Čína částečně uvolnila podmínky u surovin pro pet food

General Administration of Customs of China (GACC), které je klíčovým čínským orgánem v otázkách přístupu na trh, provedlo částečnou revizi podmínek pro použití surovin živočišného původu u dovážených krmiv pro zvířata v zájmovém chovu.

Nově je zahraničním producentům těchto krmiv umožněno používat drůbeží suroviny u konzervovaných produktů bez ohledu na aktuální nákazovou situaci ptačí chřipky vyvážejícího státu. Tuto skutečnost potvrdilo GACC i přímo Velvyslanectví ČR v Pekingu.

Ilustrační fotografie

Doposud platilo, a pro většinu surovin živočišného původu nadále platí, že je při výrobě pet foodu zakázáno použití živočišných surovin, jejichž vývoz podléhá zákazu z důvodu výskytu relevantních onemocnění zvířat.

Je však nutné podotknout, že se Čína při vyhodnocování nákazových situací jednotlivých států neřídí stanovisky Světové organizace pro zdraví zvířat (OIE), ale vyžaduje provedení vlastní analýzy. Tento proces je časově náročný a netransparentní, což je i důvodem, proč není možné z České republiky do Číny vyvážet hovězí, vepřové a drůbeží maso.

Český pet food vyvážený do Číny tak doposud mohl obsahovat prakticky pouze rostlinné nebo rybí suroviny. Možnost použití drůbežích surovin při výrobě pet foodu i při aktuálním výskytu ptačí chřipky v zemi původu poprvé doporučilo OIE v roce 2021 ve svém Kodexu pro zdraví suchozemských zvířat. Doporučení OIE se však týkalo i extrudovaných suchých krmiv pro zvířata v zájmovém chovu, které GACC zatím opomíjí.

Autor: Ondřej Plaček, zemědělský diplomat velvyslanectví ČR v Pekingu. Více informací o nástrojích Ministerstva zemědělství na podporu exportu naleznete na webu eagri.cz v Proexportním okénku.

• Teritorium: Asie | Čína | Zahraničí
• Témata: Zahraniční obchod

Doporučujeme