ČR se úspěšně prezentovala na prvním virtuálním těžebním kongresu Peru

Lety do Peru jsou sice stále kvůli covidu-19 omezeny, ale čeští podnikatelé si díky online řešením prošlapávají cestu na zdejší trh dál. V týdnu od 12. do 16. října 2020 představila ČR své špičkové důlní technologie na vůbec prvním virtuálním těžebním kongresu Peru, na který zavítalo více než 4000 návštěvníků z 28 zemí.

Pokračující koronakrize letos zhatila plány na řadu obchodních akcí, včetně očekávaného těžebního veletrhu Expomina, tradičně organizovaného Institutem těžebních inženýrů Peru v září. Ti se tak letos rozhodli nahradit jej poprvé virtuální formou a ve dnech 12. – 16. 10. 2020 uspořádali ve spolupráci s největšími těžebními doly Peru veletrh o důlní konkurenceschopnosti a sociální udržitelnosti na online platformě.

Akci zaštítili i peruánští ministři ekonomiky a energetiky a těžby, kteří vystoupili na konferencích.  Mezi 57 vystavovateli z různých koutů světa nechyběla ani Česká republika, jejíž firmy se v Peru již úspěšně představily loni na PERUMIN 2019 a virtuální kongres pro ně tak představoval skvělou příležitost, jak oživit obchodní vztahy i přes koronavirové restrikce.

Pod společným tématem zaměřeným na udržitelné technologie budoucnosti – „República Checa: País para las Tecnologías“ – se v rámci stánku ČR představily společnosti Photon Water, ELIS TECH, ŽDB Drátovna, Inco, Kohimex, Transroll, či OPV. Další firma, Ferrit, byla na kongresu přítomna se svým vlastním stánkem. Oba stánky (ČR i Ferritu) byly hrazeny z fondů Ministerstva průmyslu a obchodu ČR v rámci propagace českého exportu v zahraničí.

Kromě stánku, na nějž se během celého týdne přihlásilo skoro 400 návštěvníků, se ČR prezentovala i na konferenci za účasti velvyslance ČR v Limě Michala Sedláčka, ředitele Odboru surovinové politiky MPO Pavla Kaviny a vedoucího odd. geologických map České geologické společnosti Vladimíra Žáčka.

Vysoký zájem o kongres potvrzuje, že virtuální forma v Peru téměř plnohodnotně nahrazuje běžné akce, které jsou zde zatím stále z důvodu covidu-19 pozastavené. Lze ji proto využít i pro prezentaci českých technologií v dalších perspektivních oblastech.

Informace poskytnuta Zastupitelským úřadem České republiky v Limě (Peru). Autorka: Ing. Radka Sibille, ekonomická diplomatka.

• Teritorium: Peru
• Oblasti podnikání: Nerostné suroviny a polotovary

Doporučujeme