Covid-19 z podniků mizí. Většina firem se chce zapojit do očkování

Covid-19 v populaci setrvale slábne. Potvrzují to nejen statistiky Ministerstva zdravotnictví ČR, ale také data z plošného testování zaměstnanců ve firmách. Podniky se proto připravují, aby zkušenosti z testování využily také pro očkování svých zaměstnanců.

Od ledna roste podíl firem, které se chtějí do očkování aktivně zapojit.

V dubnovém průzkumu Svazu průmyslu a dopravy ČR (SP ČR) uvedlo dokonce 86 procent ze 190 zúčastněných firem, že se hodlají podílet na očkování. Svaz odhaduje, že by mohl být díky aktivitě firem naočkován až milion lidí.

Blíží se doba, kdy se očkování proti covid-19 otevře širším skupinám populace, a zároveň roste zájem firem se na vakcinaci svých zaměstnanců (případně jejich rodinných příslušníků) podílet. Potvrzují to data ze zmíněného průzkumu.

Zájem firem raketově roste

Asi 86 procent firem uvedlo, že se chtějí do očkování aktivně zapojit. O měsíc dříve mělo o vakcinaci zaměstnanců zájem 70 procent podniků. A v lednu o tom uvažovala jen zhruba třetina společností.

„Očkování ve firmách dává velký smysl. Pro zaměstnance bude očkování na pracovišti komfortní, nebudou za ním muset nikam jezdit. Věříme, že snadnější přístup k vakcínám zajistí i vyšší proočkovanost v populaci.  Stát by měl tuto nabídku podniků využít a zajistit pro ně dostatek vakcín,“ říká viceprezident Svazu průmyslu a dopravy ČR Jan Rafaj.

Podíl pozitivních stále klesá

Ve firmách už druhý měsíc běží plošné testování zaměstnanců. Výsledky z dvou týdnů po Velikonocích ukazují, že rozsah epidemie v pracující populaci slábne. Firmy, které se zúčastnily dubnového průzkumu, otestovaly v každém týdnu zhruba 130 tisíc zaměstnanců. V prvním povelikonočním týdnu zachytily 369 zaměstnanců s pozitivním testem, což odpovídá 0,28 procenta ze všech testovaných. O týden později se podíl pozitivních záchytů dál snížil na 0,17 procenta.

„Data z průzkumu Svazu průmyslu a dopravy ČR ukazují, že testování ve firmách funguje. Je to vidět na výsledcích ve středních firmách. Ty  s testováním začaly o něco později než velké podniky, z nichž řada dobrovolně testovala zaměstnance už dříve. V polovině dubna se střední firmy dostaly na stejně nízký podíl pozitivních testů jako velké firmy, a to na 0,17 procenta pozitivních testů,“ dodává Jan Rafaj, viceprezident Svazu průmyslu a dopravy ČR.

Testování ve firmách pokračuje. Průvodce samotestováním

„Firmy nyní potřebují, aby stát jasně řekl, jak dlouho plošné testování na covid-19 v podnicích ještě potrvá. Požaduje to podle našeho průzkumu 99 procent firem, aby věděly, jak dlouho tomu budou muset věnovat své finanční a personální kapacity,“ doplňuje Jan Rafaj.

Ceny testů postupně klesají

Ceny samovyšetřovacích testů za měsíc a půl pomalu klesly. Zatímco na začátku března 80 procent firem kupovalo testy za více než 100 korun za kus, v polovině dubna jich bylo už jen 37 procent. Polovina firem nyní kupuje testy za cenu v rozmezí od 60 do 100 korun. Ministerstvo zdravotnictví ovšem stále nevyslyšelo požadavky SP ČR, aby sestavilo seznam doporučených testů podle jejich kvality a citlivosti. Takové doporučení firmám chybí, aby se mohly lépe orientovat v nabídce testů na trhu.

Pokud by stát zajistil dostatečné laboratorní a logistické kapacity pro PCR testy a přišel také s dostatečnou finanční kompenzací těchto testů, bylo by ochotno na tuto metodu přejít převážná většina firem.

„Smysl přechodu na PCR testování ve firmách by ještě vzrostl, pokud by tyto testy mohli zaměstnanci používat také k prokazování bezinfekčnosti například při návštěvách kulturních a společenských akcí nebo pro využívání služeb, u nichž by stát vyžadoval negativní test. Do té doby by pro vybrané služby mohl sloužit i negativní výsledek antigenního testu prováděný na pracovišti,“ upozorňuje viceprezident SP ČR.

Další informace hledejte na www.businessinfo.cz/koronavirus

• Teritorium: Česká republika
• Oblasti podnikání: Zdravotní a sociální služby

Doporučujeme