Vláda dál ruší restrikce proti covidu, povinné už nejsou ani respirátory v MHD

AKTUALIZOVÁNO. K 1. březnu zrušila vláda většinu restrikcí, zůstaly prakticky jen povinné respirátory ve vnitřních prostorech. Od 14. dubna už nemusejí lidé nosit respirátory ani v městské hromadné dopravě, povinnost platí (zřejmě do konce dubna) jen ve zdravotnických a sociálních zařízeních.

Opatření, které nutilo podnikatele ke kontrole bezinfekčnosti lidí a znemožňovalo neočkovaným využívat některé služby – mimo jiné navštěvovat restaurace, bylo zrušeno už 10. února. Kabinet v únoru také rozhodl o dalších kompenzacích pro postižené podnikatele.

Česko kvůli variantě omikron zaznamenávalo v lednu a počátkem února rekordní počty nakažených, vláda přesto na svém jednání 9. února rozhodla: vracíme se do normálu. Už o týden dříve premiér Petr Fiala oznámil, že do restaurací, služeb či na kulturní a sportovní akce nebude od 10. 2. nutné potvrzení o očkování či prodělání covidu. V březnu a počátkem dubna epidemie ustupuje.

Koronavirus a podnikatelé, kde hledat pomoc?

„Z restriktivních opatření zůstává v platnosti jen velmi málo, prakticky jen nošení respirátorů uvnitř. Ke 14. dubnu končí povinnost nosit respirátory v MHD a lidé mají možnosti si po dvou letech užít normální Velikonoce bez omezení a opatření,“ oznámil premiér.

Fiala nicméně na Čechy apeluje, aby se chovali rozumně a zodpovědně. Vláda a odborníci jim doporučují, aby si nadále chránili nos a ústa tam, kde je ve vnitřních prostorech větší koncentrace lidí.

Až do 18. února platil pro účastníky hromadných akcí limit nejvýš 1000 sedících diváků. U sešlostí, kde lidé nesedí u stolů, byl maximální počet účastníků omezen na 100, od 19. února se zvýšil na 500. Plošné testování ve firmách a ve školách skončilo v polovině února.

V úterý 1. března 2022 byla omezení počtu návštěvníků všech hromadných akcích zrušena. Na sportovní, kulturní i jiné akce tak opět může plný počet lidí.

V polovině prvního jarního měsíce přijde další uvolnění. Respirátory zůstanou od 13. března povinné pouze v MHD a zdravotnických či sociálních zařízeních, jinde už je Češi nosit nebudou (pokud se situace nezhorší). 

Zasáhl soud, vláda ale uvolnění chystala

Nejvyšší správní soud (NSS) zrušil na počátku února povinnost kontrol certifikátů v restauracích, klubech či lyžařských areálech. Kvůli souvisejícímu opatření měli neočkovaní od 22. listopadu zakázaný vstup do stravovacích podniků, klubů, na sportovní a kulturní akce, ale i ubytování v hotelech či penzionech. Soudci nechali povinnost kontrol v platnosti jen do 9.2.

Pokud by vláda chtěla v restrikcích pokračovat, musela by vyhlásit nouzový stav. Případně se mohli ministři opřít ještě o zákon o ochraně veřejného zdraví (každého obyvatele ČR by ovšem bylo nutné považovat za podezřelého z nákazy).

„Ministerstvo zdravotnictví nemá oporu pro omezování tohoto typu provozoven v takzvaném pandemickém zákoně, nejde-li o technická opatření, jako je například používání dezinfekce či rozmístění míst k sezení. Jejich činnost by ministerstvo mohlo omezit jen podle zákona o ochraně veřejného zdraví, nicméně jen vůči osobám podezřelým z nákazy,“ potvrdil soudce Petr Mikeš.

Ministr Válek nicméně následně potvrdil, že vláda chtěla kontroly zrušit sama, jen o několik dní či týdnů později.

V únoru schválili poslanci přes odpor opozice také novelu pandemického zákona.

Od 1. března platí také nové pravidlo pro PCR testy. Lidé už mají nárok pouze na jeden test měsíčně zdarma. Týká se to všech těch, kteří jsou plátci zdravotního pojištění. 

Kompenzace (nejen) pro provozovatele vánočních trhů

Vláda poskytla další finanční kompenzace provozovatelům vánočních trhů, restaurací nebo hudebních klubů. Pomoc se týká více než 11 tisíc subjektů, kterým stát vyplatí další miliardy. Výplatu chce vláda zajistit v režimu de minimis, tedy co nejdříve.

De minimis není de iure veřejnou podporou. Je sice poskytovaná ze státních prostředků a zvýhodňuje určité subjekty, nicméně „nehrozí narušením hospodářské soutěže“ a nepodléhá tedy oznamovací povinnosti vůči Evropské komisi. Proces je tedy možné urychlit.

Vláda připravila i další programy podpory pro podnikatele postižené pandemií covid-19 a následnými restrikcemi.

Na vládní kompenzace dosáhnou provozovatelé vánočních trhů, cateringové společnosti, restaurace, kluby, hotely, cestovní kanceláře nebo organizátoři kulturních a sportovních akcí. Takzvaným rozhodným obdobím má být 26. listopad až 25. prosinec 2021 (nouzový stav) respektive 1. listopad až 31. prosinec 2021.

Historie opatření:

Co platilo od ledna?

Kvůli nastupujícímu omikronu bylo v Česku těsně před koncem roku omezeno konání hromadných akcí. Večírků a oslav se může účastnit jen 50 lidí. Na kulturní a jiné akce smí přijít maximálně 1000 sedících. Tam, kde účastníci nesedí u stolů, je maximální počet účastníků omezen na 100. Od pondělí 17. ledna došlo k dalším úpravám. Týkají se hlavně testování v práci a ve školách. V únoru pak vláda rozhodla o postupném uvolňování.

Odcházející Babišův kabinet ještě stihl obnovit programy na podporu firem a živnostníků, které fungovaly už v minulosti, a to včetně kompenzačního bonusu a programů Antivirus A a B (viz níže).

Změny, které nastaly k 17. 1., se týkají zejména testování v podnicích a ve školách a také pracovní karantény. Vláda také zkrátila běžnou karanténu po pozitivním testu na pět dní.

Testování v práci – zaměstnanci musejí být testováni jednou za tři až pět dní antigenním testem. Zaměstnance, který test odmítne, by měl zaměstnavatel nahlásit hygieně. Následně musí neotestovaný pracovník nosit respirátor, dodržovat od ostatních rozestup alespoň 1,5 metru (tam, kde je to možné) a stravovat se odděleně od ostatních. Po pozitivním testu následuje pětidenní karanténa (kratší než dosud). Po jejím skončení už zaměstnanec PCR test absolvovat nemusí.

Podrobná pravidla testování zaměstnanců od 17. ledna 2022 – povinnost končí 18. února 2022

Testování zdravotníků – neočkovaní zdravotníci a pracovníci sociálních služeb se budou povinně testovat jednou týdně profesionálně odebraným antigenním testem, případně dvakrát týdně samotestem. Dosud se toto pravidlo vztahovalo jen na zdravotníky v nemocnicích. Výjimku z testování mají očkovaní a ti, kteří v uplynulých šesti měsících prodělali nemoc.

Výjimečně mohou ti zaměstnanci ve zdravotní a sociální péči, kteří mají čerstvý pozitivní test, nastoupit do takzvané pracovní karantény. To znamená, že chodí do práce, musejí ale omezit pohyb po pracovišti a kontakty s ostatními na nutné minimum. Musejí mít také nasazený respirátor a stravovat se odděleně. Podmínkou je samozřejmě to, aby neměli příznaky nemoci covid-19 (tuto možnost zavedla vláda kvůli variantě omikron, jež je nakažlivější, ale daleko méně agresivní).

Nárok na pět PCR testů za měsíc zdarma mají nově všichni očkovaní.

Testování ve školách – žáci, studenti, učitelé i další zaměstnanci škol se nově testují jednou týdně antigenním testem. Prvních 14 dní v lednu byla frekvence dvakrát vyšší. Pozitivní půjdou následně na PCR test, který by měl podezření na nákazu potvrdit nebo vyvrátit.

Drobná změna se dotkla i lyžařských výcvikových kurzů, které mohou pro děti od 6 do 18 let od 17. ledna organizovat pořadatelé rekreačních či sportovních akcí i zájmové organizace (nejen školy). Pravidla testování na kurzech jsou úplně stejná jako ve školách.

Další opatření byla upravena či zavedena už koncem prosince či v první polovině ledna. U jednoho stolu spolu může v klubech, restauracích a hospodách opět sedět šest lidí (do 3. 1. maximálně čtyři). Více lidí mohou restauratéři usadit ke stolům s deseti a více židlemi, mezi max. šestičlennými skupinami musí být ale rozestup nejméně 1,5 metru. Majitelé či provozovatelé smějí do svých podniků pustit jej omezený počet hostů, nejvíce tolik, kolik mají míst k sezení.

Na konci roku se opět otevřely všechny trhy. Aktuálně platí, že musí mít lidé ve frontách rozestupy 1,5 metru a tam, kde jsou místa k sezení, například ke konzumaci jídel či nápojů, platí stejná pravidla jako ve vnitřních prostorách restaurací, tj. maximálně šest lidí u jednoho stolu.

Na hromadné akce může nadále pouze 1000 lidí. Pokud se akce účastní víc než 20 návštěvníků, musejí všichni splňovat pravidlo negativního testu nebo prodělané nemoci. Organizátoři mají povinnost hosty kontrolovat. 

Aktuální omezení platná od 10. února 2022

Co změnila nová vláda po nástupu?

Vláda hned po svém jmenování oznámila, že nebude žádat Sněmovnu o prodloužení nouzového stavu, který tak skončil 25. prosince. Kabinet Petra Fialy o Vánocích zrušil omezení otevírací doby mezi 22 a 5 hodinou ranní (se skončením nouzového stavu). Silvestrovské oslavy v podnicích měli tedy Češi povolené.

Lidé nad 30 let se už od 27. prosince mohou nechat naočkovat posilovací dávkou, a to v případě, že jim od vakcinace druhou dávkou uplynulo minimálně pět měsíců. Od 4. ledna je pak očkování třetí dávkou umožněno všem dospělým Čechům.

Do poloviny ledna se ve školách testovalo vždy v pondělí a ve čtvrtek antigenními testy (ověřovací testy PCR byly spojeny s diskriminačními, aby mohly být odhaleny nové varianty). Do té doby se žáci testovali pravidelně jen v pondělí. Pravidelné testování se týkalo také všech zaměstnanců, a to i těch očkovaných, rozhodla vláda na konci roku.

Odpovědi na nejčastější dotazy podnikatelů ohledně aktuálních opatření proti šíření SARS-Cov-2

Data z mnoha zemí potvrdila, že je omikron nakažlivější, ale méně agresivní a neposílá tolik lidí do nemocnic a na jednotky intenzivní péče. Při velkém počtu nakažených je ale predikce vývoje v nemocnicích nejistá, ÚZIS předpokládal, že by mohlo být koncem ledna opět hospitalizováno až 7000 pacientů s covidem (tak jako v listopadu 2021). Realita je ale jiná. Počátkem února je hospitalizováno zhruba 2500 nemocných.

V Česku nadále platí celá řada dílčích opatření. Aktuálně platná omezení najdete také na BusinessInfo.cz

Nouzový stav od 26. listopadu

Vláda (v souladu s články 5 a 6 zákona č. 110/1998 Sb., o bezpečnosti ČR) rozhodla 25. 11. o vyhlášení nouzového stavu, a to přesně na měsíc do 25. prosince. Poslanci jej odcházejícímu kabinetu nezablokovali, proti byla jen SPD. V novém roce už nouzový stav neplatí.

Podle Babiše byl koncem listopadu k tomuto kroku jednoznačný důvod. Česko bylo ve „stavu nebezpečí, které ve značném rozsahu ohrožuje životy, zdraví nebo majetkové hodnoty anebo vnitřní pořádek a bezpečnost,“ řekl Babiš.

Restaurace, bary a samozřejmě i noční kluby nesměly mít do 25.12. otevřeno od 22:00 do páté hodiny ranní. Vláda si od tohoto restriktivního opatření slibovala omezení pohybu lidí a snížení množství rizikových kontaktů. V obchodních centrech si mohou lidé pouze vyzvednout jídlo s sebou, konzumace v jídelních zónách možná není.

Na veřejnosti navíc nemohou lidé od 26. listopadu konzumovat alkohol.

Zástupci podnikatelů v gastronomii žádali podle Luboše Kastnera z Asociace malých a středních podniků a živnostníků (AMSP ČR), aby byla zavírací doba posunuta na 23:00 s tím, že poslední objednávky by byly možné jen do desáté večerní. Kastner připomněl, že zavření hospod v deset večer mělo už v minulých vlnách za následek to, že se při placení tvořily hloučky lidí nebo se lidé shlukovali před restauracemi. Zavírací doba ve 22:00 navíc znamená další výrazný pokles tržeb.

Vláda čelila kritice také za rozhodnutí zavřít vánoční trhy. Na ostatních tržištích se přitom prodávalo dál.

Další opatření (od 26.11.):

  • Zákaz vánočních trhů – restrikce se týká pouze vánočních trhů (a výjimkou prodeje kaprů a stromků). Celoroční tržiště mohou být nadále otevřená, ale nebude na nich možné konzumovat jídlo a pití.
  • Zákaz konzumace alkoholu na veřejnosti
  • Omezení hromadných akcí – na kulturní, sportovní a vzdělávací akce může být od 26. 11. vpuštěno maximálně tisíc lidí. Na večírky, plesy či spolková shromáždění může nově jen 100 osob. Nijak se zatím neomezují pohřby či svatby. Povinnost prokázat se očkováním či prodělanou nemocí (v posledních 180 dnech) nadále platí, testy se neuznávají.

Vláda pak 29. listopadu ještě rozhodla o prodloužení programu Antivirus A a opětovné aktivaci programu Antivirus B. Zaměstnavatelé budou moci dál čerpat finanční pomoc.

Jak se uvolňují nebo zpřísňují opatření proti covid-19

Lockdown pro neočkované (od 22. listopadu 2021)

Vláda chtěla novými opatřeními zkomplikovat život neočkovaným a donutit je, aby si vakcínu aplikovat nechali.

K prokázání bezinfekčnosti například v restauracích, kosmetických salonech, fitness centrech, na kulturních akcích nebo u holiče není od pondělí 22. listopadu možné použít antigenní ani PCR test.  „Na hromadných akcích a v restauracích se budou potkávat jen očkovaní,“ shrnul odcházející ministr zdravotnictví Adam Vojtěch. Další vstupenkou na akce i služby je prodělaná infekce SARS-Cov-2 v uplynulých 180 dnech.

Podle budoucího ministra Vlastimila Válka ale vláda nepředstavila funkční model a nastupující kabinet jej chce upravit. „Nejedná se o bavorský ani rakouský, ale o specificky český model,“ glosoval Válek. To, že se ministři v Bavorsku inspirovali, ale nejde o přesnou kopii, připustil i premiér Andrej Babiš. Budoucí ministr a jeho AntiCovid tým jsou například pro uznávání PCR testů a proti povinnému očkování, které vláda zavádí vyhláškou (pro lidi starší 60 let a vybrané profesní skupiny). Povinné očkování nakonec nová vláda zcela odmítla.

Vojtěchovo ministerstvo přesto v listopadu stanovilo několik výjimek. PCR testem ne starším 72 hodin se mohou prokazovat děti a mladiství od 12 do 18 let. Děti do dvanácti let nadále nemusejí prokazovat svou bezinfekčnost vůbec.

Zelenou s PCR testem mají také ti, kteří mají lékařem potvrzeno, že se nemohou očkovat ze zdravotních důvodů. Kontraindikaci vakcinace ale musejí mít zapsanou v do Informačního systému infekčních nemocí (ISIN).

Výjimku mají i očkovaní s nedokončenou vakcinací (po první dávce), kteří mohou předložit negativní test a s ním i potvrzení o rozběhnutém očkování.

Další výjimky? Lázně, koleje a valné hromady

Výjimku dostaly také lázně, vysokoškolské koleje a „zasedání orgánů právnických osob“. Lidé, kteří pojedou do lázní, se mohou prokázat nejen očkováním a proděláním nemoci, ale i PCR testem ne starším než 72 hodin.

Od 22. 11. hradí pojišťovny pět PCR testů za měsíc mladistvým do 18 let a lidem, kteří už dostali alespoň první dávku a neuplynulo jim ještě čtrnáct dní od druhé vakcíny. Plně očkovaní lidé mají nárok na dva testy zdarma za jeden měsíc.

Lidem, kteří navštěvují své blízké v sociálních zařízeních či nemocnicích, jsou od pondělí 22. listopadu uznávány nejen PCR testy, ale také testy antigenní. Neuznávají se ale samotesty. Cílem je, aby mohli být muži při porodu své partnerky, případně aby se lidé mohli přijít rozloučit s umírajícími příbuznými.

Plošné testování se vrátilo do hry

Školy se v listopadu dočkaly plošného testování jednou týdně. První dvě kola byla naplánována na 22. a 29. listopadu. Obnovilo se také plošné testování ve firmách a státních organizacích v týdenních intervalech (stejně jako na jaře). Zpočátku se testovali jen neočkovaní. Vláda také tvrdí, že chce maximálně posílit kapacitu očkovacích center.

Další opatření platná od 22.11.

  • Neočkovaní se mohou ubytovat v hotelech či penzionech, pokud se prokážou PCR testem, ale jen v případě, že půjde o služební či podnikatelskou cestu. Jako výjimka budou uznávány také cesty za účelem péče o blízkého člověka. 
  • Lidé mají možnost čerpat ošetřovné ve výší 80 procent vyměřeného základu mzdy. Vláda také schválila příspěvek až 370 korun na den k náhradě mzdy kvůli pobytu v karanténě. Obě novely musí ještě posvětit poslanci a senátoři a podepsat prezident. Pak bude možné podporu vyplácet i zpětně od listopadu.

Řada odborníků ale varovala, že testovat pouze neočkované není v současné situaci dostačující k tomu, aby epidemie zpomalila. Například v Rakousku se po několika dnech restrikcí, které směřovaly pouze na neočkované, rozhodli pro celostátní lockdown pro všechny obyvatele a také pro povinné očkování (od února 2022). Fialova vláda také toto rozhodnutí změnila

Ve státní správě v ČR měl být od 22. listopadu maximálně využíván home office, kabinet vyzval k tomu, aby umožnily práci z domova i soukromé firmy.

Znovu byly zavedeny kompenzace pro firmy. Obnoveny jsou programy Covid 2021, Covid Nepokryté náklady a kompenzační bonus s poněkud odlišnými parametry.

Podnikatelé, kteří v důsledku přijatých protiepidemických opatření přišli alespoň o 30 procent příjmů ve srovnání se stejným obdobím roku 2019, mohou požádat stát o finanční kompenzace.

O kompenzační bonus v tradiční výši 1000 korun mohou postižení podnikatelé žádat do 1. března respektive 1. dubna 2022.

Z listopadového vyjádření gastronomické sekce Hospodářské komory (HK ČR)

  • zavedení systému O-N bude mít zásadní dopady na podnikání v gastronomii i ve službách a vláda tak musí restartovat program Antivirus na ochranu pracovních míst i kompenzační programy včetně kompenzačního bonusu pro živnostníky (již dnes jsou propady obratu v některých regionech v desítkách procent)
  • kompenzační programy by měly být dostupné pro všechny, kterým obrat poklesne o třicet a více procent, a hradit 70 % nepokrytých nákladů
  • s ohledem na dlouhotrvající pandemickou situaci je nutné, aby se podpůrné programy rozběhly co nejrychleji, není možné, aby se podpora vyplácela až za několik měsíců
  • vláda musí více investovat do rychlého očkování populace, přijít s finanční motivací pro první dávku u starších spoluobčanů i pro třetí dávku všem, kteří jsou šest a více měsíců po očkování

    HK ČR přesto vyzvala všechny provozovatele, aby dodržovali všechna platná opatření, a pomohli tak zabránit dalšímu výraznému růstu nakažených a dalšímu lockdownu české ekonomiky

Platnost testů se zkracuje

Ve všech vnitřních prostorách je už od pondělí 25. října povinná ochrana úst a nosu. Roušky nestačí, lidé musejí mít alespoň respirátor FFP2, KN95 či vyšší třídy.

„Tam, kde je na jednom místě aspoň 50 studentů či žáků, bude nutné mít i při výuce respirátor,“ řekl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch. Platí to od 15. 11. Od stejného data je jednou za týden testován každý neočkovaný zdravotník, který přichází do kontaktu s pacienty.

Vláda na podzim také zkrátila také platnost testů na covid. Antigenní testy platí jen 24 hodin, výsledky PCR testů se můžete prokázat nikoli týden ale jen tři dny po jejich provedení.

Babišův kabinet hledá další cesty, jak donutit lidi, kteří odmítají očkování, aby si nechali vakcínu aplikovat. Od listopadu proto nejsou testy hrazeny ze zdravotního pojištění a lidé si je platí sami (pokud nemají příznaky nemoci nebo zahájené očkování). Testy pro děti a mladé lidi do 18 let bude stát platit i nadále.

Vláda toto opatření zvažovala od prosince, vzhledem k epidemiologické situaci ale vše urychlila.  Dosud bylo povinné nosit respirátor v obchodech, ve službách, v MHD nebo na kulturních či sportovních akcích.

Opatření platná od 25. října (přehledně):

  • Lidé musejí nově nosit respirátory na pracovištích. Výjimku mají ti, kteří jsou v kanceláři sami a ti, kteří se nacházejí ve stejný čas a na stejném místě, pokud je jejich vzdálenost od sebe nejméně 1,5 metru.
  • Zaměstnavatelé musejí vybavit zaměstnance respirátory v dostatečném počtu na každou pracovní směnu.
  • Nutné jsou nově respirátory na hromadných akcích bez ohledu na počet účastníků (ochranu ústa nosu musejí mít lidé i tam, kde to platilo dosud).
  • Zkracuje se doba karantény na sedm dní pro ty, kteří přišli do kontaktu s nakaženým. Ukončeny ovšem musí být negativním PCR testem. Dosud museli být lidé s podezřením na nákazu v karanténě dva týdny.
Jakub Procházka

• Teritorium: Česká republika
• Oblasti podnikání: Služby

Doporučujeme