Cvrčci a červi běžnou součástí jídelníčku: Startup nabízí Čechům exotiku

Adama Dostála už jako teenagera napadlo, že naučí Čechy konzumovat jedlý hmyz. Založil firmu Grig, která nabízí zákazníkům dobroty z cvrčků, červů či kobylek a roste nebývalým tempem.

„V Bangkoku jsme ochutnali pečené kobylky, pavouky, larvy bource i pečené štíry, v Česku ale zajdu do kiosku s jedlým hmyzem poprvé,“ říká Michal Hanzlík z Modřic u Brna a vede nás desítky metrů dlouhou chodbou v brněnském nákupním centru Olympia ke stánku s výrazným nápisem Grig.

Adam Dostál, Grig

Stejnojmenná firma zde počátkem května otevřela první samoobslužný kiosek v Česku, který nabízí produkty z hmyzu včetně chipsů z cvrčků nebo sušených kobylek. Jedna z jejích novinek – hmyzí burgery – by se pak mohla v blízké budoucnosti objevit i na jídelním lístku některého z brněnských bister či restaurací.

„Tento inovativní koncept (samoobslužný kiosek) se pravděpodobně stal prvním svého druhu nejen v České republice, ale možná i v celé Evropě. Věříme, že přinese zákazníkům nový zážitek z nakupování,“ prohlašuje zakladatel brněnské firmy Grig, který chce naučit Čechy pojídat hmyz, Adam Dostál.

V kiosku si zákazník vybere produkt a následně ho zaplatí pomocí QR kódu nebo platebního terminálu. Na prodej dohlíží kamerový systém s umělou inteligencí, která vyhodnocuje, zda zákazník zaplatil požadovaný počet produktů.

Kluci se hecovali, kdo sní kobylku

Dnes dvaadvacetiletý Adam Dostál objevil raison d´etre v tom, že bude nabízet zákazníkům na proteiny bohaté jídlo budoucnosti, už jako teenager. Nápad vznikl na dětském táboře, kde mu dali ochutnat luční kobylku.

„Kluci se tu hecovali ke snězení živé kobylky. Já jsem to tehdy jako jediný odmítl,“ směje se.

„Po čase jsem si ale řekl proč to vlastně nezkusit? Vyhledával jsem si vědecké články o jedlém hmyzu a jakmile jsem zjistil, že obsahuje vysoké množství proteinů a dalších živin, měl jsem jasno,“ dodává Adam Dostál.

Chovatelé v EU dostali legislativní zelenou pro využívání některých druhů hmyzu k výrobě potravin v roce 2018. Potemník moučný a stájový, cvrček domácí a saranče stěhovavá se chovají na speciálních farmách, kde panují přísné hygienické a bezpečnostní normy. 

Samooblužný kiosek firmy Grig

„Předtím to byl problém, jelikož hmyz nebyl zlegalizovaný. Velký potenciál v něm ovšem viděla i OSN a EU, tak jsem si řekl, že se tomu začnu věnovat a uvidíme, jak mě to bude bavit. Stálo to mnoho úsilí, ale dotáhl jsem to, a podnikání s jedlým hmyzem se mi podařilo úspěšně rozjet. V současnosti můžete na našem e-shopu najít přes 40 produktů. Mezi největší bestsellery patří křupaví červíci, cvrčci a pro milovníky sladkých pochoutek nabízíme například čokoládu se cvrčky,“ popisuje podnikatel.

Adam Dostál považuje hmyz za potravu budoucnosti a vidí v něm velký potenciál. „Co se týče konzumentů jedlého hmyzu, během tří až pěti let se můžeme dostat až na 40 %, a postupně až nadpoloviční většinu. Pro naše pravnoučata už bude běžnou součástí jídelníčku,“ věří.

Do role bojovníků proti konzumaci jedlého hmyzu se dnes přitom stavějí politici českých opozičních stran. SPD a část ANO požadují, aby se kvůli tomu, že mohou výrobci potravin v Unii od letošního ledna využívat již čtyři druhy hmyzu a larev, změnily české zákony. Jejich minimálním požadavkem je nařízení o výrazném označení všech potravin, které obsahují hmyzí proteiny.

Důvodem pro omezení povolených druhů hmyzu v EU je nedostatek dat o bezpečnosti a výživových hodnotách ostatních druhů. Kromě toho může být v některých evropských zemích konzumace hmyzu vnímána jako kulturně nepřijatelná

Sám Adam Dostál připouští, že je schválení dalších druhů jedlého hmyzu ke konzumaci v EU náročným procesem: „Kdo ví, jestli se v budoucnu nějakého nového schváleného druhu vůbec dočkáme.“

Kolik je v Česku hmyzích jedlíků?

Podle zakladatele firmy Grig se nicméně Evropané postupně zbavují předsudků a jsou konzumaci jedlého hmyzu stále otevřenější.

Když jsme před třemi lety začali s podnikáním a objížděli různé farmářské trhy, bylo vidět, že lidé byli hodně skeptičtí. Češi jsou velmi konzervativní, neradi přijímají nové trendy. Je ale pravdou, že jak čas plyne, názor mnoha lidí se mění. Z našich statistik vyplývá, že v ČR je více než 25 procent hmyzích jedlíků,“ prozrazuje.

A kde v Evropě se dnes prodává nejvíce hmyzu v přepočtu na obyvatele? Podle slov Adama Dostála je to právě v Česku.

Hmyzí burger

Důkazem toho, že se Češi exotické stravy nebojí, může být i rychlý rozvoj jeho firmy. V minulém roce vyrostl Grig o 400 procent a zařadil se tak mezi nejrychleji rostoucí tuzemské startupy.

„První rok založení firmy jsme měli obrat necelý milion korun, v roce 2021 to byly čtyři miliony, v loňském roce se náš obrat vyšplhal k 17 milionům korun a letos chceme dosáhnout obratu blížícímu se 50 milionům. Věřím, že to dokážeme, protože hmyzí trh se stále rozvíjí vysokým tempem,“ popisuje podnikatel.

Nizozemský chovatel hmyzu se připravuje na miliardový trh

Hmyz už není na pultech prodejen raritou

Produkty firmy Grig aktuálně seženete v prodejnách zdravé výživy, v posilovnách nebo fitcentrech. Prodávají se také v e-shopech. Stánky brněnské firmy najdete například v Obchodním centru Černý Most v Praze, v Avionu v Ostravě nebo ve Vaňkovce v Brně.

„Víceméně bych řekl, že se dnes dokážeme prodávat všude tam, kde seženete doplňky stravy či zdravé potraviny. V poslední době se nám velmi dobře osvědčily také různé vinotéky a pivotéky,“ potvrzuje.

Cílem Adama Dostála je dostat jedlý hmyz do co největšího počtu prodejen, v plánu je i brzký vstup i do řetězců. Cvrčky, kobylky a červy se značkou Grig znají také ti, kteří cestují po České republice vlakem.

Cvrččí tyčinky Grig. Foto: Grig

„Grig produkty jsme dokázali dostat do vlaků Českých drah a Leo Expressu. Byla to dlouhá cesta, celou spolupráci jsme vyjednávali déle než rok a půl. Od začátku bylo mým snem dostat naše produkty někam, kde bychom byli dostupní po celé republice,“ doplňuje Dostál.

Zájem zákazníků prý roste a objednávky od zmíněných společností se měsíc od měsíce zvyšují.

Nejlevnější zdroj živočišného proteinu?

Ti, kteří nabízejí zákazníkům hmyz ke konzumaci, chtějí, aby se postupně stal nejlevnějším zdrojem živočišných bílkovin. „Dokonce to máme i v jednom z cílů naší společnosti. Z hmyzu chceme udělat nejlevnější zdroj živočišného proteinu do dvou až tří let,“ říká Adam Dostál.

Přestože je v současnosti cena produktů z červů, kobylek či cvrčků stále poměrně vysoká, čeští spotřebitelé už si hmyzí lahůdky oblíbili.

Mezi spotřebiteli jsou stále nejoblíbenějším produktem parmazánoví červíci. Řekl bych, že je to proto, že jim připomínají popcorn z kina. Já osobně jsem si je také velice oblíbil. Zároveň nemusím mít výčitky svědomí, že jím něco nezdravého, ale naopak něco výživného. Hmyz je plný bílkovin, výborným zdrojem minerálních látek, vitamínů, zdravých tuků a také vlákniny,“ popisuje zakladatel firmy Grig.

Velmi oblíbené jsou i chipsy Wasabi, kde zákazník ani nepozná, že jí hmyz – v chipsech je totiž pomletý na prášek.

Hmyz na jídelníčku restaurací

Dostanou se například hmyzí burgery v brzké budoucnosti i do českých restaurací? ptáme se Adama Dostála.

„Do restaurací naše produkty zatím nedodáváme, ale máme to v plánu. Dokonce máme v současné chvíli rozjednáno několik spoluprací s bistry i restauracemi v Brně, takže si zákazníci brzo budou moci vychutnat hmyzí burger třeba na oběd,“ potvrzuje podnikatel.

V mnoha evropských zemích přitom najdete podniky, kde jsou jedlí členovci v jídelníčcích na denní bázi. Také v Česku je několik restaurací (například Brouk na talíři), které v současnosti připravují jídla s hmyzem, s firmou Adama Dostála ale zatím nespolupracují.

Pokud chtějí lidé ochutnat hmyzí pochoutky, mají dnes šanci především na různých festivalech, jako třeba Extreme Food Festival. Rádi se účastníme i dalších akcí jako street festivaly, burger festivaly, pivní festivaly, Majáles, anime festy nebo různé hudební festivaly. Lidé na těchto akcích jsou hmyzu velice otevření a my vždy rádi vidíme, jak je to baví a zajímá,“ usmívá se Adam Dostál.

Adam Dostál: Hmyz je potravinou budoucnosti | Foto: Grig

 Smělé plány do budoucna

„Víme, že pokud hmyz zpracujeme do potravin ve skryté formě, bude o produkty větší zájem a lidé si dají jídlo mnohem raději než sušený hmyz. Osvědčil se nám již zmiňovaný hmyzí burger, ale sortiment chceme určitě stále rozšiřovat,“ popisuje podnikatel.

Firma letos plánuje expanzi do Francie, Španělska a Nizozemska. „Je známo, že Francie je jedním z nejotevřenějších trhů, co se týká různých specialit. Mým cílem je naučit jíst hmyz nejen Čechy, ale i další Evropany. Chci je přesvědčit, že červi nebo cvrčci nemusejí být tak odpudiví, jak si mnozí představují,“ dodává.

Cvrčci, kobylky a červi určení ke konzumaci se chovají na hmyzích farmách a Adam Dostál přiznává, že do budoucna plánují otevřít svou vlastní.

Cvrčky zatím nakupují v Litvě, kde je aktuálně jedna z největších cvrččích farem v celé Evropě: „Z důvodu kvality je odebíráme právě odsud. V České republice se bohužel zatím žádná cvrččí farma, která by měla oficiálně schválený hmyz pro jedlé účely, nenachází.“

K největším středoevropským farmám, která ročně vyprodukuje více než sto tun hmyzu, patří podnik Ivana Papouška v Jaroměřicích nad Rokytnou, kde Grig nakupuje červy.

Rychle rostoucí startup přitom není jediným projektem, u jehož zrodu mladý podnikatel z Brna stál. „Při založení Grigu jsem byl zároveň součástí startupu s názvem Larvaa, která se zabývá výrobou krmiv pro zvířata z tzv. larvy bráněnky. Ta dokáže velmi dobře překonvertovat jakýkoliv biologický materiál v protein. Je to velice zajímavý byznys, který funguje po celé Evropě a je v něm zainvestovaných několik miliard korun. V Česku jsem ovšem první, kdo se tímto oborem zabývá,“ dodává Dostál.

Jakub Procházka

• Oblasti podnikání: Potravinářský průmysl

Doporučujeme