ČNB znovu zvedla základní repo sazbu, je nejvýš za dvacet let

Bankovní rada České národní banky (ČNB) opět zpřísnila měnovou politiku. V únoru zvýšila dvoutýdenní repo sazbu o 0,75 procentního bodu na 4,5 procenta. Naposledy byla sazba takto vysoko před 20 lety.

Banka v únoru zvýšila i lombardní a diskontní sazbu.

Česká národní banka
Česká národní banka
  • dvoutýdenní repo sazba – 4,50 % p. a., zvýšení o 0,75 procentního bodu
  • diskontní sazba – 3,50 % p. a., zvýšení o 0,75 procentního bodu
  • lombardní sazba – 5,50 % p. a., zvýšení o 0,75 procentního bodu 

Již šestý zásah ČNB za poslední rok si vyžádala inflace, která v posledních měsících Česko trápí stále výrazněji. V první polovině letošního roku může přesáhnout deset procent a zmírnit by se mohla až ve druhém pololetí. Analytici nicméně mírné zvýšení sazeb očekávali.

Banka tím komplikuje situaci podnikům i lidem, kteří mají úvěry. Rozhodnutí povede především ke zdražení hypoték a podle expertů na realitní trh bude jeho důsledkem i zvýšení zájmu o nájemní bydlení a rychlejší zdražení nájmů.

Nic než inflace

Od základní úrokové sazby se odvíjí zmíněné úročení komerčních úvěrů a mezi drobnými podnikateli zajímá například i ty, kteří musejí čelit sankcím za nezaplacené daně. Roční penále totiž činí právě repo sazba ČNB, navýšená o 14 procentních bodů.

Na zásahy ČNB reaguje i česká koruna. Ve čtvrtek po poledni prolomila hranici 24,10 za euro, po zveřejnění verdiktu ovšem oslabila zpět k 24,15 za euro. ČNB si na konci roku 2022 představuje kurz kolem 24 Kč / euro. Silná koruna přidělává vrásky exportérům a podle analytiků bude částečně brzdit ekonomický růst.

Inflace zatím nebrzdí. Naopak

„ČNB se rostoucími sazbami snaží zkrotit inflaci, což se zatím příliš nedaří. Je pravděpodobné, že domácí inflace za leden převýší 7 % a během roku půjde ještě výrazně výš. Ceny navíc zrychlují tempo růstu. ČNB bojuje s růstem cen energií, vstupů do výroby či mezinárodní dopravou vyššími sazbami, ty ovšem na zahraniční vlivy nemají dopad,“ popisuje ekonom Tomáš Volf.

Podle něj je nicméně jen otázkou času, kdy začnou vysoké sazby omezovat ekonomickou aktivitu, investice i spotřebu.

„Dramatický a především překotný růst cen úvěrů, ať už spotřebitelských pro domácnosti, provozních pro firmy, nebo hypoték, nemůže zůstat bez dopadu,“ doplňuje ekonom.  

HK ČR je optimistická: Mzdy i HDP v roce 2022 solidně porostou, inflace nebude enormní

Dramaticky rostoucí sazby ovšem zatím solidní růst českého hospodářství, který táhne mimo jiné domácí spotřeba, výrazně neovlivňují.

„Nízké úrokové sazby v posledních dvou dekádách nahrávaly dlužníkům. Razantní kroky České národní banky však mění pravidla hry. Nyní se vyplatí žít bez dluhů. Lidé by se proto měli zaměřit na brzké splacení svých závazků, jinak je vysoké úrokové sazby ožebračí,“ varuje hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.

Podle Křečka se brzy inflační tlaky zmírní. „Další posílení koruny zmírní inflační tlaky, které si dovážíme ze zahraničí. Projeví se to i na domácí scéně, protože kvůli vysokým úrokům se do ekonomiky dostane méně peněz. Díky tomu bychom již ve druhém pololetí letošního roku měli dostat inflaci částečně pod kontrolu,“ domnívá se Křeček.

Pomoci může i úspornější rozpočet

Snaha České národní banky zkrotit inflaci bude podle analytika podpořena tím, že vláda připravuje úspornější státní rozpočet.

„Snaha centrální banky tlumit inflační očekávání dalším výrazným zvýšením úrokových sazeb bude mít na růst cen pouze omezený vliv. Tento monetární nástroj totiž zasahuje pouze menší část inflačních vlivů, většina jich vzniká na globálních trzích. Naopak zvýšení sazeb jistě povede ke zdražení úvěrů a hypoték, a tedy zhoršení přístupu k financování pro podniky i fyzické osoby, “ přidává svůj komentář partner poradenské skupiny Moore Czech Republic Petr Kymlička.

Vyšší inflace ovšem nutí zaměstnavatele rychleji zvyšovat mzdy.

Kovanda: ČNB bude šrouby utahovat dál

Někteří analytici očekávali ještě razantnější zvýšení sazby, koruna proto už před rozhodnutím centrálních bankéřů výrazněji posílila, aby po oznámení vůči euru opět mírně oslabila.

„Koruna na takový růst základního úroku bezprostředně reagovala oslabením vůči euru. Část měnových obchodníků totiž sázela na růst szaby o celý jeden procentní bod. Pod vlivem těchto sázek dnes koruna zpevnila na svojí nejsilnější úroveň proti euru od září 2011, když přechodně prolomila i hranici 24,10 koruny za euro,“ sděluje ekonom z Národní ekonomické rady vlády (NERV) Lukáš Kovanda.

Kovanda připomíná, že Česká národní banka není se zpřísňováním své měnové politiky u konce. „Nelze vyloučit, že letos na jaře zvýší ČNB základní sazbu až na pět procent, nebo dokonce 5,25 procenta. Pak však cyklus utahování měnové politiky ukončí a od konce letošního roku lze počítat s postupným snižováním základního úroku, ruku v ruce se zmírňováním inflace,“ dodává ekonom. 

jap

• Teritorium: Česká republika

Doporučujeme