Covid počtvrté: Restauracím opět klesají tržby i návštěvnost

Tržby v pohostinství se sílící epidemií covid-19 a zpřísňováním vládních restrikcí opět klesají. V prvním listopadovém týdnu utržily restaurace v průměru o 22 procent méně než v týdnu předchozím.

Na vině je několik faktorů – zhoršující se epidemiologická situace, ukončení sezónního provozu vybraných restaurací či znovuzavedený home-office zaměstnanců některých firem. Velmi důležitým faktorem je povinnost personálu kontrolovat bezinfekčnost hostů, která klientelu odrazuje.

Snížila se samozřejmě i návštěvnost podniků, v prvním listopadovém týdnu o necelých 16 procent. Vyplývá to z údajů společnosti Storyous, která vytváří komplexní restaurační systém.

Úbytek hostů na začátku listopadu nevykompenzovaly restauracím ani zvyšující se ceny.

Restaurace mají další problém

„Pokud srovnáváme poslední říjnový týden a první týden v listopadu, v poklesu hraje svou roli i fakt, že školáci měli podzimní prázdniny, na některých školách tyto prázdniny v letošním roce trvaly dokonce celý týden, a venku bylo hezké počasí. Řada rodin ještě vyrazila na prodloužený víkend a poslední letošní dovolenou. Tržby restaurací tudíž v posledním říjnovém týdnu oproti týdnu předcházejícímu vzrostly o zhruba šest procent. O to ostřejší sešup pak následoval v listopadu. Jak velkou roli ale hrají jednotlivé faktory, je poměrně obtížné říct, jedná se spíše o jejich kombinaci,” říká CEO společnosti Storyous Igor Třeslín.

Kontroly v restauracích? Na oběd šlo minulý týden skoro o pětinu méně lidí

Situace se překvapivě výrazně liší také regionálně. Největší úbytek hostů i tržeb pociťují v Královéhradeckém, Karlovarském a Ústeckém kraji. Do jisté míry to kopíruje běžnou křivku sezónního provozu vybraných podniků. Co do návštěvnosti jsou nejméně zasaženy Olomoucký a Zlínský kraj.

Tržby nejméně poklesly ve Zlínském kraji a také Praze. V metropoli je v porovnání s menšími regionálními městy dostatek míst s testovací kapacitou a testování na denní bázi nepředstavuje výraznou překážku

RegionyZměna průměrné tržby na podnik (%)Změna návštěvnosti restaurací (%)
Hlavní město Praha-6,77-6,99
Jihomoravský kraj-9,34-5,24
Středočeský kraj-13,98-12,34
Moravskoslezský kraj-26,61-16,72
Královéhradecký kraj-44,77-35,46
Plzeňský kraj-15,21-5,29
Ústecký kraj-36,84-29,24
Jihočeský kraj-19,20-14,90
Olomoucký kraj-21,52+0,69
Liberecký kraj-28,43-12,85
Pardubický kraj-15,21-5,29
Zlínský kraj-3,76+1,78
Kraj Vysočina-26,99-18,75
Karlovarský kraj-36,11-31,02
Zdroj: Storyous

Nejcitelnější pokles v tržbách i návštěvnosti zažily podniky o víkendu 6. až 7. listopadu, nejmenší pak naopak v pondělí 8. a úterý 9. října 2021. Všední dny obecně nejsou tak zasažené. Svou roli nepochybně hraje i zhoršující se počasí, lidé v podzimních a zimních měsících o víkendech tolik necestují.

Studená sprcha

V letošním roce byl propad oproti roku 2019 v případě návštěvnosti dvojnásobný, u průměrných tržeb dokonce více než šestinásobný. Alarmující je i to, že restauratéři utržili o skoro 10 procent méně než před dvěma roky, kdy byly ceny zboží, energií i služeb výrazně nižší.

Po relativně vydařeném létu bohužel následuje pro restaurace a bary studená sprcha, komentují zástupci Storyous. Letošní rok rozhodne předvánoční období, kdy podniky hostí nejrůznější party a večírky.

Restauratéři kontrolují hosty, zda jsou očkovaní (AKTUALIZOVÁNO)

Za normální situace mají v tomto období, ještě společně s létem, nejvyšší tržby. Více než na hostech, kteří by v tomto těžkém období na restaurace neměli zanevřít, bude ale letošní úspěch/neúspěch záviset na postoji vlády a platných opatřeních. Uzavření restaurací by bylo podle podnikatelů pro ty, co vydrželi, likvidační. Stejně tak podle nich postrádá logiku aktuálně diskutovaný rakouský model.

„S chystaným opatřením (vstup do restaurace je možný pouze tehdy, pokud je člověk očkovaný nebo prodělal covid před méně než 180 dny) nesouhlasím, protože nedává smysl a je diskriminující. To, že jsem očkovaný, nemá přece s bezinfekčností nic společného. Pokud budu nakažený, můžu bez okolků přenášet virus, všechno bude v pořádku a nikdo se nad tím podle současných pravidel nepozastaví. Zatímco pokud prokážu bezinfekčnost, tzn. byl jsem včera na PCR testu a jednoznačně jsem negativní, tak do restaurace nesmím? Postrádá to jakoukoliv logiku,” diví se Třeslín.

Redakčně upravená tisková zpráva Storyous

• Teritorium: Česká republika

Doporučujeme