Covid nepřežije každá desátá restaurace, třetina konec zvažuje

Z české gastronomické mapy může zmizet více než třetina restaurací a hospod. Pevně rozhodnuta ukončit podnikání je nyní téměř desetina provozovatelů. V dalších týdnech bude navíc situace pro podniky ještě složitější a přijdou o další zákazníky.

Asi třináct procent provozovatelů či majitelů restaurací se k ukončení podnikání přiklání a asi sedmina kvůli nejasnému výhledu do budoucna tento krok zvažuje. Vyplývá to z průzkumu společnosti Edenred mezi 236 majiteli restaurací v Česku.

Pokračovat v podnikání chce nyní přes 43 procent provozovatelů. Další pětina také nehodlá končit, ale připouštějí změnu názoru v případě, že by přišla další výrazná omezení jejich podnikání spojená s pandemií covid-19.

„I přes současná čísla vycházející ze zmíněného průzkumu, vidíme odhodlání většiny majitelů restaurací v podnikání pokračovat,” říká obchodní ředitel společnosti Edenred Petr Šorna.

Ubývají hosté i personál, suroviny zdražují

Gastrosektor kromě nejasného výhledu aktuálně čelí hned několika nepříznivým okolnostem najednou.

Covid počtvrté: Restauracím opět klesají tržby a návštěvnost

Restaurace trápí zejména úbytek hostů. Celkem 72 procent uvádí, že k nim chodí méně lidí, než před koronavirovou krizí. Po posledním uvolnění také letí nahoru ceny surovin, což negativně vnímá šest z deseti provozovatelů restaurací. Téměř stejně si restaurace stěžují na nedostatek personálu.

Covid nás odradil, přiznávají Češi

Edenred se dotázal i návštěvníků restaurací (průzkum mezi 1 204 respondenty). Více než třetina Čechů (36 procent) přiznala, že návštěvy podniků v důsledku pandemie omezila, další desetina pak do nich na jídlo přestala chodit úplně.

„Z obou stran máme potvrzené, že restaurace čelí obrovskému výpadku počtu hostů. Stále je mnoho lidí na home-office a vaří si doma, další si nosí jídlo s sebou do práce. Motivaci zajít do restauraci nemají ani ti zaměstnanci, kteří místo stravenek dostávají hotovost ve formě paušálu, který platí od začátku roku,“ doplňuje Petr Šorna.

Zvyšující se náklady promítlo do cen jídel zatím 54 procent restaurací. Nejčastěji ceny zvýšily do pěti procent. Zvýšení útrat v hospodách pak hlásí i dvě třetiny strávníků. Nejčastěji ale jejich útrata vzrostla maximálně o deset korun.

• Teritorium: Česká republika
• Oblasti podnikání: Cestovní ruch, volný čas

Doporučujeme