země dodal materiál za více než 100 mil. eur pro asi 20 uhelných dolů (celkově jde o více než 100 technologických instalací).

Jaké nové typy letounů nabízejí tuzemští výrobci?

Turecko podporuje uhelné elektrárny

Tradičními zákazníky Ferritu jsou zejména uhelné doly, které buď operují sami své uhelné elektrárny, či dodávají uhlí jinam. V současné době je v Turecku 54 uhelných elektráren o celkovém výkonu 20 GW. Postavení českých společností na trhu je v této oblasti dlouhodobé a silné – v 70. a 80. letech minulého století se Československo podílelo na stavbě největších uhelných elektráren v zemi. A na tomto základě staví celá řada českých společností působících v důlním průmyslu v Turecku, včetně Ferritu.

Působení na tureckém důlním trhu pro české společnosti je dále usnadňováno skutečností, že Turci přijímají veškerou EU certifikaci a spadají do celní unie, tudíž odpadá mnoho starostí s celními procedurami.

Ferrit vidí v Turecku další příležitosti k růstu. Vychází přitom z pozic současné turecké politiky, která podporuje stavbu nových uhelných dolů, což s sebou pro českou společnost nese další příležitosti.

Informace poskytnuta Zastupitelským úřadem České republiky v Ankaře (Turecko). Autor: Pavel Daněk, ekonomický diplomat.

• Teritorium: Asie | Turecko | Zahraničí
• Témata: Zahraniční obchod

Doporučujeme